Politika

Par jauno Vācijas kancleru kļuvis "pats garlaicīgākais cilvēks valstī"

© Sputnik / Алексей Агарышев / Pāriet pie mediju bankasМинистр финансов Германии Олаф Шольц
Министр финансов Германии Олаф Шольц - Sputnik Latvija, 1920, 09.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Par labu Olafam Šolcam nāk viņa iepriekšējā darba pieredze: pasaules finanšu krīzes laikā viņš strādāja par darba ministru, bet pandēmijas laikā viņš bija finanšu ministrs.
RĪGA, 9. decembris - Sputnik. Sociāldemokrāts Olafs Šolcs tika ievēlēts par jaunu Vācijas kancleru. Aizklātajā balsojumā par viņa kandidatūru nobalsoja 395 deputāti, jāatzīmē, ka ievēlēšanai bija nepieciešamas 369 balsis.
Balsošanā piedalījās 707 deputāti, trīs vēlēšanu zīmes atzītas par nederīgām. Pret Šolca kandidatūru nobalsoja 303 deputāti, seši atturējās. Šolcs pozitīvi atbildēja uz jautājumu, vai viņš atbalsta balsošanas rezultātus, pēc tam devās pie prezidenta Franka Valtera Šteinmeiera, kur oficiāli tika iecelts par Vācijas devīto kancleru, tad atgriezās Bundestāgā, kur nodeva amata zvērestu.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 30.11.2021
Viedoklis
Džo Baidens galīgi samaitājis gaisu Eiropā
Pēc tam jaunais kanclers uzreiz ķērās klāt oficiālo pienākumu pildīšanai.
Šolcs nomainīja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura 16 gadus vadīja Vācijas valdību. Kopā ar bijusī kancleri viņš strādāja divās valdībās: no 2007. līdz 2009. gadam, kā darba un sociālās politikas ministrs, un no 2018. līdz 2021. gadam, kā vicekanclers un finanšu ministrs. Bijušais ASV vēstnieks Vācijā savulaik atzīmēja, ka Šolcs "iespējams ir pats garlaicīgākais cilvēks valstī".
63 gadus vecajam Šolcam ir juridiska izglītība. Jau 46 gadus viņš ir Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas biedrs, 15 gadus ieņem amatus SPD vadībā. 2020. gadā sociāldemokrāti izvirzīja viņu par kanclera amata kandidātu.
Šolcs tiek uzskatīts par efektīvu krīzes menedžeri, viņa lēmumu piešķirt miljardiem eiro cietušo uzņēmumu un privātpersonu atbalstam, mediji nosauca par "politiķa izvēli, kuram cilvēku ciešanas ir svarīgākas par bezdeficīta budžetu". Jaunais kanclers kritizēja Maskavas politiku attiecībā uz Krimu un notikumiem Ukrainas austrumos, taču šī gada maijā atbalstīja "Ziemeļu straumi 2", kā komerciālu projektu.
Maskavas Kremlis - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Viedoklis
Ko iesākt ar nelegāļiem? Rietumi katrā sarežģītā situācijā sauc palīgā Krieviju
Pēc ekspertu vērtējuma attiecībās ar Krieviju no Šolca puses diez vai būtu jāgaida pārsteigumi.
"Viņš ir konstruktīvi noskaņots mūsu attiecību attīstībai, kas, protams, nenoņem koalīcijā esošā konflikta potenciālu. Ir skaidrs, ka ārlietu ministre un ekonomikas ministrs katrā gadījumā vismaz savā retorikā kritizēs Krieviju cilvēktiesību un demokrātijas jomā. Olafs Šolcs droši vien viņus mierinās. Tāpēc, kas attiecas uz kancleru, nekādu pārsteigumu nebūs," teica RIA Novosti Krievijas Zinātņu akadēmijas Eiropas institūta direktora vietnieks Vladislavs Belovs.
Pirms balsošanas preses konferencē Bundestāgā Šolcs paziņoja, ka Vācija izpildīs visas iepriekš panāktās vienošanās attiecībā uz gāzi. "Skaidrs, ka Ukraina paliks gāzes tranzīta valsts. Mēs jau esam parūpējušies par līguma pagarināšanu," norādīja politiķis.
Ārpolitikas jautājumos Šolcs faktiski solīja turpināt Merkeles valdības kursu: veicināt sadarbības attīstību Eiropas Savienības ietvaros un ES stiprināšanu tostarp vispārējās ārpolitikas un transatlantiskās sadarbības jautājumos.
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Politika
Vācu mediji: Lukašenko izvirzījis divus ultimātus Angelai Merkelei
Apspriežot koalīcijas vienošanās, Šolcs runāja par trim "garantijām", ko viņš plāno īstenot turpmāko četru gadu laikā.
Par pirmo viņš nosauca bērnu nabadzības problēmu un uzstājās par bērnu pabalstu sistēmas attīstību, uzsverot, ka Vācijā bērni nevar dzīvot nabadzībā. Kā otro "garantiju" viņš atzīmēja dzīves apstākļus valstī, it īpaši pieejamo mājokli. Trešā Šolca prioritāte ir pensiju sistēmas stabilitāte.
Ziņu lente
0