Viedoklis

Kā Krievijas iznīcinātājs Su-35S kļuvis par aviācijas bāzes kuģu "slepkavu"

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasKrievijas iznīcinātājs Su-35S
Krievijas iznīcinātājs Su-35S - Sputnik Latvija, 1920, 06.12.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Spārnoto raķešu H-35U un "kosmisko" iznīcinātāju Su-35S sadraudzība nodrošinās Krievijas un tās sabiedroto drošības kvalitatīvu pieaugumu.
Precīzās spārnotās raķetes H-35U integrācija ar 4++ paaudzes smago iznīcinātāju Su-35S ļaus likvidēt jebkādus mērķus jūrā vairāk nekā 500 km attālumā no starta vietas, un efektīvi stiprina Krievijas robežu aizsardzību Melnās jūras reģionā, Baltijā, aiz Polārā loka un Tālajos Austrumos, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Pēc izmēģinājumu sērijas lielā darbības rādiusa precīzā spārnotā raķete H-35U oficiāli iekļauta patlaban spēcīgākā Krievijas iznīcinātāja arsenālā. H-35U izdevās integrēt Su-35S bruņojuma kompleksā, mainot dažus raķetes konstrukcijas elementus un programmatūru. Nebija nemaz tik vienkārši to paveikt, raķete nav nekāda mazā: apmēram 4 metrus gara un 550 kg smaga.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвёл выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 28.11.2021
Viedoklis
Krievijas ieroči: 2021. gada provizoriskie rezultāti
Domājamā pretinieka radaros grūti pamanāmā H-35U iekļauta vairāku Krievijas raķešu kuģu un lidmašīnu bruņojumā, to pielieto krasta raķešu komplekss "Bal". Tomēr integrācija ar Su-35S fantastiskajām īpašībām ir principiāli jauns posms bruņojuma attīstībā un pielietojumā.
Spārnoto raķešu H-35U un "kosmisko" iznīcinātāju Su-35S sadraudzība nodrošinās Krievijas un tās sabiedroto drošības kvalitatīvu pieaugumu.

Spārnotā neredzamā raķete

Vērīgiem lasītājiem raķete H-35U ir pazīstama – to pielieto krasta raķešu komplekss "Bal", par ko jau stāstīja. H-35U pilnveidotās tālās darbības modifikācijas izmēģinājumos tā apliecināja iespējas trāpīt virsūdens mērķī vairāk nekā 500 km attālumā. Pie tam jaunā tēmēšanas sistēma ļauj likvidēt labi aizsargātus pretinieka objektus arī uz zemes. Jaunās modifikācijas īpašības tuvina raķeti krasta kompleksa "Bastion" virsskaņas šāviņam P-800 "Oniks" ar darbības rādiusu līdz 800 km.
Ātruma, spēka, slepenības un tēmējuma precizitātes ziņā H-35 pelna "pasaules čempiona" titulu. Pretkuģu spārnotā raķete ar kombinēto tēmēšanas sistēmu un starta masu virs 500 kg tuvojas mērķim ar ātrumu 300 m/sek. 4 metru augstumā virs ūdens. Fināla iecirknī tā nolaižas līdz diviem metriem, pretinieka PGA neredzamajā zonā. Darbojas pēc principa "izšauj un aizmirsti". 145 kg smagais lādiņš spēj nolaist dibenā eskadras kuģi vai fregati, ar dažām tāda veida raķetēm iespējams likvidēt arī aviācijas bāzes kuģi.
Истребитель-бомбардировщик Lockheed Martin F-35 Lightning II, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Viedoklis
Vertikālās ieniršanas aparāts: jauna F-35 katastrofa Vidusjūrā
Spārnoto H-35 saime demonstrē efektivitāti mācībās Barenca, Melnajā, Ohotskas, Japāņu jūrās. Šodien Krievijas JLF rīcībā ir 40 pašgājējiekārtas "Bal" ar astoņām raķetēm katra – tās garantē Krievijas jūras robežu drošību vairāk nekā 38 tūkstošus kilometru garumā.
Ja vismaz pussimts smago iznīcinātāju Su-35S saņems H-35U, Gaisa kosmiskie spēku iespējas pāraugs un būtiski palielinās trāpījuma zonu Pasaules okeānā. Karadarbības gadījumā domājamā pretinieka aviācijas trieciena grupas nevarēs tuvoties Krievijas krastiem, lai pielietotu klāja aviāciju.

"Ārpuszemes" iznīcinātājs

Smagais daudzfunkcionālais iznīcinātājs Su-35S ir tehnoloģiski attīstītākā mašīna Krievijas GKS (tas burtiski stāv uz 5. paaudzes sliekšņa), spēka ziņā tuva Su-57. Abām lidmašīnām ir dzinēji AL-41F1S ar plazmas aizdedzi, 14,5 tonnu vilkme un palielināts resurss, digitālā vadības sistēma, visu rakursu vilkmes vektors. Šīs spēkiekārtas ļauj sasniegt skaņas ātrumu, nepielietojot forsāžas režīmu.
Iznīcinātājs Su-35S būtiski pārspēj tuvākos konkurentus ātruma un manevrētspējas ziņā, spēj uzņemt līdz 8 tonnas lietderīgās kravas, ieskaitot lielā darbības rādiusa raķetes "Kalibr A" un citus "gaiss-virsma" klases lādiņus. Maksimālais ātrums – 2500 km/h. Cīņas rādiuss bez piekaramajām degvielas tvertnēm – 1800 km.
Jaunās militārās lidmašīnas Checkmate prezentācija aviosalonā MAKS-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Viedoklis
Dubai Airshow 2021: Krievijas Su-57 pārsteidzošās īpatnības
Ārvalstu speciālisti īpašu uzmanību pievērš iznīcinātāja radiolokācijas kompleksam, kas "redz" pretinieka lidmašīnas līdz 400 km attālumā. L-diapazona radars nodrošina Su-35 unikālas iespējas pret amerikāņu "neredzamajiem" F-22 un F-35. RLS "Irbis" spēj pavadīt līdz 30 gaisa mērķus un vienlaikus uzbrukt astoņiem no tiem. Lielie objekti jūrā ir kontrastējošāki un vieglāk ievainojami Su-35S radiolokācijas stacijām un bruņojumam. Salīdzinājumam: 5. paaudzes iznīcinātāja F-22 Raptor gaisa mērķu identifikācijas rādiuss nepārsniedz 225 km. Iepriekš Sīrijas debesīs Su-35 varēja paņemt Raptor "tēmēklī", bet amerikāņu lidmašīna tajā pat laikā pat neredzēja "Krievijas platformu".
Iznīcinātāja pilotam plašu informāciju par apkārtējo situāciju nodrošina optiski elektroniskās un radiotehniskās izlūkošanas sistēmas. Informācija par lidojumu tiek atainota divos ŠK ekrānos režīmā "attēls attēlā". Uzdevumu risināšanu atvieglo informatīvās un vadības sistēmas "intelektuālais atbalsts" iespējams organizēt līdz 16 Su-35 grupas darbības gaisā ar automātisku informācijas apmaiņu un mērķu sadalīšanu.
Kā jau teicu, Su-35S "kaujas kristības" notika Sīrijā. Skarbajos apstākļos tas apliecināja efektivitāti un uzticamību. Krievijas GKS patlaban ir vairāk nekā 60 tādas mašīnas. Ievērojamu interesi izrāda ārvalstu pasūtītāji: Ķīna iegādājusies 24 vienības, Indonēzija pasūtījusi 11 lidmašīnas, neskaitot Alžīras un Ēģiptes līgumus. Aviosalonā Leburžē, kad pilots nodemonstrēja plakanrotāciju uz vietas bez augstuma zuduma, Su-35S salīdzināja ar NLO.
Бомбардировщик Ту-160 - Sputnik Latvija, 1920, 18.11.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas "Baltie gulbji" apgūst triecienus Baltkrievijas poligonos
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0