Viedoklis

Dubai Airshow 2021: Krievijas Su-57 pārsteidzošās īpatnības

© Sputnik / Aleksei Mayshev / Pāriet pie mediju bankasJaunās militārās lidmašīnas Checkmate prezentācija aviosalonā MAKS-2021
Jaunās militārās lidmašīnas Checkmate prezentācija aviosalonā MAKS-2021 - Sputnik Latvija, 1920, 19.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunais piektās paaudzes iznīcinātājs Su-75 (Checkmate) kļuvis par starptautiskās aerokosmiskās izstādes Dubai Airshow 2021 zvaigzni.
Ārvalstu speciālistus pārsteidza Krievijas lidmašīnas lidojuma ātrums un attālums, zemais pamanāmības līmenis, bezpilota iespējas un konkurētspējīgā cena salīdzinājumā ar amerikāņu F-35, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Aviosalons Dubai Airshow 2021 kļuvis par vieglā iznīcinātāja Su-57 debiju ārvalstīs. Lidmašīnas mērķis ir iekarot valdošās pozīcijas debesīs un pasaules tirgū, pabīdīt malā amerikāņu F-35. Šim nolūkam Checkmate ir izcilas militārās un tehniskās īpašības.
Pēc izstrādātāju datiem, Checkmate spēj bez degvielas uzpildes pārvarēt līdz 3000 km, sasniegt ātrumu līdz 2460 km/h, uzņemt 7400 kg lietderīgās slodzes, vienlaikus uzbrukt līdz sešiem mērķiem gaisā, jūrā un uz zemes, ieskaitot trieciena bezpilota lidaparātus un ārvalstu piektās paaudzes lidmašīnas.
 Полет беспилотного истребителя Checkmate  - Sputnik Latvija, 1920, 17.11.2021
Video
Jaunā iznīcinātāja Checkmate neparasta modifikācija
Krievijas piektās paaudzes platformai Su-57 (Checkmate) ir atvērta arhitektūra. Speciālisti vērtē, ka tā cena sasniegs apmēram 20-30 milj. dolāru, proti, tā izmaksās 3-4 reizes lētāk nekā F-35. Svarīgs arguments potenciālajiem pircējiem, it īpaši ņemot vērā to, ka Krievijas GKS plāno pieņemt to bruņojumā 2024. gadā. Atgādināšu, ka amerikāņu F-35, ko ražo "Lockheed Martin", ilgajos ekspluatācijas gados nav saņēmis Pentagona atļauju sērijveida ražošanai, tātad nav oficiāli pieņemts ASV GKS bruņojumā.
Apvienotās aviobūves korporācijas "Sukhoi" ģenerāldirektors Jurijs Slusars iepriekš paziņoja, ka Komsomoļskā pie Amūras sākusies jaunā vienmotora iznīcinātāja Su-57 vairāku paraugu ražošana. Piegādes apjoms tuvāko 15 gadu laikā – 300 mašīnas. Lidmašīna paredzēta eksportam uz Āfrikas valstīm, Indiju un Vjetnamu, pie tam jau tagad ir zināms "galvenais pasūtītājs".
Speciālisti uzskata, ka jaunā neredzamā Chekmate ekspluatācijas izdevumi būs pieņemami, un ar godu nomainīs Krievijas ceturtās paaudzes iznīcinātāju MiG-29. Optimisms ir saprotams, jo "Rosoboroneksport" jau Dubaijā saņēma pieprasījumus par dažādu tipu lidaparātu piegādēm 2,5 miljardu dolāru apmērā. Tie ir nopietni panākumi. Pašreizējais pasūtījumu portfelis – 180 helikopteru tehnikas vienības – tiek vērtēts 4 miljardu dolāru apmērā.

Izsmalcinātības un spēka harmonija

Aviosalonā "Dubai Airshow 2021" Krievija apsprieda jaunā vieglā iznīcinātāja Checkmate piegādes ar Tuvo un Tālo Austrumu un Latīņamerikas valstīm. Krievijas Apvienotās aviobūves korporācijas vadītājs Jurijs Slusars atklāja, ka lidmašīna sākotnēji izstrādāta AAE vajadzībām. Savienoto Valstu nervozā reakcija ir saprotama, tomēr Su-75 ir pārāk pievilcīgs potenciālajiem pircējiem.
Projektēšana, ņemot vērā Sīrijā gūto pieredzi, mākslīgais intelekts, pilotējama un bezpilota modifikācija, zema pamanāmība, darbības rādiuss līdz 1500 km, paātrinājums līdz diviem skaņas ātrumiem, augsta manevrētspēja, no vieglo un vidējo iznīcinātāju viedokļa unikāla kravas celtspēja – 7,4 tonnas, dzinēja vilkme līdz 16 tonnas – nodrošinās "šahu un matu" jebkuram pretiniekam.
Истребитель Checkmate в свете лазеров: российская новинка на авиашоу в Дубае - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Video
Iznīcinātājs "Checkmate" lāzeru gaismā: jaunums no Krievijas Dubaijas aviošovā
Checkmate arsenālā ir vidēja un maza darbības rādiusa raķetes "gaiss – gaiss" un "gaiss – virsma", plašs vadāmo un nevadāmo bumbu spektrs un daudz kas cits. Izpildot uzdevumu slēpti, iznīcinātājs var uzņemt līdz piecas liela darbības rādiusa raķetes "gaiss-gaiss" iekšējās tilpnēs. Maksimālā slodze iespējama, izmantojot ārējās piekares. Su-57 radiolokācijas stacija aprīkota ar aktīvo fāzēto antenas režģi, kas ļauj uzbrukt līdz sešiem gaisa mērķiem un izsekot līdz 30 objektus.
Bezpilota modifikācija nav nodeva modei, tā ir skarba nepieciešamība, taktisko paņēmienu spektra paplašināšanas nosacījums, arī Su-75 pielietošanai tīklcentriskajās militārajās operācijās.
Iznīcinātājs mācās apmainīties ar informāciju, notēmēt citus aviācijas kompleksus un trieciena bezpilota lidaparātus. Pie tam Checkmate ir neticami konkurētspējīga cena. Salīdzinājumam: par 30 miljoniem dolāru var nopirkt apmēram pusi amerikāņu ceturtās paaudzes iznīcinātāja F-16. Lidaparāta ražošanas izmaksu kritums tiek panākts, pateicoties unifikācijai ar iznīcinātājiem Su-35 un Su-57.

"Nopietns trieciens" ASV

Lidojuma īpašību, cīņasspējas un pieejamas cenas unikālā kombinācija garantē Krievijas vienmotora iznīcinātājam Su-75 sekmīgu starptautiskā bruņojuma tirgus iekarošanu no 2026. gada, kad sāksies lielu sēriju ražošana. Eiropā Checkmate jau tagad atzīts par "nopietnu triecienu" ASV un prognozēja Vašingtonai "galvassāpes" Su-75 dēļ. Pārspēks gaisā ASV GKS ir aizvien grūtāks uzdevums, nāksies to pārvērtēt tuvāko 40 gadu perspektīvā.
Amerikāņu specializētais izdevums "Military Watch Magazine" nosauca Krievijas jauno iznīcinātāju Su-75 par "mākslas darbu", un tas nav pārspīlējums. Krievijas uzticamā un spēcīgā aviotehnika pasaulē tradicionāli ir ļoti pieprasīta. Krievija ne tikai eksportē tehnoloģiski attīstītu bruņojumu, bet arī atklāj ražošanas, tehniskās apkalpošanas, remonta un – suverenitātes – noslēpumus.
Valsts korporācija Rosteh MAKS 2021 parādīja jauno vieglo taktisko iznīcinātāju Checkmate – Šahs un mats - Sputnik Latvija, 1920, 23.07.2021
Foto
Tā nav vienkārša lidmašīna: jaunais Krievijas iznīcinātājs Checkmate
Šobrīd Krievijā ražotās produkcijas pasūtījumu kopējais apjoms sasniedz 52 miljardus dolāru. Tuvāko septiņu gadu laikā Krievija plāno izvest starptautiskajā tirgū līdz 50 jaunus bruņojuma paraugus, kuru vidū būs vairāk nekā 20 paraugus aviotehnikas un desmit PGA kompleksi. Maskava plāno miermīlīgi iekarot 10% no pasaules bezpilota lidaparātu tirgus. Šajā fonā Su-57 nepazudīs, gluži pretēji – kļūs par Krievijas aizsardzības ražošanas kompleksa vizītkarti, ar godu kalpos sabiedroto un Krievijas aizsardzības spējām, kā arī, protams, miera stiprināšanai.
Lasiet militārā analītiķa kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0