Latvijā

Darbs "kaujas lauka" apstākļos: skolas cīnās par pedagogiem

© Sputnik / Sergey MelkonovGaitenis skolā
Gaitenis skolā - Sputnik Latvija, 1920, 20.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērni atgriezušies skolās, taču ne visi pedagogi var strādāt klātienē, jo nav vakcinējušies Covid-19 profilaksei. Atlikušie pedagogi ir pārslogoti, direktori izmisumā meklē jaunus kadrus.
RĪGA, 20. novembris — Sputnik. Izglītības iestāžu vadītāji noraizējušies par kadru trūkumu: no 15. novembra izglītības iestādēs izveidojušās vairāk nekā 600 vakances, vēsta Lsm.lv, atsaucoties uz Latvijas Radio.
Skolu direktoru asociācijas vadītājs situāciju raksturo kā "intelektuālās kaujas laiku", jo iestāžu vadītājiem jāmeklē ne tikai jauni darbinieki, bet vēl jācīnās ar esošajiem. No 15. novembra nevakcinētiem pedagogiem izvēle nav liela: pārtraukt darba attiecības vai doties dīkstāvē uz trim mēnešiem, jo jaunie noteikumi uzdod skolotājam vakcinēties pret Covid-19 vai jābūt pārslimojušam vīrusu. Tātad izglītības sfēra, kas jau iepriekš sūdzējās par kadru trūkumu, atkal meklē trūkstošos pedagogus.
Указатель направления на сдачу анализа на COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 09.11.2021
Latvijā
Skolas gatavojas klātienes mācībām: atsākta skolēnu Covid-19 testēšana
Rīgas 64. vidusskolas direktors Ernests Sviklis atzina – vienkārši paveicies. Vidusskolai bija problēmas ar brīvo vakanču aizpildīšanu, taču sarežģījumi nav radušies tikai Covid-19 vakcinācijas dēļ.
"Trūkst skolotāju, īpaši dabaszinātņu jomā, bet gada sākumā izdevās atrisināt šo vakanču jautājumu, izmantojot iekšējos resursus. Jāsaka, gan arī uz ierobežotu resursu un skolotāju pārslodzes robežas. Lielā mērā tas ir, pateicoties veiksmei un sakritībai mācību priekšmeta ietvarā. Ja tas pedagogs dosies prom vai nonāks ilgstošā slimībā (..) vai kādos citos apstākļos, tad jebkurā brīdī var būt saasinājums, kuru mēs vairs nevaram atrisināt ar iekšējām rezervēm," norādīja Sviklis.
Viņš piezīmēja, ka šobrīd no pienākumu pildīšanas atstādināti daži darbinieki, taču precīzu darbinieku skaitu neminēja.
Latvijas Izglītības vadītāju asociācijas valdes priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns stāvokli raksturoja kā intelektuālās kaujas laiku.
Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Latvijā
Nav iespējams aizstāt nevakcinētos pedagogus: skolas kritizē MK lēmumu
Skolu direktori saskaras ar pret Covid-19 nevakcinēto pedagogu mēģinājumiem nosargāt savu palikšanu darba vietā. Kalvāns atzīmēja, ka tas nav visās skolās, bet vairākiem izglītības iestāžu vadītājiem ir jācīnās ar darbiniekiem.
"Vēl aizvien kaut kādā veidā apiet pastāvošo sistēmu, noteikto likumdošanu, mēģinās izmantot darbnespējas lapas (..). Tagad viņš izdomā mācību gada vidū, ka viņš grib iet ikgadējā atvaļinājumā,” sacīja Kalvāns.
Lai aizvietotu vakances, skolu direktori mēģina pārvilināt uz savu mācību iestādi jau nodarbinātos skolotājus.
Tā patiešām ir cīņa, atzina arī Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga, piebilstot, ka šī ir cīņa uz skolotāju izdegšanas rēķina.
"Profesionālā izdegšana palielinās visiem izglītības iestādēs strādājošajiem. Nu jau trauksmi ceļ arī izglītības iestāžu vadītāji. Mēs esam arī aptaujājuši skolu direktorus, un uz vakardienu mums bija atbildējis 441 izglītības iestādes vadītājs, kuri norādīja, ka no 15. novembra ir 614 vakances," atzina Vanaga un piezīmēja, ka aptaujas noslēgumā var izrādīties, ka šis skaits būs daudz lielāks.
День знаний в Рижской средней школе №88. Первый класс - Sputnik Latvija, 1920, 05.11.2020
Piecdesmit eiro nelīdzēs: pedagogi zaudē spēkus un pamet darbu
Viņa stāstīja, ka nepieciešams operatīvs risinājums. Arodbiedrības ieskatā vajadzētu apspriest ideju ļaut pret Covid-19 nevakcinētiem pedagogiem strādāt attālināti. Tāpat nepieciešams mācību priekšmetus vairāk īstenot moduļu veidā, kā arī par palielinātu darba slodzi pedagogiem nepieciešams maksāt virsstundas.
Savukārt izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece ir pārliecināta, ka obligātā Covid-sertifikātu prasība pedagogiem situāciju skolās nav dramatizējusi.
Ziņu lente
0