Latvijā

Nav iespējams aizstāt nevakcinētos pedagogus: skolas kritizē MK lēmumu

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasУрок в школе. Архивное фото
Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ministru kabineta jaunie noteikumi paredz: no 15. novembra nevakcinētiem pedagogiem nav tiesību strādāt klātienē.
RĪGA, 6. oktobris — Sputnik. Skolas Latvijā satraukusi pedagogu obligātās vakcinācijas prasību. Kā izšķirt jautājumu par nevakcinētajiem skolotājiem, kur meklēt aizstājējus cilvēkiem, kuri atteiksies vakcinēties? Pagaidām izglītības iestāžu direktoriem risinājuma nav.
28. septembrī valdība apstiprināja jaunu noteikumu cīņā ar Covid-19 pandēmiju radīto krīzi. Jaunās normas paredz obligāto vakcināciju atsevišķu profesiju pārstāvjiem. Vakcīna koronavīrusa profilaksei jāsaņem izglītības iestāžu un veselības aprūpes nozares darbiniekiem ieskaitot farmaceitus, kuri strādā ar klientiem, un ilgstošās sociālās aprūpes centru darbiniekus.
Mācību klasē - Sputnik Latvija, 1920, 28.09.2021
Latvijā
Simtiem pedagogu pametīs darbu piespiedu vakcinācijas pret Covid-19 gadījumā
Jaunās prasības stāsies spēkā no 15. novembra. Minēto profesiju pārstāvji var turpināt darbu ar regulāriem koronavīrusa testiem tikai līdz šim laikam.
Rīgas 34. vidusskolas direktore Nataļja Rogaļeva atgādināja, ka Darba likums neļauj atlaist pedagogu bez vakcīnas Covid-19 profilaksei, taču, no otras puses, Ministru kabinets ne tikai atļauj, bet pat pieprasa šādu lēmumu, viņa teica sarunā ar Тvnet.lv.
"Šodien viena skolotāja jau uzrakstīja atlūgumu, un tas ir ļoti skumji, jo tā ir 1. klases skolotāja. 14. septembrī es publicēju sludinājumu par vakanto vietu – neviena zvana, neviena pieteikuma! Mēs apzvanījām pedagogus, ar ko strādājam agrāk, piedāvājām lielāku algu, taču skolotāju (aizvietošanai – red.) nav, viņu vienkārši vispār nav. Saprotiet, es pat nevaru viņus "nopirkt". Negaidīju, ka MK pieņems tādu lēmumu. Tas taču nozīmē, ka skolām būs jāpadzen 5-7% skolotāju. Un viņus nav, vienkārši nav ar ko aizvietot!" teica Rogaļeva.
Problēmu rada ne tikai speciālistu trūkums darba tirgū, bet arī fakts, ka viņus nāksies meklēt mācību gada vidū.
Zinību diena Rīgas vidusskolā №88 - Sputnik Latvija, 1920, 22.07.2021
Latvijā
Trešā daļa Latvijas pedagogu nevēlas vakcinēties pret Covid-19
"Lēmumu par piespiedu vakcināciju nedrīkst pieņemt, kad mācību gads jau rit! Visi ar kadriem saisktītie jautājumi mācību iestādēs tiek risināti vasaras sezonā!" bija sašutusi Rīgas ģimenāzijas "Zolitūde" direktore Svetlana Semenko.
Pēc Rogaļevas domām, valdības veiktie pasākumi, iespējams, piespiedīs tūkstoš pedagogus vakcinēties, atlaišanas draudu spiesti, taču pieci simti citu aizies no darba, atsakoties vakcinēties.
"Tas ir milzu trieciens izglītības kvalitātei. Citi skolotāji būs spiesti pārstrādāties, strādāt 10 stundas, nevis 7. Viņi izdegs, slimos, viņus aizvietos citi, kuri pēc tam tāpat slimos, un viņu vietā stāsies nākamie. Par kādu izglītības kvalitāti te var būt runa?" Rogaļeva bija sašutusi.
Ziņu lente
0