Politika

Krievijas politiķis uzskata par nepieņemamu grozīt Montrē konvenciju

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasГосударственная Дума РФ
Государственная Дума РФ - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Valsts domes deputāts konstatēja, ka Montrē konvencijas pārskatīšana ar mērķi iztapt ASV nav pieļaujama.
RĪGA, 11. novembris – Sputnik. Montrē konvencija, kas regulē kara kuģu klātbūtni Melnajā jūrā, nav pārskatāma, ASV un NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanās Melnās jūras reģionā nav pieļaujama, sarunā ar RIA Novosti paziņoja Krievijas Valsts domes deputāts no Krimas reģiona Mihails Šeremets.
Iepriekš ASV Jūras kara spēku virsnieks Braiens Harringtons paziņoja, ka regulāras militārās mācības, apejot Montrē konvenciju, palīdzēs nivelēt Krievijas pārspēku Melnajā jūrā. Harringtons ierosināja organizēt militāros manevrus, iesaistot tajos mūsdienīgo bruņojumu un uzlabojot ASV un NATO kuģu operatīvo savietojamību Melnajā jūrā.
Авианосец USS John C. Stennis (CVN 74) и ракетный крейсер USS Mobile Bay (CG 53) проходят через Ормузский пролив, 7 апреля 2019 года - Sputnik Latvija, 1920, 11.11.2021
Pasaulē
ASV meklē iespējas neitralizēt Krieviju Melnajā jūrā
Montrē konvencija paredz, ka pie Melnās jūras baseina nepiederošo valstu pienākums ir ievērot ierobežojumus no kara kuģu tonnāžas viedokļa, šķērsojot šaurumus miera laikā, tāpēc speciālists aicina valstis apvienot spēkus, lai šo noteikumu apietu.
"Montrē konvencijas pārskatīšana nav pārskatāma, kur nu vēl ar mērķi iztapt ASV. ASV un NATO kuģiem nav ko darīt un saimniekot Melnās jūras reģionā. Un esmu pārliecināts, ka Krievija to nepieļaus. Amerikāņiem ir jāsaprot: uz katru nedraudzīgu un agresīvu soli, kas sperts pret Krieviju, viņi saņems adekvātu atbildi. Mums ir visi šim nolūkam nepieciešamie spēki un iespējas," teica Šeremets.
Viņa ieskatā, šodien vajadzētu apspriest aizliegumu ieiet Melnajā jūrā pie šī reģiona nepiederošo valstu kara kuģiem.
"Melnajai jūrai ir jākļūst par stabilitātes un drošības reģionu," uzsvēra deputāts.
Uz ieceri pārkāpt Montrē konvenciju reaģēja arī Krimas pussalā.
NATO militārās mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā
 - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Viņi neapstāsies". Ko Krievijai gaidīt no NATO Melnajā jūrā
Krimas Sabiedriskās palātas priekšsēdētājs Aleksandrs Formančuks ieceri pārskatīt Montrē konvenciju par Melno jūru uzskata par "murgainu ideju".
"No ASV vēlmes līdz realitātei ir liels attālums. Šī murgainā ideja – nevaru to nosaukt citādi – netiks īstenota praktiski," apliecināja Formančuks.
Pēc viņa vārdiem, pastāv starptautiskas vienošanās, kas sevi attaisnojušas laika gaitā.
"Šajā gadījumā to pārskatīšana vai neizpildīšana var novest pie neparedzamām sekām no starptautiskās spriedzes eskalācijas viedokļa," norādīja Formančuks.
1936. gadā pieņemtā Montrē konvencija saglabā visu valstu tirdzniecības kuģiem brīvu izeju caur šaurumiem gan miera, gan kara laikā, taču paredz ierobežojumus pie Melnās jūras baseina nepiederošo valstu kara kuģiem – tiem noteikti stingri ierobežojumi no kuģa klases un uzturēšanās termiņa viedokļa.
ASV eskadras mīnu kuģis Donald Cook - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Viedoklis
Jūras gaudas. ASV draud ar jaunām provokācijām Melnajā jūrā
Ziņu lente
0