Latvijā

Vai pietiks ziemai? Gāzes krātuve nav pilnībā piepildīta

© Sputnik / Sergey MelkonovИнчукалнское подземное газохранилище
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 16.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Noslēdzoties Inčukalna pazemes gāzes krātuves iesūknēšanas sezonai noskaidrojas, ka tā ir piepildīta par 80%.
RĪGA, 16. novembris — Sputnik.Uzņēmuma "Latvijas gāze" vadītājs Aigars Kalvītis uzskata, ka ar to nepietiek un Latvijas enerģētiskā drošība ir apdraudēta. Ekonomikas ministrijā ir pārliecināti, ka viss kārtībā, ziņo Lsm.lv.

Slikta konjunktūra

"Sezona beigusies 14. oktobrī – mums pieejamais dabasgāzes apjoms bija 17,4 TWh, tas ir apmēram 80% no maksimālā apjoma," stāsta AS "Conexus Baltic Grid" valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.
Pāris dejo Maskavas ielā - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Maskavā dzīvojošs žurnālists no Latvijas salīdzinājis cenas abās valstīs
Tātad valstij pietiks gāzes, lai pārziemotu, tomēr krātuve nav piepildīta par 100%.
"Simt procenti bija vien pagājušajā gadā. Un tas bija, pateicoties ļoti labai konjunktūrai. Gāze bija lēta, un uzglabāt to bija izdevīgi. To varēja uzglabāt pat divus gadus. Tātad tā bija specifiska situācija," skaidro Bariss.
Iepriekš visu gāzes krātuves apjomu piepildīja vienīgais tirgotājs – "Latvijas Gāze", tagad atbilstoši tirgus liberalizācijas likumam "Conexus Baltic Grid", kurai pieder krātuve, jārezervē apjomi citiem piegādātājiem. Patlaban valsts gāzes tirgū darbojas 11 valsts licencēti gāzes pārdevēji.

Draudi enerģētiskai drošībai

"Pagājušajā sezonā mēs neesam saņēmuši 40% no vēlamā apjoma, šogad krātuve ir tukša. Droši vien tāpēc, ka tie klienti, kuri "Conexus" bija pagājušajā gadā, vienkārši neiesūknē gāzi krātuvē. Tas tā nestrādā. No tā varu secināt tikai, ka jaunais krātuves izmantošanas modelis nenodrošina valsts enerģētisko drošību. Tas ir vislielākais risks. Ja agrāk šāds risks nepastāvēja, tad tagad tas pastāv," pauž bažas "Latvijas gāze" valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis.
Самолет авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Latvijā
Bez auto un lidmašīnām: pusei Latvijas iedzīvotāju draud "energonabadzība"
Ekonomikas ministrijā atzīmē: pastāv rezervēšanas mehānisms un nav iemeslu panikai. Ar to palīdzību stimulē gāzes pārdevējus uz valsts dotāciju un atlaižu gāzes glabāšanai rēķina.
"Inčukalnā tiek glabātas rezerves. Tās glabā droši lietotāji. Tās domātas mājsaimniecībām, slimnīcām un tām iestādēm, kurām tas ir svarīgi. Ja gāzes nepietiks, valsts var izmantot šīs rezerves," skaidro Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietnieks enerģētikas jautājumos Edijs Šaicāns.
Ziņu lente
0