Maskavā dzīvojošs žurnālists no Latvijas salīdzinājis cenas abās valstīs

© Sputnik / Pavel Bednyakov / Pāriet pie mediju bankasPāris dejo Maskavas ielā
Pāris dejo Maskavas ielā - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Daži uzskata, ka Maskava ir viena no dārgākajām pilsētām pasaulē. Paskatīsimies, vai tā patiešām ir.
RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Maskavā dzīvoju jau piecus gadus, stāsta avīzes "Segodņa" žurnālists Dmitrijs Marts. Mani tuvinieki, draugi un paziņas bieži taujā: vai patiešām Krievijas galvaspilsētā cenas ir tik augstas, kā stāsta? Sak, runā, Maskava esot viena no dārgākajām pilsētām pasaulē.
Nu, paskatīsimies. Ņemsim manus konkrētos izdevumus dzīvei. Es mītu vienistabas dzīvoklī Maskavas dienvidrietumos, Zjuzino mikrorajonā. Ik mēnesi man pastkastītē iemet kvīti. Teiksim, septembrī par visu man jāsamaksā 2149 rubļi, aptuveni 25 eiro.

Telefona saruna ar Rīgu

Taču, kā zināms, viss kļūst labāk redzams, ja salīdzināsim situāciju. Piezvanīju savam kolēģim Andrejam Rīgā, lai pavaicātu, cik viņš maksā par dažādiem komunālajiem pakalpojumiem. Noskaidrojās, ka viņš ik mēnesi maksā 9,98 eiro zemes nodoklim. Maskavā nekā tamlīdzīga nav.
Кот на батарее - Sputnik Latvija, 1920, 07.03.2021
Katrai piektajai mājsaimniecībai ir grūti apmaksāt komunālos pakalpojumus
Par 3 kubikmetriem aukstā ūdens, ko izlietoju septembrī, samaksāju 130,81 rubļus, apmēram 1,5 eiro. Bet Andrejs par auksto ūdeni atdevis 8,55 eiro. Cik reizes vairāk tas sanāk? Pag, ņemšu kalkulatoru. Oho, veselas 5,7 reizes. Kā jums šķiet, vai starpība ir jūtama?
Iesim tālāk. Mēneša laikā esmu izlietojis vienu "kubu" karstā ūdens, un tas man izmaksāja 211,67 rubļus – apmēram 2,4 eiro. Toties Andrejam par karsto ūdeni vajadzēja atdot 9,43 eiro. Gandrīz četrkārt vairāk. "Kaut kādas šausmas!" iesaucās kolēģis, parēķinājis starpību.
Bez tam rīdziniekam ļoti dārgi maksā gāze. Andrejs par to samaksāja 8 eiro. Bet es par gāzi atdevu 60 rubļus, proti, 0,7 eiro. 12,2 reizes mazāk! Patiešām, starpība ir jūtama...

"Labāk sēdēt bez gaismas!"

Pēc tam mēs salīdzinājām elektrības rēķinus. Andrejs samaksāja 19,80 eiro, es – 400 rubļus, proti, 4,6 eiro. Tātad gandrīz četrarpus reizes mazāk. "Ārprāts. Labāk vispār bez gaismas sēdēt!" komentēja mans kolēģis. Izrādījās, ka viņš jau cenšas pēc iespējas mazāk izmantot sadzīves iekārtas. Viņš pastāstīja, ka dzimšanas dienā dāvanā saņēmis elektrisko tējkannu, bet tā vēl stāv pat neizpakota. "Pārāk dārgs prieks mūsdienu Latvijā..." rūgti nopūtās rīdzinieks.
Перебои в поставках топлива на АЗС в Лондоне - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Pasaulē
Krievija atņēmusi Lielbritānijai produktus, gāzi un benzīnu
Viņš piezīmēja, ka ziemā par dzīvokli vidēji maksā 170 eiro mēnesī. Es tūlīt sarēķināju, ka pēc tagadējā kursa iznāk 14 527,86 rubļi, un sameklēja darbgalda atvilktnē ziemas rēķinus par dzīvokli. Noskaidrojās, ka, teiksim, šī gada februārī samaksāju 2400 rubļus – 28 eiro.
Tātad ik mēnesi mans kolēģis Rīgā maksā par veseliem 152 eiro vairāk nekā es. Skaidrs, ka tā notiek visu apkures sezonu. Starp citu, pie mums Maskavā apkure jau ieslēgta. Parasti to atslēdz maijā. Tātad kurinās 9 mēnešus. Pareizinot ar 152 eiro, iznāk, ka šajā periodā Andrejs par apkuri samaksās par 1300 eiro vairāk nekā es. Un tā – no gada gadā...

"Zelta" mobilais

Vēl mēs salīdzinājām maksu par televīziju, mobilo telefonu, internetu. Man ir kompānijas MGTS kopējā pakete – "trīs vienā". Ik mēnesi maksāju par to 820 rubļus – 9,59 eiro. Televizorā ir pusotrs simts kanālu (starp citu, ir arī "Euronews" krievu valodā) un ātrgaitas internets. MGTS uzstādīja bezmaksas maršrutētāju, tātad bez ierobežojumiem lietoju internetu arī viedtālrunī.
Kad Andrejs padzirda, ka par trim pakalpojumiem – televizoru, internetu un mobilajiem sakariem maksāju 9 eiro mēnesī, viņš bija satriekts. Pēc viņa vārdiem, tikai par mobilo vien viņš maksā vismaz divreiz vairāk. "Man kaut kāds zelta telefons sanāk," viņš nopūtās.

Lēts sabiedriskais transports

Nesen pabiju Rīgā. Nepatīkami pārsteidza sabiedriskā transporta cenas. Biļeti pie vadītāja pirku par 2 eiro – 170,92 rubļiem. Salīdzinājumam: Maskavā par vienu braucienu maksāju 42 rubļus – 0,49 eiro, tātad četrkārt mazāk.
Piedevām Maskavā 90 minūtes no brauciena sākuma piedāvāta bezmaksas pārsēšanās starp dažādiem autobusa, elektrobusa vai tramvaja maršrutiem.
Elektroenerģijas skatītāji   - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Latvijā
Latvija vēlas pirkt elektroenerģiju Krievijā un sūdzas par Lietuvu Eiropas Komisija
Dažkārt nākas dzirdēt tādu viedokli par Krieviju: sak, cilvēki Latvijā saņem pieklājīgas Eiropas līmeņa algas, tātad bez grūtībām sedz visus izdevumus, par dzīvokli utt. Nu, jāskatās, par ko ir runa. Patiešām, prezidents, ministri, deputāti un ierēdņi Latvijā patiešām ir iekārtojušies ļoti labi.
Piemēram, mana kolēģa Andreja mamma, arī rīdziniece, ik mēnesi saņem sīku pensiju – 300 eiro ar astīti. Viņa stāsta, kādi vājprātīgi rēķini viņai nāk ziemā: "No manas pensijas paliek kapeikas. Bet man jau vēl vajag arī produktus un zāles nopirkt," sūdzējās rīdziniece ar 40 gadu darba stāžu.

Vidējs pensionārs Krievijā

Salīdzināsim, kāpēc ne? 2021. gadā vidējā pensija Krievijā, pēc statistikas iestādes datiem, sastādīja 16 789,48 rubļus, jeb 196,38 eiro. Pieņemsim, es jau esmu pensionārs. Ja man par savu vienistabas dzīvokli jāatdod 25 eiro (2149 rubļi, kā jau teicu), man paliks 171 eiro, tas ir, 14 613,32 rubļi. Iznāk vairāk nekā Andreja mammai. Bet pensionāriem Krievijā ir arī dažādas atlaides, arī komunālo maksājumu ziņā, ir arī sociālā "Maskavieša karte".
Kad nesen biju Rīgā, neviļus salīdzināju arī cenas pārtikas veikalos. Ātri sapratu, ka Latvijā tās ir daudz augstākas nekā Maskavā. Starpība apmēram tāda pati kā ar komunālajiem maksājumiem. Patiesībā tas ir saprotams – ja tā pati gāze un elektrība Krievijā ir lētāki, tad arī piens, maize un viss pārējais nav tik dārgs kā Latvijā.
Лампочка - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Latvijā
"Latvenergo" paskaidroja, kāpēc elektrības cena pieaugusi vairāk nekā par 40%.
Vidējā alga, saskaņā ar tās pašas statistikas pārvaldes datiem, Krievijā šogad sasniedza 56 614 rubļus. Iznāk 662,18 eiro. Ja no šīs summas atņemt izdevumus par mājokli (2149 rubļus, jeb 25 eiro), paliek itin pieklājīga summa – 637 eiro. Protams, daudzi ar to nav apmierināti. Nesen Anastasija Voločkova sūdzējās, ka nevarot apmaksāt komunālos pakalpojumus par savu trīsstāvu pili 850 kvadrātmetru platībā. Kā zināms, bagātie arī raud.

Labi dzīvot neaizliegsi!

Tomēr ir skaidrs: ja zvaigzne dzīvotu tādā pašā vienistabas dzīvoklī kā es, viņai pietiktu arī pensijas, ko viņa saņem kā pelnītā atpūtā aizgājusi balerīna. Tikai labi dzīvot neaizliegsi!
Atklāšu noslēpumu: laiku pa laikam es sūtu uz Rīgu paciņas ar konserviem, ko man pēc saraksta pasūta mans kolēģis Andrejs. Sūtu zāles viņa mammai. Diemžēl vieni un tie paši medikamenti Latvijā bieži vien ir daudz, daudz dārgāki nekā Krievijā. Vairākkārt dārgāki.
Ziņu lente
0