Latvijā

"Laiks ir dzīvība": ik dienas no insulta mirst vairāki cilvēki

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационная в больнице им. Паула Страдиня
Операционная в больнице им. Паула Страдиня - Sputnik Latvija, 1920, 06.11.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs piektais iedzīvotājs nav informēts par slimības simptoniem, kas ik dienas aiznes vairāku cilvēku dzīvības.
RĪGA, 6. novembris — Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centrs sadarbībā ar Veselības ministriju iniciējis kampaņu "Laiks ir dzīvība", lai informētu sabiedrību par insultu un tā simptomiem.
Pagājušajā gadā Latvijā no insulta nomiruši 1773 cilvēki, 14% no viņiem bijuši jaunāki par 65 gadiem. Insults ir visbiežākais invaliditātes iemesls, bet 30% gadījumu insults beidzas ar letālu iznākumu.
Хирурги проводят операцию на открытом сердце - Sputnik Latvija, 1920, 30.10.2020
Insults Latvijā: statistika ir nežēlīga
Insults Latvijā ik dienas aiznes četras vai piecas dzīvības, pastāstīja Evija Miglāne kampaņas "Laiks ir dzīvība" atklāšanas pasākumā.
Pēc viņas vārdiem, pēdējo desmit gadu laikā iedzīvotāju veselības stāvoklis ir uzlabojies, jo 2011. gadā insults ik dienas aiznesa līdz septiņu cilvēku dzīvības.
Neiroloģe uzsvēra, ka cilvēkiem vecumā no 40 gadiem ir īpaši svarīgi pievērst uzmanību savam veselības stāvoklim, jo profilakses pasākumi un veselīgs dzīves veids būtiski samazina insulta un citu slimību risks.
Ātrās palīdzības automobilis  - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Latvijā
Lūzuma un dzemdību gadījumā "ātro palīdzību" saukt nevajag
Nesenā sociāloģiskā aptauja, ko organizēja SKPC sadarbībā ar pētījumu aģentūru Norstat, liecina, ka 21% iedzīvotāju 40-60 gadu vecumā nebūtu pamanījuši insulta simptomus, jo nav par tiem informēti.
Miglāne uzsvēra: rodoties aizdomām par insultu, ir jārīkojas ātri, jo svarīga ir katra minūte. Jo ātrāk pacients nonāks slimnīcā, jo labāk, viņa atgādināja.
Miglāne pastāstīja arī par vienkāršu iespēju noteikt insulta simptomus: cilvēku jāpalūdz pasmaidīt un pacelt abas rokas. Ja viņš nevar pasmaidīt un noturēt rokas simetriski, jāizsauc neatliekamā palīdzība.
Лечение больных с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
Ļaunāk nekā insults: kā Covid-19 ietekmē kognitīvās spējas
Ziņu lente
0