Latvijā

Lūzuma un dzemdību gadījumā "ātro palīdzību" saukt nevajag

© Sputnik / Sergey MelkonovĀtrās palīdzības automobilis
Ātrās palīdzības automobilis  - Sputnik Latvija, 1920, 09.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bezsamaņa, sirdsdarbības apstāšanās, infarkts, insults, plaši apdegumi, ceļu satiksmes negadījumi, smagas traumas pieaugušajiem un bērniem – uz šādiem izsaukumiem NMPD joprojām ieradīsies.
RĪGA, 9. oktobris — Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests (NMPD) nolēmis vēl stingrāk šķirot uz ārkārtas tālruni 113 saņemtos zvanus, ziņo dienesta vietne.
Brigādes turpmāk netiks nosūtītas uz zemākas prioritātes situācijām, tātad ārkārtas tālruņa 113 dispečeri atsevišķu traumu un veselības problēmu gadījumos atteiksies nosūtīt brigādi, un cilvēkam būs jāvēršas pēc palīdzības pie sava ģimenes ārsta, dežūrārsta vai tuvākajā ārstniecības iestādē.
Машины Службы неотложной медицинской помощи - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Latvijā
NMPD slodze pieaug: nezvaniet par tādiem sīkumiem, kā iesnas
Piemēram, NMPD brigāde netiks nosūtīta tādās situācijās kā dzemdības bez sarežģījumiem; ja gūts apdegums, kas mazāks par cietušā plaukstu; ja gūta rokas vai kājas trauma bez stipras asiņošanas, tostarp kaulu lūzumi; ja ir sāpes vēderā, ko nepavada masīva vemšana vai caureja u.c.
Visos šajos gadījumos cilvēkam jādodas uz medicīnas iestādi ar personīgo transportu, taksometru vai ar draugu un kaimiņu palīdzību.
"Bezsamaņa, sirdsdarbības apstāšanās, infarkts, insults, plaši apdegumi, ceļu satiksmes negadījumi, smagas traumas pieaugušajiem un bērniem – tās ir situācijas, kur katra kavēta minūte cilvēkam var maksāt dzīvību vai atstāt smagas sekas uz turpmāko dzīvi. Nedrīkstam pieļaut, ka uz šādiem izsaukumiem nav brīvu brigāžu, ko nekavējoties nosūtīt, jo tās ir aizņemtas mazāk nozīmīgu situāciju risināšanai. Tik ļoti strauji pieaugot Covid-19 saslimstībai, jau šobrīd krasi jāierobežo brigāžu piesaistīšana mazāk nozīmīgās situācijās, lai novērstu to brīdi, kad mūsu mediķi pie pacientiem dzīvību apdraudošās situācijās varēs ierasties pēc pusstundas un novēloti, jo tuvākai brīvai brigādei līdz pacientam nāktos mērot lielus attālumus no 70-80 kilometru attālās kaimiņu pilsētas, to, kādēļ dienestā no šodienas ir mainīts izsaukumu pieņemšanas algoritms," skaidroja NMPD direktore Liene Cipule.
NMPD lēmuma pamatā ir epidemiologu prognozes par Covid-19 strauju izplatību, kas novedīs pie pacientu pieplūduma slimnīcās un dienesta izsaukumu skaita pieauguma.
Pēdējo nedēļu laikā dubultojies Covid-19 pacientu skaits, kam nepieciešama hospitalizācija ar NMPD brigādes palīdzību, izsaukumu skaits pie Covid-19 pacientiem tuvojas rādītājam, kas fiksēts saslimstības apogejā gada sākumā.
NMPD mašīna - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Kļuvis zināms, cik pandēmijas gadā nopelnījusi NMPD vadītāja
NMPD Operatīvās vadības centra vadītāja Raita Krišjāne uzsvēra: "Tas, ka brigādes ilgi ir aizņemtas un nevar ātri atgriezties savā punktā, lai dotos atkal jaunos izsaukumos, rada risku, ka var nebūt brīvu brigāžu, ko dispečeram nosūtīt uz kādu dzīvību apdraudošu situāciju. Bažas raisa arī pieaugošais zvanu skaits uz ārkārtas tālruni 113. Ja ierasti ikdienā apstrādājam ap 1500 zvaniem, tad šajās dienās zvanu skaits diennaktī sasniedz 2000 un vairāk. Diemžēl lielā daļā gadījumu nav nepieciešama neatliekamā palīdzība, bet mediķa padoms vai palīdzība jāsaņem ambulatori, pašam dodoties uz tuvāko ārstniecības iestādi. Aicinām 113 tālruni neizmantot kā izziņu vai padomu tālruni! Tas rada riskus, ka kāds, kuram vajadzīga palīdzība patiešām dzīvību apdraudošā situācijā, var nespēt operatīvi sazvanīt mūs, jo visi dispečeri ir aizņemti".
Ziņu lente
0