Viedoklis

Veselīgs konservatīvisms – Krievijas ideoloģijas pamatā. Otrā daļa

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins noformulējis valsts ideoloģiju un stratēģisko kursu tuvākajai nākotnei. To var nosaukt arī par nacionālo ideju.
Savā uzrunā diskusiju kluba "Valdajs" sēdē prezidents formulēja četras tēzes, kam ir ārkārtīgi liela nozīme visas pasaules tautu dzīvē. Pirmā tēze paredz, ka patiesi suverēnas valstis noteiks spēles noteikumus pasaulē. Otrā tēze nosaka, ka atbildei uz izaicinājumiem jābūt piesardzīgai, ir jāatsakās no revolucionāriem pasākumiem. Trešā tēze: bez ciešas starptautiskās sadarbības nav iespējams atrisināt virkni kopīgo aktuālo problēmu, taču tas neizdosies, nododot valstu tiesības pārnacionālajām struktūrām. Proti, suverenitāte ir svarīgāka par visu. Un ceturtā, pati svarīgākā tēze – vērtības, katras nācijas kultūras un vēsturiskās attīstības unikāls produkts. Krievijai ir savs viedoklis par civilizācijas krīzi un principi, ko tā ņems vērā, formulējot savu politiku. Par Vladimira Putina runu portālā RIA Novosti stāsta Pjotrs Akopovs. Pirmā daļa .
Nekāds vērtību, ideoloģiskais diktāts nav pieļaujams. Krievijai nepatīk daudz kas Rietumos notiekošais – "veselu vēstures lappušu agresīva dzēšana, vairākuma "atgriezeniskā diskriminācija" minoritāšu interesēs vai prasība atteikties no tādu ierastās izpratnes par tādiem pamatiem kā mamma, tētis, ģimene vai pat dzimumu atšķirības" – taču mēs neiejaucamies citu darīšanās.
"Mēs lūdzam tikai nelīst mūsu mājās (...), mums ir cits viedoklis: mēs uzskatām, ka mums jābalstās uz savām garīgajām vērtībām, uz vēsturiskajām tradīcijām, uz mūsu daudznacionālās tautas kultūru."
Президент РФ Владимир Путин принял участие в заседании клуба Валдай - Sputnik Latvija, 1920, 22.10.2021
Krievijā
Putins uzstājās "Valdajā": KF prezidenta runas svarīgākās tēzes
Pie tam Putins paskaidroja, ka mūsu attieksme pret "sociālo progresu mūsdienīgās sabiedrībās" balstās uz mūsu pašu vēsturiskās pieredzes, tā saistīta ar to, ka, "skatoties uz notiekošo vairākās rietumvalstīs, mēs ar pārsteigumu atpazīstam vietējo praksi, ko mēs paši, par laimi, esam atstājuši, kā ceru, tālā pagātnē". Rietumu vērtību grāvējus Putins pielīdzināja boļševikiem.
"Viņu piedāvātās receptes nav nekādas jaunās, to visu – tas, iespējams, kādam šķitīs negaidīts – mēs Krievijā jau esam pieredzējuši, tas pie mums jau ir bijis. Pēc 1917. gada revolūcijas boļševiki, balstoties uz Marksa un Engelsa dogmām, arī paziņoja, ka mainīs visu ierasto dzīves kārtību, ne tikai politisko un ekonomisko, bet arī pašu priekšstatu par to, kas ir cilvēka morāle, sabiedrības veselīgas dzīves pamati. Gadsimtu gaitā veidojušos vērtību, ticības, cilvēku attiecību graušana līdz pat ģimenes noliegšanai (arī tā bija), tuvinieku denunciāciju uzspiešana un veicināšana – to visu pasludināja par progresa ceļu un, starp citu, visnotaļ plaši atbalstīja pasaulē – tāpat kā tagad. Starp citu, tieši tāpat boļševiki bija absolūti neiecietīgi pret jebkuru citu viedokli."
Putina ieskatā, praksei, kuras ietvaros bērniem tiek uzspiesta "dzimuma izvēle", robežojas ar noziegumu pret cilvēcību, bet diskusija par vīriešu un sieviešu tiesībām (pareizāk sakot, par šo jēdzienu atcelšanu) ir absolūti fantasmagoriska.
"Skatieties, aiziesiet tur līdz tam, ko piedāvāja boļševiki – nacionālizēt ne tikai vistas, bet arī sievietes. Vēl viens solis, un jūs nonāksiet tiktāl."
Ukrainas aizsardzības ministrs Andrejs Tarans un ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins - Sputnik Latvija, 1920, 21.10.2021
Viedoklis
"Stāties pretī Krievijai": NATO palīdzēs Ukrainai noslepkavot lielāku skaitu cilvēku
Spriedums par vērtību krīzi Rietumos Putinam bija vajadzīgs, lai noformulētu pašu svarīgāko – veselīga, saprātīga konservatīvisma ideoloģiju.
"Reiz jau teicu, ka, veidojot savu pieeju, mēs ņemsim vērā veselīga konservatīvisma ideoloģiju. Tas notika pirms pāris gadiem, kad kaislības starptautiskajā arēnā vēl nebija sasniegušas tagadējo spriedzi, lai arī, protams, var teikt, ka mākoņi sabiezēja jau toreiz. Tagad, kad pasaule pārdzīvo strukturālu sabrukumu, saprātīga konservatīvisma nozīme politiskā kursa pamatā daudzkārt pieaugusi, ņemot vērā augošos riskus un apkārtējās realitātes trauslumu...
Atklāti sakot, gaidāmajā pasaules pārbūves periodā, kas var turpināties visai ilgi un kuras galīgais dizains nav zināms, mērenais konservatīvisms, manuprāt, ir pati saprātīgākā izturēšanās līnija. Tā neizbēgami mainīsies, protams, taču pagaidām ārsta princips "nekaitē" ir racionālākais."
It kā aizsteidzoties priekšā kritiķiem, lai arī skaidrs, ka viņi nepamanīs šo runas daļu, Putins atklāja savu viedokli par konservatīvismu.
"Konservatīva pieeja nav aprobežota sargāšana, ne bailes no pārmaiņām, ne arī centieni apturēt, kur nu vēl noslēgšanās savā čaulā. Tā ir balstīšanās uz laika gaitā pārbaudītu tradīciju, iedzīvotāju saglabāšana un vairošana, reālisms, vērtējot sevi un citus, prioritāšu sistēmas precīza izveide, nepieciešamā un iespējamā salīdzināšana, mērķa apdomīga formulēšana, principiāla neiecietība pret ekstrēmismu darbībās."
Запуск крылатой ракеты Томагавк с американского военного корабля USS Cape St. George  - Sputnik Latvija, 1920, 18.10.2021
Viedoklis
"Pasaulei draud katastrofa". ASV izvirzījušas Krievijai raķešu ultimātu
Tas viss ir svarīgi, lai arī pilnīgi dabiski jebkuram konservatoram-tradicionālistam, vienalga, vai viņš būtu prezidents vai vienkāršs pilsonis.
Konservatīvisms nenozīmē bailes no pārmaiņām un tieksmi iekonservēt pašreizējo kārtību. Kā tad var iekonservēt, piemēram, pārejas sociāli ekonomisko iekārtu, kas izveidojusies pie mums pēc padomju dzīves sabrukuma? Nē, – konservatīvisms nozīmē atteikšanos no tagadējās iekārtas un politiskās sistēmas graušanas (tā veicināja valsts atjaunošanos pēc sabrukuma un mainās), lai būvētu kaut kādu it kā ideālu dzīvi, kas pastāv kārtējo darboņu prātos.
Konservatīvismam nav nekā kopīga ar pašizolēšanos no ārpasaules un laikmeta izaicinājumiem – tas patiesībā ir smieklīgi interneta ērā. Nē – konservatīvisms nozīmē pavērtību pasaulei, pārliecinātu par saviem spēkiem, zināšanas par savām tradīcijām un savas tautas vērtībām. Krievi vienmēr bijuši gatavi uztvert svešas kultūras un tautas, taču tāda attieksme bijusi auglīga tikai tad, kad mēs stingri stāvam uz savas zemes, zinām un cienām savas tradīcijas, skatījāmies uz pasauli ar savām acīm, nezaudējām pašcieņu un savu pasaules uzskatu.
Sarunā par konservatīvismu Putins pirmajā vietā nostāda balstīšanos uz tradīcijām (tas iever visu – no kultūras līdz ģeopolitikai), otrajā – tautas saglabāšanu (ne tikai dzīves līmeni un kvalitāti, bet arī tautas vairošanu, kam draud ne tikai demogrāfiskā krīze, bet pat depopulācija). Tālāk seko spēja reālistiski novērtēt sevi un citus, pareizi izprast savus un citu spēlētāju spēkus pasaules arēnā (it īpaši – spēku izmaiņu dinamiku). Nepārpūlēties pasaules spēlē, bet arī nepalaist garām iespēju pastiprināt savas pozīcijas, kas cita starpā paveras arī vispasaules krīzes laikā.
Autotilts pāri Amūras upei starp Blagoveščensku un Heihe - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Politika
Tiesības uz tīru gaisu. Kā Ķīna cīnās par ekoloģiju
Starp konservatīvisma īpatnībām Putins pieminēja arī prasmi precīzi veidot prioritāšu sistēmu, salīdzināt nepieciešamo un iespējamo, apdomīgi formulēt mērķus, tas ir, stratēģiski plānot valsts attīstību (kā tautas dzīves organizācijas formu). Nav iespējams plānot divu vai triju gadu, pat piecu gadu periodā – ir jāsaskata stratēģiskā perspektīva, jāskatās par desmit, divdesmit gadiem uz priekšu. Pat turbulentā, krīzes mocītā pasaulē? Turklāt krīzes laikā ilgtermiņa spēle ir vajadzīga – tā ir pati labākā stratēģija. Vienmēr uzvarēs tas, kurš ir gatavs gaidīt rezultātu, tas, kurš nedomā jau rīt mainīt savu pārliecību un ticību.
Tāpēc Putins teica, ka mūsu konservatīvisms ir optimistu konservatīvisms. To, kuri saprot, ka viss atkarīgs no viņa paša piepūles. Un, protams, mūsu konservatīvisms ir cēlies arī no mūsu vēsturiskās pieredzes, jo tieši tāpēc mūsu tautai izstrādājusies "kolektīva imunitāte" pret ekstrēmismu, kas ved pie satricinājumiem un sociāli politiska sabrukuma.
Putins to nosauca par mūsu priekšrocību un atgādināja Nikolaja Berdjajeva vārdus: "Konservatīvisms nav tas, kas neļauj iet augšup un uz priekšu, bet gan tas, kas neļauj iet atpakaļ un lejup, pretī haosam." Prezidents citēja pēc atmiņas un piezīmēja, ka, iespējams, citāts nebūs precīzs. Jēgu viņš atainoja pareizi, taču Berdjajeva izteikumam ir arī turpinājums.
"Tas neļauj iet atpakaļ un lejup, haotiskajā tumsā, atgriezties pie stāvokļa pirms valstu un kultūru veidošanās. Konservatīvisma jēga ir šķēršļos, ko tas liek zvēriski haotiskas stihijas izpausmēm cilvēku sabiedrībās. Šī stihija vienmēr rosās cilvēkā un saistīta ar grēku...
Gāzesvada Ziemeļu straume 2 gāzes sadales mezgls  - Sputnik Latvija, 1920, 15.10.2021
Viedoklis
Krievija nav Eiropas ienaidnieks: ES vajadzīga gāze pa jauniem cauruļvadiem
Konservatīvie pamati nav varmācības pamati, tie nedrīkst tādi būt... Tajā ir veselīga reakcija pret vardarbību pār organisko dabu, pret mēģinājumiem iznīcināt dzīvi, kas vēlas turpināties.
Konservatīvie pirmsākumi paši par sevi nav attīstības antagonisms, tie tikai prasa, lai attīstība būtu organisma, lai nākotne neiznīcinātu pagātni, bet gan turpinātu to attīstīt. Nelaimīgs ir tās valsts liktenis, kurā nav veselīga konservatīvisma ar pamatiem pašā tautā, nav uzticības, nav saiknes ar senčiem. Nelaimīgs ir tautas liktenis, kas nemīl savu vēsturi un vēlas sākt to no sākuma. Tā nelaimīgs ir mūsu valsts un mūsu tautas liktenis."
Pēdējā frāze ir saprotama: Berdjajevs to uzrakstīja 1923. gadā. Tagad, gandrīz gadu simteni vēlāk mēs esam pārliecināti, ka mūsu nākotne nekādā gadījumā vairs nenesīs iznīcību mūsu pagātnei. Tāds ir krievu civilizācijas saprātīgais konservatīvisms, atjaunots par ļoti dārgu cenu. Veselīga cilvēka konservatīvisms.
Raksta pirmo daļu lasiet šeit >>>
Ziņu lente
0