Politika

ES plosa cīņa par varu un godkāre – viedoklis no Lielbritānijas puses

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе
Флаги Евросоюза у здания штаб-квартиры Европейской комиссии в Брюсселе - Sputnik Latvija, 1920, 25.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijā uzskata, ka Eiropas Savienība ir pārāk augstprātīga un neefektīva, lai spētu izdzīvot. ES projekts jau pašos aizsākumos bija iluzors, raksta britu žurnāliste.
RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Eiropas Savienība ir pārvērtusies par neveiksmīgu federāciju, kas atgādina "Disneja pasaku" tiesisku viltību iesaiņojumā, uzskata Šerela Džeikobsa, The Teregraph žurnāliste, vēsta Sputnik Meedia.
Eiropas Savienības projekts ir neveiksmīga federācija, ko plosa cīņa par varu un godkāre, ko moka šaubas par "anglosakšu"brīvību, viņa norāda.
"Pat tiem Brexit piekritējiem, ko skārusi smagākā vilšanās, katra diena no jauna atgādina, kāpēc tieši mēs esam aizgājuši," raksta Šerela Džeikobsa.
Viņa paskaidroja: Emanuels Makrons vēl aizvien izmanto ES kā priekšvēlēšanu instrumentu, kaprīzi pieprasot Lielbritānijas blokādi, tiesa, bez īpašiem panākumiem. Briseles attiecības ar dažām Austrumeiropas valstīm atkal kritušās, ņemot vērā apsūdzības par tiesību pārkāpumiem.
Polijas prezidents pat norādīja, ka ES sabruks, ja šantažēs viņa valsti. Šis bloks ir nederīgs gandrīz visos svarīgajos ārpolitikas jautājumos, sākot no kodolpārrunām ar Irānu un beidzot ar Rietumu pievēršanos Indijai un Ķīnai.
Флаг Польши - Sputnik Latvija, 1920, 15.06.2021
Viedoklis
"PSRS mūs cienīja vairāk": Eiropa pazemo Poliju
Džeikobsa ir pārliecināta, ka ES stāv uz krīzes sliekšņa, kas apdraud tās pastāvēšanu. Žurnāliste uzskata, ka organizācija nepareizi izprot mūsdienas, pieļaujot kļūdas vairākos virzienos.
Pirmkārt, ES pārlieku aktīvi iejaucas dalībvalstu ekonomikas pārvaldē, un tas labākajā gadījumā nes lēnu izaugsmi.
Otrkārt, ES pretendē uz globālu nozīmi, lai arī tai nav reālas iespējas konkurēt, piemēram, ar Ķīnu.
Treškārt, pandēmija atklājusi virkni trūkumu ES struktūrā, bet neloģiskie pasākumi, piemēram, robežu slēgšana stiprinājusi centrbēdzes spēkus.
"Visvieglāk ir pieļaut briesmīgākās kļūdas," raksta Džeikobsa.
Viņa norādīja, ka ES izdodas izdzīvot, pateicoties veiksmei un sava ideālisma spēkam. Nemierīgāko gadu desmitu laikā tā nekad nav atteikusies no savas birokrātiskās tehnokrātijas koncepcijas.
Taču pasaule mainās, un ES nepārvaramās centrtieces aura pamazām pazūd. Džeikobsa secināja: pat gadījumā, ja ES nesabruks, to jebkurā gadījumā gaida morāla novecošana. Jautājums ir tikai par to, kad tas notiks.
Materiāla komentāros lasītāji piekrita žurnālistes slēdzieniem.
"Tāpat kā visas impērijas vēsturē, arī ES gaida tas pats skumjais liktenis. Tā ir pārāk augstprātīga, pārāk stūrgalvīga, pārāk neefektīva un galu galā – pārāk atbaidoša, lai izdzīvotu," raksta Vexed Bermoothes.
Польские болельщицы перед началом матча Швейцария - Польша - Sputnik Latvija, 1920, 10.12.2020
Politico: vai Polija izstāsies no Eiropas Savienības
"ES ir atraidīta mīļākā klasiskais sindroms," piebilda Adam Willis.
"ES sabrukuma rezultātā sāksies haoss, ko man nepavisam negribētos. Būs jukas, iespējams, pat karš un ekonomiska katastrofa. Lielbritānija ir pārāk tuvu Eiropai, un tai neizdosies tikt cauri sveikā," nožēloja James Tannock.
Dažiem lasītājiem šķita, ka Lielbritānijai nāktos vērīgi sekot situācijai ES, lai citu valstu izstāšanās apstākļos operatīvi piedāvātu savstarpēji izdevīgus divpusējus tirdzniecības darījumus.
2020. gada 1. februārī Lielbritānija pameta Eiropas Savienību – par to referendumā 2016. gadā nobalsoja 52% britu. No 2021. gada 1. janvāra stājās spēkā vienošanās, kas paredz Londonas izstāšanos no vienota tirgus un muitas savienības, taču tālāku brīvu tirdzniecību ar Eiropu bez nodevām un kvotām.
Акция протеста против ограничений, связанных с COVID-19 - Sputnik Latvija, 1920, 25.03.2021
Viedoklis
Pandēmija Eiropā pārvēršas par "ideālo vētru"
No 2021. gada 1. janvāra brīva pārvietošanās starp ES un Lielbritāniju ir pārtraukta, uz savstarpējiem braucieniem, darbu un mācībām attiecināti jauni noteikumi.
Plānojot strādāt Lielbritānijā, ES pilsoņiem jāpiesakās darba vīzas saņemšanai saskaņā ar Lielbritānijas imigrācijas likumdošanu. Brexit dēļ vienīgais derīgais identifikācijas dokuments iebraukšanai Lielbritānijā ir pase.
Ziņu lente
0