Politika

Erdogans nolēmis izraidīt 10 diplomātus

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент Турции Реджеп Тайип Эрдоган
Президент Турции Реджеп Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija, 1920, 24.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Turcijas prezidents Redžeps Erdogans uzdevis valsts Ārlietu ministrijai pasludināt par persona non grata desmit valstu diplomātisko misiju pārstāvjus.
RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Saskaņā ar Turcijas prezidenta Redžepa Erdogans devis rīkojumu izraidīt no valsts ASV, Kanādas, Francijas, Somijas, Dānijas, Vācijas, Nīderlandes, Norvēģijas, Zviedrijas un Jaunzēlandes vēstniekus, stāsta Sputnik Meedia, atsaucoties uz RIA Novosti.
"Devu rīkojumu mūsu ārlietu ministram nekavējoties veikt pasākumus, lai šie desmit vēstnieki tiktu pasludināti par persona non grata," paziņoja Erdogans.
Šāda asa Turcijas prezidenta soļa iemesls bija aicinājums atbrīvot tiesībsargu Osmanu Kavalu, - diplomāti to izteica šonedēļ, atsaucoties uz Eiropas cilvēktiesību tiesas lēmumu.
Paziņojumā, ko publicēja ASV vēstniecība Turcijā, diplomāti atzīmēja: kopš tiesībsarga aizturēšanas pagājuši četri gadi un aizkavēšanās viņa lietas izskatīšanā "met ēnu uz cieņu pret demokrātiju, likuma virsvadību un tiesu sistēmas caurspīdību Turcijā".
Визит президента РФ В. Путина в Турцию - Sputnik Latvija, 1920, 15.05.2021
Politika
Erdogans paziņoja, ka Turcija nesamierināsies ar Izraēlas agresiju
Tamlīdzīgas ārvalstu diplomātu darbības Turcijas vadība uzskata par iejaukšanos republikas iekšējās lietās. Valsts prezidents norādīja, ka Turcijas tiesas ir "labākais neatkarības piemērs", un tas nav diplomātu pienākums – "mācīt Turciju".
Diplomātisko misiju pārstāvji tika izsaukti uz Turcijas ĀM, kur viņiem atgādināja par nepieciešamību ievērot Vīnes konvenciju par diplomātiskajām attiecībām.

Kas ir Osmans Kavala

Osmans Kavala – tiesībsargs, kultūras fonda "Anadolu Kültür AŞ" dibinātājs. Viņš nodarbojas ar etnisko un reliģisko minoritāšu, arī kurdu un armēņu jautājumiem.
Turcijas valdība apsūdzēja Kavalu par dalību protesta akcijās Stambulā 2013. gadā.
Президент Турции Тайип Эрдоган - Sputnik Latvija, 1920, 17.12.2020
Viedoklis
"Mainīt Turcijas uzvedību". Par ko Rietumi soda Erdoganu
2017. gada oktobrī tiesībsargs tika aizturēts galvaspilsētas lidostā un arestēts "par mēģinājumu mainīt konstitucionālo iekārtu un gāzt valdību".
2020. gada februārī tiesa attaisnoja Kavalu, taču tajā pašā dienā prokuratūra izsniedza jaunu orderi viņa arestam, šoreiz – par dalību valsts apvērsuma mēģinājumā Turcijā 2016. gada jūlijā.
Ziņu lente
0