Viedoklis

NATO "dzelzs vilkus" Baltkrievija sagaida ar "Akācijām"

© Sputnik / Pavel Lvov / Pāriet pie mediju bankasСамоходная гаубица 2С3 "Акация" во время практических занятий для офицерского состава сухопутных и береговых войск Северного флота РФ на полигоне "Шары" в Мурманской области
Самоходная гаубица 2С3 Акация во время практических занятий для офицерского состава сухопутных и береговых войск Северного флота РФ на полигоне Шары в Мурманской области - Sputnik Latvija, 1920, 19.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijas armijas straujā pārapbruņošanās neatstāj NATO kaimiņvalstīm nekādas izredzes uz panākumiem destabilizācijas projektos.
Baltkrievijas Bruņotie spēki saņēmuši modernizētās pašgājējhaubices 2SZM "Akacija" ar automatizēto tēmēšanas un apšaudes vadības sistēmu. Kaujas tehnika ieradusies no Urālu Transporta mašīnbūves rūpnīcas, kuras specialitāte ir kāpurķēšu artilērijas pašgājējiekārtas un mīnu sprosti, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Haubices saņems Slonimā – 100 kilometrus no robežas ar Poliju un Lietuvu – dislocētā 11. gvardes mehanizētā atsevišķā brigāde. Baltkrievu "Akāciju" pirmās partijas remonstu un modernizāciju Urālos noslēdza 30. augustā. Jaunās militārās tehnikas intensīvās piegādes atspoguļo Minskas un Maskavas operatīvo reakciju uz NATO bruņoto spēku draudīgo koncentrēšanos un aktivitāti pie Baltkrievijas un Krievijas robežām. 30. septembrī Baltkrievija saņēma jaunos bruņutransportierus BTR-82A ar pastprinātu bruņojumu (tos ražo Arzamasas mašīnbūves rūpnīca), bet novembrī bruņutehnikas piegādek turpināsies.
Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 Lancer  - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Viedoklis
Kāpēc ASV GKS apšaudīja lietuviešu tēmētājus uz Krievijas robežas
Baltkrievija un Krievija paplašina militāri tehnisko sadarbību, attīsta bruņoto spēku reģionālo grupējumu, veido karavīru apmācības centrus. Baltkrievijā veidojas divas bāzes iznīcinātāju Su-30SM pilotu un moderno ZRS speciālistu sagatavošanai. Protams, tos kompleksēs ar militāro tehniku, un militāru draudu kritiska līmeņa apstākļos tās var kļūt par Sabiedrotās valsts armijas operatīvas izvēršanas laukumiem.
Piesardzība nav lieka – 12. oktobrī Lietuvā, Baltkrievijas robežu tiešā tuvumā sākās alianses kārtējie manevri "Dzelzs vilks 2021". Tajos iesaistīti 3000 kareivji no 13 valstīm un 1000 kara tehnikas vienības, ieskaitot amerikāņu tankus M1A1 Abrams. Pavērosim šo pasākumu caur "optisko tēmēkli".

"Vāles" demonstrācija

Starptautiskās mācības "Dzelzs vilks" it kā esot organizētas ar mērķi novērtēt Jonavas rajonā dislocētās NATO ārvalstu spēku kaujas grupas un Lietuvas mehanizētā kājnieku bataljona štāba gatavību, kā arī uzlabot Lietuvas motorizēto strēlnieku brigādes mijiedarbību ar sabiedrotajiem. Tomēr armijas poligons Pabradē atrodas tikai tanka šāviena attālumā no Baltkrievijas robežas. Tur ASV un NATO sistemātiski "žvadzina dzelžus" pret Minsku.
Военные учения Железный волк в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 13.10.2021
Baltijā
NATO sākusi mācības "Dzelzs vilks" netālu no Baltkrievijas robežas
30. augustā Pabradē svinīgi atklāja jaunu armijas pilsētiņu (7 miljonus eiro vērto projektu pilnībā finansē Lietuvas valdība), kurā dislocēti ASV karavīri. Attīstībā infrastruktūra nodrošina aizvien lielāka amerikāņu kareivju skaita dislokāciju Lietuvas zemē.
Šajos "suverenitātes zuduma svētkos" Lietuvas Bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Valdemārs Rupšis paziņoja: "Man ir ļoti patīkami sveikt amerikāņu bataljona ceturto rotāciju Lietuvā. Esam ļoti pateicīgi ASV par solidaritāti, ko viņi demonstrējuši ilgus gadus, it īpaši tagad, kad saskaramies ar jauniem izaicinājumiem pie NATO austrumu robežām."
Kādi izaicinājumi? 28. augustā Valdemārs Rupšis atzīmēja: "No militārās aktivitātes viedokļa robežas rajonā ir mierīgi." Arī pēc tam Lietuvas robežsargi un armija nav fiksējuši incidentus, kas būtu saistīti pat ar Krievijas un Baltkrievijas stratēģiskajām mācībām "Rietumi 2021" – nav manīta pat "īpaša kustība pierobežas teritorijās".
Истребитель-бомбардировщик F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 10.10.2021
Viedoklis
ASV kodolbumbas F-35 tilpnē gatavas iznīcināt Austrumeiropu
Acīmredzot, Rupšis saka to, ko vēlas dzirdēt amerikāņi.
Iztapšana, izdomātā "paralēlā realitāte", augošā ārvalstu spēku un brunojuma klātbūtne – tas viss Baltijas valstīm draud ar pakāpenisku ievilkšanu (ar manevru sēriju, provokāciju virkni) bruņotā konfliktā ar kaimiņiem, ar Krieviju un Baltkrieviju.
Jāpiebilst, ka Pentagons neko negarantē sabiedrotajiem un partneriem. To apliecina ASV un NATO militāri politiskais kauns Afganistānā, "pasaulē cīņasspējīgāko" spēku straujā evakuācija (bēgšana) teroristu tēmēkļos.
Vienlaikus, paplašinot militāro pilsētiņu "Herkus" (uz Lietuvas budžeta rēķina), ko plānots noslegt 2022. gadā, parādīsies jauni mājokļi. Ārvalstu spēki Lietuvā jūtas kā mājās, republika zem nepārtrauktu mācību un šaušanas spiediena ātri degradē – tās vairs nav mierpilnas mājas vietējiem iedzīvotājiem.
Līdz 2022. gada vidum jaunajā armijas pilsētiņā pie Baltkrievijas robežas dislocēti vairāk nekā 500 kareivji no ASV Sauszemes spēku 1. kājnieku divīzijas ar kaujas tehniku, desmitiem tanku M1A1 Abrams un bruņumašīnām Bradley. Viļņu ne mazākajā mērā nemulsina fakts, ka ārvalstu tankistus Lietuvā komandē ārvalstu militārpersonas, ka Lietuvas valdība neko nelemj – tā ir atkarīga no svešzemju plāniem.
Бронетранспортер БТР-82А - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Viedoklis
Baltkrievija saņēmusi jaunu bruņutehniku no Krievijas: ar ko "partneriem" draud BTR-82A
Lietuvas Aizsardzības ministrija lepni apgalvo, ka ASV ir viens no galvenajiem partneriem ieroču iepirkuma ziņā, taču ilgajos gados, kopš republika ir NATO dalībvalsts, tā nav saņēmusi nevienu tanku, nevienu kara lidmašīnu vai kuģi.
Nacionālo bruņoto spēku attīstībai tiek piešķirti vērā ņemami budžeta līdzekļi (Lietuvas nodokļu maksātāju nauda), ko tērē ārvalstu armijai – tā jāpaēdina un jāuztur. Lietuvas pazemojošā militāri politiskā atkarība no "vecākajiem partneriem" apdraud civiliedzīvotāju drošību, jo Pentagona radītais "Baltijas slazds" rada likumsakarīgi skarbu atbildi kaimiņvalstīs.

Ar ko izceļas "Akācija"

Baltkrievijas artilēristi gatavojas militāra konflikta situācijā likvidēt "dzelzs vilkus" vairāk nekā 20 km attālumā, vienalga, no kurienes viņi ierastos. Šim nolūkam Slonimā ierodas artilērijas pašgājējiekārta (API) "Akacija", uzticama kā Kalašņikova automāts.
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Viedoklis
Eiropā ož pēc pulvera: kāpēc Polijai vajadzīgi 250 tanki Abrams pie Baltkrievijas robežas
Baltkrievijas Aizsardzības ministrija informēja, ka modernizācijas gaitā API saņēmusi mūsdienīgus Baltkrievijā ražotus sakaru līdzekļus, naktsredzes un ķīmiskās izlūkošanas iekārtas. Modernizēta arī artilērijas iekārta, mašīnas dzinējs, korpuss. Darbības rādiuss ar vairāku tipu lādiņiem palielināts, pateicoties jaunajam 6000 mm stobram (agrākā, 4240 mm garā stobra vietā). Efektīvās apšaudes attālums ar vadāmajiem lādiņiem "Krasnopol M2" – līdz 26 km, pie tam divkārt pieaugusi jauda.
Pašgājējhaubice 2SZM "Akacija" ar automatizēto tēmēšanas un apšaudes vadības sistēmu paredzēta darbam pret plaša spektra mērķiem – tankiem, artilēriju, citu bruņojumu, pretinieka bruņoto spēku un aizmugures vadības orgānu neitralizēšanai. Komplekts – 45 šāviņi. Šaušanas ātrums – 3 šāvieni minūtē. 3 minūšu laikā pēc koordināšu saņemšanas iekārta ir gatava darbam. Uzlabota maskēšanās kompleksā sistēma (speciāla krāsa un dūmu granātas).
"Akacija" sver 27,5 tonnas. Dīzeļa dzinējs V12 ar 520 zirgspēku jaudu ļauj bez degvielas papildu uzpildes pa ceļu pārvarēt 500 km. Ekipāža – 4 cilvēki.
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Viedoklis
Kāda būs Baltkrievijas un Krievijas atbilde uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā
API "Akacija" 2SZM izmanto Baltkrievija, Krievija, Kazahstāna, Sīrija un virkne citu valstu. Bruņojums pārbaudīts cīņas apstākļos un nesola neko labu "dzelzs vilkiem" (tankiem Abrams).
Baltkrievijas un Krievijas militāri tehniskās sadarbības aktivizācija garantē "partneriem" virkni nepatīkamu pārsteigumu.
Ziņu lente
0