Viedoklis

Eiropā ož pēc pulvera: kāpēc Polijai vajadzīgi 250 tanki Abrams pie Baltkrievijas robežas

© AP Photo / Mindaugas KulbisАмериканские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве
Американские военные готовят танки Абрамс к разгрузке на железнодорожной станции в Литве - Sputnik Latvija, 1920, 01.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varšava iepērk amerikāņu tankus un dislocē savā teritorijā amerikāņu spēkus – militārai konfrontācijai ar Minsku un Maskavu.
Savienoto Valstu satelīta bezatbildīgā politika likumsakarīgi izraisa stingru Krievijas un Baltkrievijas reakciju, vairo spriedzi Eiropā un liek pamatus globālam militārajam konfliktam, stāsta militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
23. septembrī Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks paziņoja, ka 2022. gadā Polija dislocēs pie austrumu robežas 250 ASV ražotos tankus M1A2 Abrams SEPv3. Varšavai tie izmaksās sešus miljardus dolāru. Iepriekš politiķis atzīmēja, ka šie "paši mūsdienīgākie, kaujās pārbaudītie tanki" radīti speciāli pretdarbībai Krievijas "Armata". Proti, tie esot paredzēti karadarbībai pret Krieviju un Baltkrieviju. Citi pretinieki austrumu virzienā (un ar "Armatu") nav saskatāmi.
Polijas armijas aizsardzības operācijas neapšaubāmi nav iespējamas, jo KF un BR neplāno uzbrukt NATO valstīm, bet tanku bataljoni paredzēti pretinieka aizsardzības pārraušanai galvenā trieciena virzienā. uzbrukumam.
Польские военнослужащие на параде в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 24.09.2021
Pasaulē
Baltkrievijas AM: Polijas teritorija pārvēršas par ASV placdarmu
Ja Polija iestājās NATO nacionālās drošības apsvērumu labad un pērk amerikāņu bruņojumu miera stiprināšanai, tai nav jābaidās no Krievijas (un Baltkrievijas) izdomātās agresijas, un "Abrams" pie austrumu robežas ir lieki. Ešelonētas aizsardzības un pretuzbrukumu dēļ tanku vienības tiek izvietotas valsts dziļumos. Pie robežas tankus izvieto pēkšņam uzbrukumam.
Polijas un ASV loma Eiropas destabilizācijas aspektā ir milzīga. Varšava plāno iepirkt 32 amerikāņu iznīcinatājus F-35 (par 6,5 miljardiem dolāru) un 24 turku bezpilota lidaparātus Bayraktar. Poļu politiķi jau vairākkārt pieprasījuši aliansei aktīvāku konfrontāciju ar Krieviju. 2020. gada vasarā Savienotās Valstis dislocēja Polijā 5. armijas korpusu – 5500 amerikāņu karavīru ar bruņojumu. Armijas korpuss pārsvarā tiek izmantots uzbrukumam ar konvencionālajiem un kodolieročiem (tā rakstīs ASV armijas Lauka statūtos). 250 "Abrams" pie BR un KF robežām liecina par Pentagona un NATO tālāku gatavošanos agresijai.

Amerikāņu nepiepildāmais sapnis

Savienotās Valstis jau sen plāno "sasist ar pierēm" savus eiropiešu sabiedrots ar Krieviju un uz šī rēķina, uz svešu zaudējumu (militāro un finansiālo) rēķina uzlabot savu dziestošās superlielvalsts statusu. Jāpiezīmē, ka, pat ņemot vērā munīciju un papildu tehnikas parku (inženieru mašīnas, tiltu būvētāji un rezerves daļas), 24 miljoni dolāru par katru no 250 tankiem "Abrams" izskatās fantastiski (tā ir laupīšana). Agrāk viens M1A2 SEP Abrams pasaules tirgū maksāja apmēram 9 miljonus, jaunais vācu Leopard 2 A7+ ar "digitālo tornīti" – apmēram 10 miljonus dolāru. Patiešām, amerikāņi labāk prot tirgoties nekā karot (atsaucam atmiņā Afganistānu).
Lai nu būtu, kā būdams, jebkuru valsti, kas nosprauž sev tādu mērķi kā militāra konfrontācija ar Krieviju un tās sabiedrotajiem, gaida bēdīgs liktenis. Uz spiediena mēģinājumiem Maskava un Minska vienmēr atbild operatīvi, stingri un asimetriski. Instrumentu un resursu šiem nolūkiem pietiek.
21. septembrī Krievijas GKS Tālās aviācijas stratēģiskie raķešnesēji Tu-160 devās patrulēt Baltijas jūras starptautisko gaisa telpu. Katrs "stratēģis" spēj uzņemt 12 spārnotās raķetes ar kodoltermisko lādiņu, kuru darbības rādiuss sasniedz 3500 km. Iepriekš ārvalstu mediji vēstīja, ka divi Krievijas raķešnesēji Tu-22M3 imitējuši kodoluzbrukumu amerikāņu spēkiem Polijā. Mācībās "Rietumi 2021" Krievijas spēki izmantoja robotus "Uran 9" un "Nerehta", artilēristi izspēlēja kodolapšaudi no 203 mm pašgājējlielgabaliem 2S7M "Malk". Piedevām izskanējušas ziņas, ka Krieivjas "Iskander" it kā tur tēmēklī 14 NATO valstu galvaspilsētas. Domāju, patiesībā variantu un tehnoloģiju virkne augošo militāro draudu neitralizācijai ir daudz plašāka.
Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija, 1920, 17.09.2021
Pasaulē
Lukašenko: Rietumi piever acis uz cilvēktiesību pārkāpumiem
Krievija un Baltkrievija reaģēs uz uzbrukumiem to teritorijai un mēģinājumiem ierobežot attīstību ar nelikumīgām ekonomiskajām sankcijām. Augsta aizsardzības spēka ir patiesas valstiskas suverenitātes pamats. 2022. gadā Krievija atvēlēs aizsardzībai vairāk nekā 3,5 triljonus rubļu, tuvāko triju gadu laikā – gandrīz 11 triljonus. Krievija aizvien tālāk apsteidz ASV tehnoloģiskā bruņojuma (it īpaši hiperskaņas raķešu) jomā. Starp citu, Krievijas un Baltkrievijas spēkos ir aptuveni 14 tūkstoši tanku, ASV un Polijai – divkārt mazāk. Tomēr skaits nav galvenais. Papētīsim tanka Abrams M1A2 SEPv.3 iespējas.

Neviennozīmīgs pirkums

Modernizācijai tiek izmantotas uzglabātās vecās M1A1 versijas mašīnas. Tāpēc "jaunajam amerikānik" ir tāls ceļš ejams līdz Krievijas tankam "Armata".
"Abrams" koncepciju nav mainījis – tā ir modifikācija M1A2 un 1980. gada parauga Abrams M1 turpinājums. Tankam Abrams M1A2 SEPv.3 ir jauna uguns kontroles sistēma un kompozītās bruņas (to ražošanai tiek izmantots noplicināts urāns) ar aktīvās aizsardzības kompleksu Trophy. Galvenais ierocis – 120 mm gludstobra lielgabals M256 (vācu lielgabala Rheinmetall Rh-120 licencēts variants) ar labiem previzitātes rādītājiem un efektīvo attālumu līdz 4000 metriem. Jaunākā modifikacija saņēmusi zemkalibra bruņsitēja lādiņus ar urāna kodolu M829E4 АКЕ (Advanced Kinetic Energy) ar uzlabotām bruņu caursišanas iespējām.
70 tonnas smago mašīnu (ne katrs tilts Austrumeiropā izturēs) darbina gāzes turbīnas dzinējs Honeywell AGT1500 ar 1500 zirgspēku jaudu (analogu izmanto padomju T-80). Dinamika ir sliktāka nekā "Leopard" un "Armata" – maksimālais ātrums nepārsniedz 72 km/h.
Bijušais Polijas ārlietu ministrs Vitolds Vaščikovskis - Sputnik Latvija, 1920, 08.09.2021
Politika
"Nāvīgi draudi Eiropai": bijušais Polijas ārlietu ministrs biedē ar Krieviju
Rietumos uzskata par priekšrocību "Abrams" ekspluatācijas pieredzi reālos konfliktos (divas kampaņas Irākā un pilsoņu kari Tuvajos Austrumos). Tomēr husīti – pretošanās kustības dalībnieki Jemenā jau iznīcinājuši vismaz 20 tankus M1A2S Abrams no Saūda Arābijas armijas). Krievijā aizliegtās teroristiskās organizācijas "Islāma valsts" kaujinieki Irākā arī pietiekami "padauzījušies" turklāt viņi pret "Abrams" izmantoja ne īpaši mūsdienīgus padomju un amerikāņu prettanku raķešu kompleksus.
Jaunākā modifikācija cīņās vēl nav izvēlusies. Tankus M1A2 SEP v.3 pirmā saņēma 1. kavalērijas divīzijas tanku brigāde Greywolf 2020. gada jūnijā.
No īpatnību un iespēju viedokļa 250 tanki Abrams M1A2 SEPv.3 (četri bataljoni) Polijas armijai ir tehnoloģiski neviennozīmīgs ieguvums. Piedevām tā bruņota ar padomju un vācu tankiem - 400 T-72M1, 230 PT-91 "Tward" un 250 Leopard 2 – tāda daudzveidība sola loģistikas problēmas. Domājams, poļi būs spiesti īpaši amerikāņu "monstru" vajadzībām radīt atsevišķu materiāltehniskā nodrošinājuma sistēmu, ieskaitot jaunus tiltus un degvielas noliktavas valsts austrumos (starp citu, militāra konflikta situācijā tās jau pirmajās stundās nosvils kā sērkociņi). Patiesībā arī tanki Abrams M1A2 SEPv.3 hipotētiskajā cīņas laukā Brestas (Kaļiņingradas) apgabalā ilgi nenodzīvos.
Ne velti Polijas Sauszemes spēku bijušais komandieris Valdemārs Skšipčaks iepriekš paziņoja: "Esmu apvainojies uz amerikāņiem, kuri pēc Irākas un Afganistānas attiecas pret mums kā pret banānu republiku. Viņiem šķiet, ka mums var iegrūzt jebko par jebkuru cenu."
Штаб-квартира Министерства обороны США - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2021
Pasaulē
ASV aizliegušas saviem karavīriem Eiropā pirkt Krievijas energoresursus
Ziņu lente
0