Viedoklis

Ukrainai piegādāts ASV ražots bruņojums. Kas notiks tālāk?

© AP Photo/Marco GarciaАмериканский армейский внедорожник Humvee
Американский армейский внедорожник Humvee - Sputnik Latvija, 1920, 12.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikāņu bruņojuma piegādes Kijevai kaitē Krievijas un citu Austrumeiropas valstu nacionālajai drošībai.
Savienotās Valstis savā vēsturē ne reizi nav spējušas sekmīgi apbruņot un apmācīt ārvalsts armiju. Gluži pretēji, novērojama negatīva tendence – pēc Pentagona standartiem radītas armijas cieš graujošas sakāves: Gruzija (2008. gads), Irāka (2015. gads), Afganistāna (2021. gads). Tagad pienākusi Ukrainas kārta, ko amerikāņi "pielādē" un apmāca aizvien aktīvāk, konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
10. oktobrī ASV nogādāja uz Borispoles lidostu pirmo partiju no papildu palīdzības Ukrainas Bruņotajiem spēkiem 60 miljonu dolāru apmērā. Tā ietver precīzo bruņojumu, munīciju, radiolokācijas novērošanas līdzekļus.
Американский переносной противотанковый ракетный комплекс (ПТРК) - Sputnik Latvija, 1920, 12.10.2021
Pasaulē
Ukraina saņēmusi pirmo palīdzības sūtījumu no ASV valsts drošības atbalstam
Piegādes ieplānotas līdztekus 250 miljoniem dolāru, kas atvēlēti no ASV budžeta UBS vajadzībām 2021. gadam. Amerikāņi nelutina Kijevu, septiņu gadu laikā militārās palīdzības kopapjoms sastādījis apmēram 2 miljardus dolaru, proti, apmēram pa 1000 dolāriem gadā (vai 93 dolari mēnesī) visiem 255 tūkstošiem aktīvo karavīru.
ASV aizsardzības budžeta projektā 2022. gadam paredzēti 300 miljoni dolāru Ukrainai, kas par šo naudu var nopitkt tikai Savienoto Valstu puskolonijas apšaubāmo reputāciju un augošas problēmas nacionālās drošības jomā. Divsimt tūkstošu karavīru mūsdienīgs pārapbruņojums maksā desmitkārt dārgāk. Jaunu lidmašīnu un tanku trūkums NATO valstīs Austrumeiropā ir pietiekami daiļrunīgs fakts.
Tomēr vidēja termiņa perspektīvā iespējams, ka amerikāņu bruņojuma piegādes Kijevai kļūs aktīvākas. 1. septembrī Ukraina un ASV grozīja vienošanos par militāro sadarbību un pretdarbību Krievijai. Tajā pašā dienā Pentagona vadītājs Loids Ostins, tiekoties ar Ukrainas prezidentu Vladimiru Zeļenski, apsolīja prettanku raķešu kompleksus Javelin un "daudz ko citu". Vēlāk žurnāls "The American Conservative" atzīmēja, ka Vašingtona de facto uzskata Ukrainu par NATO locekli.
Šī "bīstamā kaprīze" nesola neko labu ukraiņu tautai un visai Eiropai. Pēc Ukrainas delegācijas pārrunām Vašingtonā koncerns "Ukroboronprom" nosledza trīs līgumus par sadarbību ar amerikāņu kompānijām par kopsummu 2,5 miljardu dolāru apmērā.
Украинские военные во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Viedoklis
Bruņotais konflikts Donbasā var iedegties jaunās liesmās
Krievija jau vairākkārt pieprasījusi ASV un NATO pārtraukt militāro atbalstu, letālā un neletālā bruņojuma piegādes Ukrainai, valstij, kurā turpinās pilsoņu karš un kas ilgus gadus destabilizē Eiropu ar neadekvātu ārpolitiku.

Vājas bruņas

10. oktobrī amerikāņi piegādāja Ukrainai precīzos ieročus, munīciju, radiolokācijas līdzekļus, medicīnas iekārtas. Spriežot pēc fotogrāfijā redzamos bruņoto automašīnu HMMWV "tuksneša krāsas", Kijeva saņēmusi lietotu tehniku, iespējams, tranzītā no Afganistānas (dzeltenai aizsargkrāsai ir jēga tikai tuksneša apsktākļos). HMMWC īpatnības un ložmetējs uz jumta ļauj sabiedēt "dumpiniekus" Āfrikā. Eiropā šo mašīnu bruņas nepasargās no lodēm un mīnām.
Daudzi militārie speciālisti uzskata "Humwee" par uzlabotas caurgājības auto, taču ne par kaujas mašīnām. UBS jau saņēmuši HMMWV agrāk un pievērsa uzmanību niķīgajam dzinējam – filtru nomaiņa un dzinēja tīrīšana nepieciešama ik pēc 4000-5000 km nobraukuma, bet tehnisko apkopi apgrūtina rezerves daļu deficīts. Ukrainas prezidenta preses dienests jau 2015. gada martā informēja, ka piegādāta pirmā partija – 10 automašīnas HMMWV – ASV bezatlīdzības palīdzība par 73 miljoniem dolāru. Toreiz bija plānots papildināt mašīnas ar Ukrainas prettanku raķešu kompleksiem. Pirmo HMMWV desmitu pēdas pagaisušas Ukrainas stepēs, to varoņdarbs palicis nezināms.
Iepriekš "Ukroboronprom" ierosināja laist klajā pašiem savas militārās bruņumašīnas - "Raptor", "Kozak", "Mahno", "Kugurar", "Spartan", "Shrek", "Fiona" un citas.
Ukrainas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Varēsiet notriekt krievu raķetes". Ar ko ASV vēlas apbruņot Ukrainu
Automašīnas, artilērijas (pretbateriju) radarus un aptieciņas Vašingtona var piegādāt Kijevai bez maksas, tikai ne nesavtīgi. Amerikāņu tehnikas un bruņojuma saņēmēji uzņemas noteiktas saistības: bez šaubām sekot naidīgajai politikai un sistemātiski organizēt provokācijas pret valstīm, uz kurām uzrīdīs Vašingtona.
Ar ieroču piegādēm ASV vairo militāri politisko situāciju reģionā, mudina ukraiņus sākt karu un negrozāmi lemj ciest smagus zaudējumus. Lai arī konflikts Donbasā tādējādi nerisinās, un Ukrainas sacensības ar Krieviju militārā spēka ziņā izskatās bezjēdzīgi. Vašingtonas ieroču piegāžu stratēģija ir saprotama: aborigēniem Austrumeiropā ir jāapslaktē vienam otrs un jāatbrīvo vieta "izcilajiem" amerikāņiem.

Nepareizā kalibra granātas

Kijevai piegādājamo precīzā bruņojuma sarakstā ir divas galvenās pozīcijas – 12,7 mm kalibra snaipera šautene Barrett M82, prettanku raķešu komplekss (PTRK) Javelin un attiecīgā munīcija.
Pusotru metru garā un apmēram 15 kg smagā šautene Barrett M82 ļauj trāpīt mērķī līdz 1800 m attālumā. Tas nav nekāds "terminatoru" superierocis. Salīdzinājumam: Krievijas 12,7 mm kalibra snaipera šautene "Kord M" ir apmēram 10 kg smaga un maksimālais precīzas darbības attālums – 2000 m.
Военнослужащие подразделения Псковского гвардейского десантно-штурмового соединения ВДВ на учениях Запад -2021 - Sputnik Latvija, 1920, 30.09.2021
Viedoklis
Kāda būs Baltkrievijas un Krievijas atbilde uz NATO spēku dislokāciju Ukrainā
UBS karavīru rokās Donbasā Barrett M82 manīta jau 2015. gadā. Vienlaikus iekšlietu ministrs Arsens Avakovs paziņoja, ka ar šo snaipera šauteni apbruņota Nacionālā gvarde. Ko amerikāņu šautene sešu gadu laikā mainījusi Ukrainas konfliktā? Retorisks jautājums.
"Vieglais aizsardzības" PTRK Javelin UBS atrodams kopš 2017. gada. Paredzēts smagās bruņutehnikas, aizsargātu objektu (nocietinātu bunkeru, blindāžu) likvidācijai, relatīvi nelielā ātrumā un augstumā lidojošu gaisa mērķu (droni, helikopteri) neitralizācijai līdz 2,5 km attālumā.
Kombinētajam tēmēklim ir optika ar četrkārtēju palielinājumu, ļauj strādāt naktī un sliktas redzamības apstākļos tādus ieročus amerikāņi nevienam nepiegādā bez maksas.
Domājams, UBS rīcībā ir apmēram 1000 kompleksi FGM-148 Javelin. Viena Javelin cena – 125 tūkstoši dolāru. Raķete maksā apmēram 40 tūkstošus. Javelin krīzes risinājumu Ukrainā arī nav sekmējis ne mazākajā mērā.
Военнослужащие ВСУ на марше в честь Дня Независимости в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 20.08.2021
Viedoklis
Ukrainas armija – 2021: bruņojums un cīņasspēja
Ukrainas Aizsardzības ministrija paziņoja: "Papildu palīdzības piešķiršana drošības nodrošināšanai no Savienoto Valstu valdības Ukrainas Bruņotajiem spēkiem kārtējo reizi apliecina mūsu valstu nesagraujamās stratēģiskās partnerattiecības."
Patiesībā amerikāņu bruņojuma piegādes Kijevai kaitē Krievijas un citu Austrumeiropas valstu nacionālajai drošībai. Līdz ar Ukrainas arsenāliem aug Maskavas operatīvās reakcijas (atmaksas) iespēja – ja nemierīgie kaimiņi šķērsos iepriekš nospraustās "sarkanās līnijas".
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0