Viedoklis

Bruņotais konflikts Donbasā var iedegties jaunās liesmās

© Public domain / Defense Visual Information Distribution Service / Cpl. Shaylin QuaidУкраинские военные во время учений
Украинские военные во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
UBS komandieris Valērijs Zalužnijs atļāvis pie saskarsmes līnijas pielietot visu pieejamo bruņojumu.
Tagad vienību komandieriem vairs nevajag saskaņot ar vadību ieroču pielietošanu. Piedevām pie saskarsmes līnijas nogādāti trieciena bezpilota lidaparāti Bayraktar. Eksperti uzskata, ka Ukrainas armija gatavojas plašam uzbrukumam, portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Pamiera izjaukšana

Ziņas par jauno pavēli parādījās pēc Zalužnija tikšanās ar žurnālistiem un blogeriem. Kijeva pagaidām nesniedz nekādus oficiālus komentārus, tomēr Ukrainas vicepremjers Aleksejs Rezņikovs, kurš pārstāv valsti kontaktu grupā, informāciju nenoliedza. Tas ir skaidrs – ģenerālis nebūtu nācis klajā ar tik skandalozu paziņojumu, ja tas nebūtu saskaņots ar prezidenta ofisu. Savukārt Krievijas pārstāvis kontaktu grupā Boriss Grizlovs uzsvēra, ka Ukrainas vadības soļi ir pielīdzināmi vienošanās laušanai par pasākumiem uguns pārtraukšanas režīma pastiprināšanai no 2020. gada 22. jūlija.
Украинский военный в Донецкой области - Sputnik Latvija, 1920, 13.06.2021
Viedoklis
"Ir briesmīgs scenārijs": kāpēc Rietumi savelk bruņotos spēkus Ukrainā
Nav gan izslēgts, ka komandieris blefo. Ukrainas mediji jau vairākkārt publicējuši tādus Zalužnija izteikumus, par kādiem jebkurš cits būtu kaunējies. Piemēram, Zalužnijs reiz atzina, ka sapņojot tankā pabraukties pa Maskavu, un apgalvoja, ka Ukrainai neesot nekādu šķēršļu ceļā uz NATO.
Tomēr tagad viņa vārdus apstiprina arī zemāka ranga komandieri. Piemēram, 503. atsevišķā jūras kājnieku bataljona preses oficieris Aleksejs Godzenko uzrakstīja sociālajos tīklos: "Pavēles, kas aizliedza atklāt uguni, ir atceltas. Jauns nosacījums: atļauts nogalināt ienaidniekus."
Украинские военные во время учений - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Ukrainas karavīri mācībās
"Jaunais noteikums" diezin vai pārsteidzis Doņecku un Lugansku, kas gadiem ilgi dzīvo apšaudēs, neskatoties uz pamieriem. Pagājušās nedēļas beigās Ukrainas kareivji palaida pa Vasiļjevkas un Miņeraļnoje ciemiem vismaz četrdesmit 120 mm mīnas. Iepriekš apšaudīja Krutuju Balku un Dolomitnoje. EDSO misija apstiprina: UBS veido papildu pozīcijas "pelēkajā zonā", rok tranšejas, pārsviež uz fronti smago tehniku.
Arī pie kaimiņiem miera nav. Luganskas tautas republikas delegācijas Minskā pārstāve Marija Kovšara pastāstīja, ka republikā parādījies jauns karstais punkts. Viņa norādīja, ka no visām UBS apšaudēm vairāk nekā puse tēmēta uz topošā kontrolpunkta "Pervomaiska-Zolotoje" rajonu, kā arī Želoboka ciemu. Viņa precizēja, ka nedēļas laikā ukraiņu snaiperi nogalinājuši divus Tautas milicijas kareivjus.
Военные корабли Североатлантического альянса - Sputnik Latvija, 1920, 27.02.2021
Viedoklis
"Viņi jau pārvieto kuģus un lidmašīnas": kas notiek Melnajā jūrā

Karstā fāze

Eksperti uzskata, ka situācija vēl pasliktināsies. "UBS atklāj uguni pastāvīgi, visus šos gadus, - radio Sputnik ēterā atzīmēja Ģeopolitiskās ekspertīzes centra direktora vietniece Nataļja Makejeva. – Tas ir, karš turpinās, lai arī tiek parakstītas te vienas, te otras vienošanās par pamieru. Tā puse šauj, un zemessargi dažkārt atļaujas atbildes darbības, ko paredz Minskas protokoli. Juridiski var secināt, ka Ukraina izstājas no Minskas prootokoliem, lai arī tā ir nepasludināta izstāšanās. Tomēr pavēle atklāt uguni bez saskaņošanas ar komandieriem faktiski liecina tieši par to."
Viņa uzskata, ka apšaudes kļūs intensīvākas – UBS sāks izmantot liela kalibra artilēriju un zalves uguns reaktīvās sistēmas. Makejeva ir pārliecināta: karā iestāsies "karstā fāze" un zaudējumi abās pusēs krasi palielināsies.
Ukrainas karavīri - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Varēsiet notriekt krievu raķetes". Ar ko ASV vēlas apbruņot Ukrainu
Bez tam ukraiņu karavīri var izmēģināt trieciena bezpilota lidaparātus Bayraktar, kas, pēc Zalužnija izteikumiem, jau nogādāti konflikta zonā. Saskaņā ar aviācijas lidojumu kontrolei paredzēto interneta resursu datiem, droni regulāri patrulē saskarsmes līniju, taču karadarbībā nav piedalījusies.
Pagājušajā nedēļā Ukrainas Aizsardzības ministrija un Turcijas kompānija Bayraktar parakstīja memorandu par bezpilota lidaparātu apkopes un modernizācija centra būvi netālu no Kijevas. Pie tam Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs pastāstīja: Maskava ir noraizējusies, ka Kijeva izmantos šo ieroci pati pret savu tautu. Tomēr Turcija ziņoja, ka ir gatava pārdot dronus visiem, kas samaksās.
© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasUBS karavīri Ukrainas un NATO valstu kopīgo mācību "Rapid Trident 2021" laikā Ļvovas apgabalā
Учения Rapid Trident - 2020 на Украине - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
UBS karavīri Ukrainas un NATO valstu kopīgo mācību "Rapid Trident 2021" laikā Ļvovas apgabalā

Gatavošanās karam

NATO valstis aktīvi mudina Ukrainu ar spēku atrisināt "Donbasa jautājumu". Septembra beigās Ļvovas apgabalā notika daudznacionālās mācības "Rapid Trident 2021" – UBS un rietumvalstu kareivji izspēlēja uzbrukumus. Manevros piedalījās vairāk nekā seši tūkstoši cilvēku. Īpaša loma bija piešķirta speciālo uzdevumu vienībām – tās desantējās nosacītā pretinieka aizmugurē.
"Sauszemes spēki mācību gaitā nodemonstrēja koordinētas taktiskās darbības, praktisko mijiedarbību un reālu saderību ar ASV, NATO dalībvalstu un partnervalstu vienībām," klāstīja Kijevā.
США провели ротацию подразделений по подготовке военнослужащих Украины - Sputnik Latvija, 1920, 11.05.2021
Viedoklis
"Nevar ne sagaidīt": ko NATO armijas darīs ar Ukrainu
To, ka Ukraina gatavojas karam, apstiprina arī ASV vēstniecības darbinieku nesenā vizīte Apvienoto spēku operācijas (ASO) zonā. Viņi tikās ar taktiskās grupas "Mariupole" komandieri, iepazinās ar drošības politiku Azovas jūrā un citos rajonos. Delegācija izgāja jūrā bruņotā artilērijas kuterī, lai novērtētu stāvokli pie Ukraians krasta. Neatzītās republikas vizīti uzskata par armijas skati pirms liela uzbrukuma.
Kijevas militāro gatavošanos novērtēja arī Krievijas ĀM. Ministra vietnieks Andrejs Rudenko paziņoja, ka ar tagadējo Ukrainas valdību ir grūti kaut ko prognozēt un neko nevar izslēgt. "Mēs ceram, ka veselais saprāts tomēr gūs virsroku, un līdz kara scenārijam, arī Donbasā, nenonāks," teica diplomāts.
Военнослужащие США на церемонии открытия совместных военных учений Украины и стран НАТО Rapid Trident-202 - Sputnik Latvija, 1920, 18.04.2021
Viedoklis
"NATO roku darbs": kas sācies pie Krievijas robežām
Viņš uzsvēra: Kremlis ņem vērā kārtējās spriedzes risku Ukrainas dienvidaustrumos militārās plānošanas aspektā. Pie tam Krievijas prezidents Vladimirs Putins iepriekš atklāti paziņoja: Kijevas mēģinājumiem atgūt Donbasu ar spēku būs "smagas sekas no Ukrainas valstiskuma viedokļa".
Ziņu lente
0