Viedoklis

ASV vēlas slēgt Atlantiju Krievijas Jūras kara flotei

CC0 / Defense Visual Information Distribution Service / Petty Officer 3rd Class William Hardy / Американский военный эскадренный миноносец USS Donald Cook у берегов Греции
Американский военный эскадренный миноносец USS Donald Cook у берегов Греции - Sputnik Latvija, 1920, 08.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izsekot, fiksēt precīzu atrašanās vietu un likvidēt – ASV Jūras spēki formē jaunu operatīvo grupu, kas stāsies pretī Krievijas zemūdenēm Atlantijā.
Vienību "Greyhound" veidos "Arleigh Burke" klases eskadras kuģi. Iepriekš amerikāņu admirāļi ne vienu vien reizi bažīgi stāstīja, ka Krievijas JKF zemūdenes aizvien biežāk apciemo ūdeņus, ko Vašingtona vienmēr uzskatījusi par savējiem. Par operatīvās grupas uzdevumiem portālā RIA Novosti stāsta Andrejs Kocs.

Atdzimusī flote

Pirmie grupā iekļausies eskadras kuģi "Donald Cook" un "Thomas Hudner". ASV JKS virsūdens spēku komandieris Atlantijā kontradmirālis Brendans Makleins pastāstīja, ka šo kuģu ekipāžu specialitāte ir zemūdeņu medības. Vēlāk pievienosies eskadras kuģi "The Sullivans", "Cole" un "Gravely". Vienlaikus grupā strādās četri vimpeļi, piektais būs remontā un izies tehnisko apkopi. Turklāt atbilstoši uzdevumam "Greyhound" var pastiprināt daudzfunkcionālās zemūdenes vai patruļas lidmašīnas. Plānots, ka operatīvo gatavību vienība sasniegs līdz 2022. gada jūlijam.
Военнослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Viedoklis
Neredzama un nenotverama: ko spēj Krievijas hiperskaņas raķete "Cirkon"
"Drīz vien kuģi varēs izpildīt visu uzdevumu spektru, ieskaitot Krievijas zemūdeņu darbu izsekošanu Atlantijā un ASV aizsardzību jūrā, - teica Makleins. – Četru vimpeļu bāzes vieta būs Meinportā un Norfolkā, un tie būs pastāvīgi gatavi iziet okeānā. Ekipāžas gaida ilgstoši kopīgi treniņi, lai eskadras kuģi strādātu kā vienots organisms. Stratēģiskie draudi aug ar katru dienu. Mūsu galvenie sāncenši nežēlo naudu un laiku jauna, ASV bīstama bruņojuma un tehnoloģiju izstrādei. Tādos apstākļos ir jāapsteidz."
Operatīvā grupa būs iekļauta 2018. gadā atjaunotās 2. flotes sastāvā. Aukstā kara gados tā stājās pretī padomju zemūdenēm Atlantijā un tika izformēta pēc PSRS sabrukuma. Vēl nesen spēkus un līdzekļus 2. flotei piešķīra pēc nepieciešamības. "Greyhound" būs pirmā štata vienība.

"Iedzīšana slazdā"

""Arleigh Burke" klases eskadras kuģus būvē kopš 80. gadu beigas un pastāvīgi modernizē, - sarunā ar RIA Novosti pastāstīja žurnāla "Arsenal Otečestva" galvenais redaktors Viktors Murahovskis. – Tiem ir visai nopietns pretzemūdeņu bruņojums: raķešu kompleksi RUM-139 VL-ASROC likvidē zemūdens mērķus līdz 20 kilometru attālumā. Piedevām ir arī torpēdu aparāti. Zemūdenes fiksē ar hidroakustisko staciju, arī ar buksējamās antenas palīdzību."
CC0 / Defense Visual Information Distribution Service / LPhot Dan Rosenbaum, HMS Kent / ASV JKS eskadras kuģis "Porter", atbalsta kuģis USNS Supply un britu fregate "Kent" mācībās Barenca jūrā. 2020. gada 5. maijs
Эсминец ВМС США Портер, корабль поддержки USNS Supply и британский фрегат Кент во время учений в Баренцевом море. 5 мая 2020 - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
ASV JKS eskadras kuģis "Porter", atbalsta kuģis USNS Supply un britu fregate "Kent" mācībās Barenca jūrā. 2020. gada 5. maijs
Eksperts uzsvēra, ka eskadras kuģi vienmēr strādā saiknē ar jūras patruļu aviāciju, piemēram, ar lidmašīnām P-8 "Poseidon". To uzdevums – fiksēt mērķa aptuveno atrašanās vietu. Pēc tam sākas, kā mēdz teikt Pentagonā, "iedzīšana slazdā". Rajonu ieskauj ar hidroakustiskajām bojām, tur ieiet kuģi un pārmeklē vienu sektoru pēc otra, pakāpeniski sašaurinot meklējumu loku. Kara laikā atrasto zemūdeni likvidē. Mierlaikā cenšas uzturēt pastāvīgu hidroakustisko kontaktu ar to.
"Eskadras kuģi parasti seko zemūdenei pāros, nomainot viens otru, - precizēja Murahovskis. – Tā ir sena spēle. Aukstā kara gados gan mēs, gan ASV uzkrājām kolosālu pieredzi, izsekojot viens otru okeānā. Gadījās tā, ka mūsu zemūdenes pacēlās periskopa dziļumā aviācijas bāzes trieciena grupas vidū un palika nepamanītas, fotografēja amerikāņu kuģus. Padomju zemūdeņu jūrnieki regulāri šķērsoja pastāvīgo boju un identifikācijas staciju robežas pie izejām Atlantijas okeānā no Ziemeļu jūras. Nedomāju, ka vienība no četriem eskadras kuģiem sagādās mūsu flotei neatrisināmas grūtības."

Tieši draudi

Pēc Murahovska domām, Vašingtona ne velti ziņas par "mednieku" operatīvo grupu sniegusi tieši tagad. Tur valda uzskats, ka Krievijas JKF zemūdenes ar raķešu kompleksu "Kalibr" tieši apdraud kuģus un krasta infrastruktūru – pat viens zemūdenes kreiseris, šķērsojis pretzemūdeņu robežas, sagādās nopietnas problēmas. Pie tam amerikāņu stāvoklis kļūs vēl smagāks, kad Krievijas JKF sāks masveidā saņemt hiperskaņas "Cirkon" Pentagonam ir skaidrs: šobrīd tam nav nekādu iespēju aizsargāties no šī trieciena kompleksa.
NATO militārās mācības Sea Breeze 2020 Melnajā jūrā
 - Sputnik Latvija, 1920, 03.10.2021
Viedoklis
"Viņi neapstāsies". Ko Krievijai gaidīt no NATO Melnajā jūrā
ASV atzīst arī to, ka Krievija ir iemācījusies būvēt patiešām maztrokšņainas zemūdenes, ko ir ļoti grūti "ieraudzīt": kodolzemūdenes "Yasen" un dīzeļelektriskās "Varshavyanka". Jau pērn viceadmirālis Endrjū Vudijs Lūiss konstatēja, ka Pentagons zaudējis virskundzību Atlantijā. Pēc viņa vārdiem, Maskava izmanto tehniku ar "nāvējošākām bruņojuma sistēmām", tāpēc JKS gatavošanās operācijām kļūst aizvien grūtāka, un amerikāņu jūrnieki vairs nejūtoties drošībā aiz Atlantijas galvenās jūras kara bāzes robežām.
Īpaši noraizējušies Pentagonā par perspektīvo bezpilota zemūdens aparātu "Poseidon" ar kodollādiņu un faktiski neierobežotu darbības attālumu. Tas paredzēts piekrastes pilsētu un jūras kara bāzu likvidācijai un spēj garantēti sagādāt valstij nepieņemamus zaudējumus. Vašingtona uzskata, ka mērķiem pretī "Poseidon" dosies pāri Atlantijai.
CC BY 4.0 / Russian DoD / Overview of Status-5 supertorpedo(cropped image)Zemūdens aparāts "Poseidon"
Подводный аппарат Посейдон  - Sputnik Latvija, 1920, 07.10.2021
Zemūdens aparāts "Poseidon"
"Forbes" eksperti jau dēvē bezpilota zemūdens aparātu par "desmitgades zemūdeni". Pēc viņu domām, amerikāņu torpēdas Mk 48 Advanced Capability vai britu Spearfish ir bezspēcīgas pret "Poseidon" – to nav iespējams likvidēt lielā darbības dziļuma un manevrētspējas dēļ. "Forbes" ir pārliecināti, ka zemūdenes ar kodoldroniem drīz kļūs par NATO valstu pretzemūdeņu spēku galvenajiem mērķiem.
Ziņu lente
0