Viedoklis

Neredzama un nenotverama: ko spēj Krievijas hiperskaņas raķete "Cirkon"

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasВоеннослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил
Военнослужащий нажимает кнопку Залп во время пуска баллистической ракеты в рамках учений стратегических сил - Sputnik Latvija, 1920, 06.10.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Hiperskaņas raķetes "Cirkon" palīdz Krievijai saglabāt īstu suverenitāti un pārspēku. Krievijas aizsardzības komplekss panācis zinātniski tehnisko revolūciju un radījis kompleksu, kam nav analogu visā pasaulē.
4. oktobrī daudzfunkcionālais zemūdens atomkreiseris Baltajā jūrā otru reizi diennaktī sekmīgi palaida hiperskaņas spārnoto raķeti "Cirkon" pa nosacīto mērķi Barenca jūrā, būdams aptuveni 40 metru dziļumā. Iepriekš zemūdenes ekipāža izmēģināja raķeti virzūdens stāvoklī, pastāstīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Šī sērija ir tehnoloģisks kizrāviens un vērā ņemams notikums Krievijas Jūras kara flotes vēsturē, pārliecinoša demonstrācija, kas apliecina – jaunais raķešu komplekss "Cirkon" ir neatvairāms un drošs ierocis.
Augstais precizitātes līmenis un fantastiskais ātrums – 1000 km sešu minūšu laikā – lemj iznīcībai virkni domājamo mērķu jūrā un uz sauszemes (aviācijas bāzes kuģu grupējumi, jūras un aviācijas bāzes, stratēģiskie objekti potenciālā pretinieka teritorijas dzīlēs, ieskaitot Pentagonu, kas atrodas 184 km attālumā no Atlantijas okeāna piekrastes). Zemūdene ar raķeti "Cirkon" spēj likvidēt jebkuru mērķi 1000 km attālumumā, neriskējot, ka pretinieks to varētu ieraudzīt.
Pilots iznīcinātāja kabīnē - Sputnik Latvija, 1920, 02.10.2021
Viedoklis
Kāpēc iznīcinātājs F-35 nonācis amerikāņu sliktāko lidmašīnu TOP-5
"Cirkon"piegādes Krievijas JKF sāksies 2022. gadam. Augustā starptautiskajā militāri tehniskajā forumā "Armija 2021" Krievijas Aizsardzības ministrija noslēdza līgumu ar termiņu līdz 2025. gadam (citi parametri netiek izpausti). Kompleksa "Cirkon" galvenais pasūtītājs ir JKF, taču perspektīvā gaidāmas arī sauszemes modifikācijas.
Izdevums "Military Watch" konstatēja: viena "Yasen" ar jaunajām spārnotajām raķetēm var divas reizes likvidēt ASV JKS aviācijas bāzes grupu. Iepriekš amerikāņu admirālis Čārlzs Ričardss atzīmēja, ka Krievijas hiperskaņas raķetes nopietni apdraud valsti, jo Savienoto Valstu mūsdienīgās PGA un PRA sistēmas nespēj tās pat izsekot.
Kā izmisuma solis izskatās ASV JKS mēģinājums radīt karakuģu vienību, kas pastāvīgi izsekošot "Krievijas zemūdens darbības Atlantijā". Tas ir bezcerīgi – projekta "Yasen M" zemūdenes ir ļoti klusas, jutīgas un ātras. Agrāk amerikāņu karakuģi vairākas nedēļas meklēja zemūdeni "Severodvinsk" Atlantijas okeānā.

Militārais pārākums

Kompleksa "Cirkon" precīzā spārnotā raķete pirmā pasaulē "apguvusi" ilgstošu hiperskaņas lidojumu vairāk nekā 1000 km attālumā, ar aptuveno ātrumu 10 000 km/h, ar manevriem atmosfēras blīvajos slāņos uz dzinēja vilkmes rēķina (bez pikēšanas no kosmosa, kā SBR). Spārnotās "Cirkon" pielāgotas mērķu likvidācijai jūrā un uz zemes, startam no universālajiem kuģu kompleksiem ZS14, proti, tās iespējams pielietot kopā ar "Kalibri" un "Oniks" (izvēle atbilstoši apstākļiem).
Zenītraķešu sistēma S-400 Triumf - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Viedoklis
Attieksme pret Baltiju ir nopietna: kāpēc Baltkrievijai vajadzīgas ZRS S-400
Hiperskaņas raķetes "Cirkon" izmēģinājumi no kuģa sekmīgi noslēgti septembra beigās. Vidējā perspektīvā ar "Cirkon" tiks apbruņotas deviņas daudzfunkcionālās projekta "Yasen M" kodolzemūdenes (tonnāža – 13 800 tonnas, ieniršanas dziļums – līdz 520 metri, autonoms reiss – 100 diennaktis, ātrums zem ūdens – 31 mezgls), zemūdene "Irkutst" (modernizācijas gaitā) un raķešu kreiseris "Admiral Nahimov". "Cirkon" paceļ Krievijas JKF līdera pozīcijās pasaulē trieciena spēka ziņā, un "partneri" nelolo ilūzijas.
ASV Bruņoto spēku Stratēģiskā štāba priekšnieks admirālis Čārlzs Ričardss jau atzinis Krievijas pārākumu hiperskaņas bruņojuma jomā. Iepriekš izdevums "The National Interest" paziņoja, ka "Severodvinsk" bruņota ar 32 spārnotajām raķetēm 3M-14K "Kalibr" ar kodollādiņiem vai konvencionālajiem šāviņiem ar darbības rādiusu lielāku par 2500 kilometriem un "apdraud Savienoto Valstu galveno teritoriju". Tagad arī "Cirkon" pavairo diskomfortu Pasaules okeānā.
Jāpiezīmē, ka "Yasen" galvenā funkcija ir "Ohio" tipa zemūdeņu pavadīšana kaujas patruļās (24 ballistiskās raķetes "Trident", katrai no tām – līdz 12 kodollādiņi W88 ar jaudu līdz 475 kilotonnām) un NATO kodolvalstu aviācijas bāzes grupas.
Hiperskaņas "Cirkon" ierobežos ASV JKS trieciena iespējas. Amerikas teritorija var ciest tikai izņēmuma situācijā – pret Krieviju vērstu Pentagona agresīvu darbību rezultātā.
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Viedoklis
ASV hiperskaņas izgāšanās: raķete nedarbojas pat par milzu naudu
Vienlaikus Krievija liek pamatus piektās paaudzes zemūdens kodolflotei ar jauna spektra bruņojumu, mūsdienīgām automatizētām izlūkošanas, tēmēšanas, sakaru un vadības sistēmām.
Hiperskaņas problēmas ASV
Krievijas hiperskaņas raķetes "Avangard", "Kinzhal", "Cirkon" pārliecinoši manevrē 10-20 Mahu ātrumā. Amerikāņu pretenciozie maketi jau startē, taču vēl nelido. Neveiksmīgo izmēģinājumu sērija programmas "Rapid Response Weapon и Hypersonic Air-Air Weapon Concept" ietvaros it kā nesa pirmos panākumus 20. septembrī. Pirmo reizi astoņu gadu laikā amerikāņu aparāta ātrums sasniedza hiperskaņas robežu – 5 Mahus, tomēr objektīvās kontroles līdzekļi neapstiprina manevrēspēju un lidojuma attālumu.
ASV Aizsardzības ministrijas Perspektīvo pētījumu projektu aģentūra (DARPA) neatklāja nekādas nianses (pat ne starta platformas modeli). DARPA pārstāvis paziņoja, ka nākamie izmēģinājumi notiks gada beigās. Ārvalstu eksperti projekta panākumus vērtē skeptiski.
Hiperskaņas raķetes pieņemšanu bruņojumā ASV pagaidām pat neapspriež, līdz vismaz viena prototipa nevainojamiem rādītājiem vēl ir tālu. Pentagonam ir būtiski iebildumi pret "Lockheed Martin" projekta "Missiles & Fire Control" hiperskaņas aeroballistisko raķeti AGM-183A ARRW. Izstrādājums nav demonstrējis nevienu sekmīgu lidojumu, jūlijā notikušā neveiksmīga izmēģinājuma analīze vēl turpinās.
Мобильный робототехнический комплекс Уран-6 - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Viedoklis
Krievijas militārie roboti padara labāku cilvēku pasauli
No 2022. finanšu gada budžeta ASV GKS pieprasījuši 161 miljonu dolāru 12 eksperimentālajām raķetēm. GKS ministrs Frenks Kendalls ir neapmierināts ar "progresa tempu" un pat izpratni, "kas mums ir vajadzīgs no hiperskaņas".
Principā ASV pūlas panākt Krieviju, Ķīnu un pat Ziemeļkoreju mūsdienīgā bruņojuma sacensībās. Tomēr amerikāņu optimismam nav robežu – firma "Lockheed Martin" jau ver vaļā rūpnīcu gaisa bāzes hiperskaņas raķešu (ARRW) AGM-183A ražošanai Alabamas štatā. Zināma loģika jau ir atrodama: nepabeigtajai "superlidmašīnai" F-35 ir vajadzīga nelidojoša "hiperskaņas" raķete, ko tāpat nopirks ASV sabiedrotie un partneri.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0