Viedoklis

ASV hiperskaņas izgāšanās: raķete nedarbojas pat par milzu naudu

© DVIDS / Air Force / Giancarlo CasemИспытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW)
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV pirmās hiperskaņas raķetes prototipa neveiksmīgo izmēģinājumu sērija liecina par to, cik lielā merā ASV ir tehnoloģiski atpalikušas no Krievijas un Ķīna. Augstās tehnoloģijas metafiziskā ceļā vairās no Vašingtonas ģeopolitikas zemiskajiem mērķiem.
28. jūlijā ASV Gaisa kara spēkiem atkal neveicās ar hiperskaņas raķetes AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) izmēģinājumiem. Izstrādājums "Super duper missile" (tā to raksturoja Donalds Tramps) atdalījās no bumbvedēja B-52H Stratofortress, taču reaktīvā vilkme neieslēdzās. Prototips nogāzās Klusajā okeānā.
Izmēģinājumi aprīlī beidzās ar to, ka raķete pat neatdalījās no nesējlidmašīnas spārna un veiksmīgi atgriezās Edvardsa aviobāzē.
Salīdzinājumam: Krievijas hiperskaņas raķešu komplekss "Kinzhal" uzņemts GKS bruņojumā 2017. Gada decembrī. Hiperskaņas bloki "Avangard" stratēģiskajos raķešu spēkos sāka dežūras 2019. gadā. Krievijas Jūras kara flote noslēdz pretkuģu hiperskaņas raķetes "Cirkon" valsts izmēģinājumus. Krievijas GKS vajadzībām tiek izstrādāta liela darbības rādiusa raķete X-95.
Darbu pie perspektīvās hiperskaņas raķetes (ARRW) ASV plāno noslēgt 2022. gadā. Pie tam AGM-183A "sola ar savām īpašībām pārspēt visus Krievijas analogus". Realitāte ir citāda.
Pagaidām amerikaņi tikai sapņo par hiperskaņas ātrumu virs 5 Mahiem. Krievijas hiperskaņas bloks "Avangard" attīsta līdz 28 Mahu ātrumu. "Kinzhal" un "Cirkon" sasniedz līdz 10 Mahus.
Ķīnas vidēja darbības rādiusa hiperskaņas DF-17, kas sasniedz 10 Mahu ātrumu, uzņemta bruņojumā 2019. gadā. Tas ir pēdējais pazemojuma piliens ASV militārās rūpniecības kompleksam, kurā apgrozās simtiem miljardu dolāru.

Hiperskaņu nenopirksi

2022. finanšu gadam ASV Gaisa spēku ministrija pieprasījusi 212,8 miljardus dolāru, ieskaitot 39 miljardus, kas tikšot atvēlēti slepenajiem projektiem. Summa ir par 7,3 miljardiem lielāka nekā 2021. gadā (205,5 miljardi). Hiperskaņas ieroču izstrādes finansējums (ieskaitot raķetes AEEW) pieaugs no 396 līdz 438 milj.
Hiperskaņas raķetes AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) izmēģinājums  - Sputnik Latvija, 1920, 03.08.2021
ASV divas reizes ar neveiksmi noslēgušies hiperskaņas raķetes izmēģinājumi
Atgādināšu, ka darbs pie AGM-183A sākās 2018. gadā un kompānija "Lockheed Martin" saņēma līgumu par 480 miljoniem. Projektētais darbības rādiuss – 1600 km, ātrums – 20 Mahi. Simtiem miljonu dolāru triju gadu laikā izšķiesti tikai tālab, lai prototips nepārvarētu pats uz saviem dzinējiem nevienu kilometru. Un neesošās hiperskaņas raķetes šķembu fugasa lādiņa ar "neortodoksālu dizainu" dārgie izmēģinājumi jūlija sākumā atgādina īstu cirku. Patiesībā tos pat organizēja "arēnā" – uz zemes, bedrē, ko ieskāva metāla plākšņu nožogojums.
Saskaņā ar izdevuma "The Drive" datiem, amerikāņu GKS atpaliek no ARRW izmēģinajumu grafika vismaz par septiņiem mēnešiem. Sākotnēji pirmais starts bija ieplānots 2020. gada beigās. No Krievijas ASV atpaliek vismaz par gadu desmitu.
Jāpiebilst, ka amerikāņu darbs ir vienlīdz nesekmīgs gan GKS, gan JKS un sauszemes spēkiem paredzēto hiperskaņas raķešu jomā. Tomēr Vašingtona plāno tuvākajā laikā novirzīt hiperskaņas bruņojuma izstrādei 3,2 miljardus dolāru.
Amerikāņu pasaule atgādina hipermārketu, kurā var nopirkt visas pasaulē pieejamās ērtās (ilgotās) lietas un objektus, pat ārvalstu zinātniekus vai politiķus. ASV militārais budžets jau sen pārsniedz 700 miljardus, tomēr hiperskaņas raķetes Pentagonam un militārās rūpniecības kompleksam nepadodas pat par milzu naudu. Hiperskaņa ir spilgts piemērs, taču ir arī citi.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Viedoklis
Aizvainotā nevainība. Krievijas "Cirkons" skāris Pentagona smalkās dvēseles stīgas
Vašingtona jau ilgus gadus pērk Krievijā kosmiskos dzinējus RD-180. Tikai tāpēc, ka nav spējusi apgūt spēcīgo, ekonomisko, vieglo un fantastiski uzticamo dzinēju ražošanu. Domāju, runa nav tikai par summām. Ir kvalitatīvi pavisam citāds zinātniskās un radošās motivācijas līmenis, kas balstās uz nacionālo raksturu un tradīciju īpatnībām. Citādi nav iespējams pamatot zinātniskās skolas attīstību un mūsdienīga bruņojuma parādīšanos Krievijas vai Ķīnas rokās par daudz mazākiem līdzekļiem.

Kālab tas viss vajadzīgs

Maskava un Pekina izstrādāja hiperskaņas raķetes savu teritoriju aizsardzībai. ekspertu apspriestā Krievijas raķešu hipotētiskā atgriešanās Kubā drīzāk ir militāri politiska šausmene, nevis reāls jaunās pasaules projekts. Krievija un Ķīna nevēlas militāru konfrontāciju un ir spiestas bruņoties kolektīvo Rietumu agresīvās dabas dēļ. Varšavas bloka brīvprātīga iziršana noveda tikai pie NATO paplašināšanās uz austrumiem. Maskavas atbalsts VDR un VFR apvienošanās jautājumā "atbalsojies" ar Bundesvēra vienībām Baltijā. Satraucošas tendences vērojamas ne tikai Eiropā.
Pērnā gada augustā ASV ziņoja, ka Okinavā tiks dislocēti amerikāņu perspektīvie iznīcinātāji F-15EX un vēl neesošās hiperskaņas raķetes AGM-183 – pavērstas pret Pekinu un Phenjanu. Tikai tāpēc vien, ka ĶTR un KTDR "aizvien vairāk apdraud amerikāņu virskundzību Āzijas un Klusā okeāna reģionā". Nav ne runas par to, ka Ķīna vai Ziemeļkoreja kaitētu ASV drošībai, taču "virskundzības" labad jaunajam smagajam iznīcinātājam F-15EX noteikti vajadzīgas hiperskaņas raķetes "uzbrukumiem mērķiem uz zemes Ķīnā un Korejā". Tāda ir Eirāzijas perspektīva līdz 50. gadiem, proti, līdz brīdim, kad noslēgsies amerikāņu iznīcinātāju F-15EX ekspluatācijas termiņš.
Bumbvedēja B-21 Raider skice  - Sputnik Latvija, 1920, 04.08.2021
ASV stāsta, ka top "ļaunākais murgs" Krievijai
Labi, lai jau "super-puper-raķete" pagaidām nelido, toties ASV 2021. gada sākumā jau apstiprinājuma finansējumu astoņu iznīcinātāju F-15EX būvei (līgums par 1,2 miljardiem). Gaidāmie izdevumi par pirmo partiju – gandrīz 23 miljardi. Pentagons un bruņojuma korporācijas peldas nodokļu maksātāju naudā, sociālie rēķini ASV paliek neapmaksāti, Pentagona "demokratizētā" Afganistāna destabilizēs vairāk nekā desmit kaimiņvalstis. Kāda tad īsti ir Amerikas misija.
Savienoto Valstu vecākais žurnāls "The Nation" atzīmēja: "Vašingtonas oficiālajās aprindās tikpat kā nav diskusiju par to, ko patiesībā valsts dara, karodama daudzās pasaules malās." Izdevums secināja: ASV īsteno dominances misiju, proti, apspiež un ekspluatē dažādas valstis un tautas – tāpēc jau vajadzīgas aptuveni 800 Pentagona bāzes gandrīz visos kontinentos, izņemot Antarktīdu.
Augstās tehnoloģijas metafiziskā ceļā vairās no Vašingtonas ģeopolitikas zemiskajiem mērķiem. Tāpēc AGM-183A nelido. Bet Krievija un Ķīna strauji dodas uz priekšu. To galvenā balva šajās sacensībās ir taisnīga daudzpolāra pasaule.
Parakstieties militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālā Telegram https://t.me/AKhrolenko
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Ziņu lente
0