Viedoklis

Attieksme pret Baltiju ir nopietna: kāpēc Baltkrievijai vajadzīgas ZRS S-400

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasZenītraķešu sistēma S-400 "Triumf"
Zenītraķešu sistēma S-400 Triumf - Sputnik Latvija, 1920, 21.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā nedēļā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprināja: viņš ļoti interesējas par iespēju iegādāties jaunās zenītraķešu sistēmas S-400 "Triumf".
Zenītraķešu sistēmu S-400 "Triumf" iegāde būs kvalitatīvi jauns posms Baltkrievijas aizsardzības spēju stiprināšanā, pacels valsts PGA sistēmu vadošajās pozīcijās pasaulē, ļaus kontrolēt Rietumu "partneru" negatīvo aktivitāti Baltijas valstu un Polijas gaisa telpā, pastāstīja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
9. augustā Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko apstiprināja nopietnu interesi par jaunajām Krievijā ražotajām ZRS S-400 "Triumf". Projekts ir dārgs, un Minska ir gatava atvēlēt tam daļu līdzekļu, kas ieekonomēti BelAES projektā.
Par četriem ZRS S-400 divizioniem ar munīcijas komplektu Turcija samaksāja 2,5 miljardus dolāru.
Baltkrievija – stratēģiskais sabiedrotais – saņem bruņojumu no Krievijas par iekšējām cenām. Iepriekš Baltkrievija saņēma astoņus komplektus S-300PMU-1, četrus ZRK "Tor-M2" (baterija) un tiem paredzētu raķešu partiju (saskaņā ar 2017. gada līgumu). Lielākā daļa piegāžu veiktas ar atlaidēm vai bez atlīdzības. Ne velti izdevums "Deutsche Welle" atzīmēja: "Nevienu valsti pasaulē Maskava neatbalsta tik ilgi un dāsni kā Baltkrieviju." It īpaši drošības jomā.
Lielā darbības rādiusa zenītraķešu sistēma S-300 aizsargā objektus ar telpisku kupolu 800 kilometru diametrā. Tā spēj efektīvi likvidēt stratēģiskās un taktiskās aviācijas lidmašīnas, ballistiskās raķetes, hiperskaņas mērķus un citus gaisa uzbrukuma līdzekļus. Tai nav analogu visā pasaulē. Rodas tikai viens jautājums: vai tik spēcīga PGA sistēma nav pārlieka valstij, kuras teritorija no rietumiem uz austrumiem un ziemeļiem uz dienvidiem vien nedaudz pārsniedz 500 kilometrus?
Baltkrievija ieņem 50. vietu Global Firepower militārā spēka globālajā reitingā. Tās militārie resursi ir ierobežoti, un valstij nav nekādas vēlmes sākt bruņotus konfliktus ar kaimiņiem.
Pie tam Minskai ir pamats nopietni uztvert draudus no NATO puses – militāri politiskā spiediena stratēģiju, dažādās trešās pasaules valstīs iemēģinātu destabilizācijas un "slēgto debesu" taktiku, kā arī masveida trieciena risku Baltkrievijas stratēģiskajiem objektiem ar spārnotajām raķetēm no droša attāluma.

Piespiedu pasākums

"Triumf" Baltkrievijai ir neaizvietojams un pietiekams līdzeklis "partneru"savaldīšanai. Mūsdienu militāro konfliktu pieredze, Irākas un Lībijas apšaude, pazudušās Dienvidslāvijas liktenis liek secināt: agresors ir jāaptur maksimālā attālumā un efektīvi.
Sistēma S-400 spēj likvidēt vienlaikus līdz 80 lidmašīnas, ieskaitot mūsdienīgās amerikāņu "neredzamās" F-22 un F-35. Janvārī Polija parakstīja līgumu par 32 iznīcinātāju F-35A Lightning II iegādi ASV par 4,6 miljardiem dolāru. Lidmašīnu piegādes ieplānotas 2024. gadā.
Командно-штабные учения ЮВО  - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Pasaulē
ASV uzskata: Krievijas zenītraķešu komplekss S-500 rada īpašus draudus NATO
Pats par sevi saprotams, ka Baltkrievija jau kopš gada sākuma nopietni izvērtē iespējas iegādāties Krievijas raķešu sistēmas S-400 – pretsparam iespējamam pretiniekam. Šis asimetriskais, relatīvi nedārgais risinājums neapšaubāmi "nivelēs" poļu F-35A un citus NATO potenciālos draudus.
Bruņota konflikta situācijā baltkrievu "Triumfu" darbības rādiuss (400 kilometri) ļaus neitralizēt jebkāda tipa gaisa mērķus virs Baltijas valstīm un lielākās daļas Polijas. Mobilās sistēmas ar īsu izvēršanas laiku un gatavošanos raķešu palaišanai ir ZRS S-400 efektivitātes un dzīvotspējas svarīgākie faktori.
"Triumfu" darbības robežas droši papildinās (ešelonēs) mazāka darbības rādiusa PGA līdzekļi – trīs ZRK S-300PS pulki, kā arī ZRK "Tor M2E" un Baltkrievijā ražotajām sistēmām "Buk MBZK".
Minska ir gatava aizsargāties un dot atbildes triecienus agresoram, tāpēc jau savlaicīgi iegādājās no Maskavas 12 smagos 4+ paaudzes daudzfunkcionālos iznīcinātājus Su-30SM, kas paredzēti pārspēka iegūšanai gaisā. Vairākas mašīnas jau sākušas darbu Baltkrievijas gaisa telpā – to arsenālā ir viss "gaiss-gaiss" un "gaiss-virsma" raķešu spektrs.
Maskava un Minska pacēlušas militārās un militāri tehniskās sadarbības līmeni. Krievijas un Baltkrievijas bruņotie spēki gatavojas kopīgām stratēģiskajām mācībām "Rietumi 2021", kas ieplānotas 10.-16. septembrī desmit Sabiedrotās valsts poligonos.
Būtiski paplašinās arī abu valstu aizsardzības rūpniecības izstrādātāju un ražotāju tehnoloģiskie sakari.
Aktīvā militāri tehniskā sadarbība ar Krieviju stiprina 50 pasaules valstu drošību un suverenitāti, ieskaitot septiņas NVS valstis. Par efektīvākajiem aizsardzības instrumentiem tiek uzskatītas Krievijā ražotās kara lidmašīnas un PGA sistēmas. ZRK S-400 ekspansija ir aptvērusi Ķīnu, Turciju un Indiju. Pārrunas par "Triumf" iegādi sākusi Maroka, Katara, Irāka. Iepriekš par tiem ieinteresējās Alžīra, Vjetnama, Ēģipte, Saūda Arābija, kopā – vairāk nekā 12 valstis. Domāju, Baltkrievija saņems S-400 bez rindas.

Militārais pārākums

"Triumf", īsts militārais mākslas darbs, ir mantojis ZRK S-300 struktūru – daudzfunkcionālu RLS, starta iekārtas, autonomus identifikācijas un mērķa norādes līdzekļus. Pie tam jaunais vadības līdzekļu komplekss nodrošinājis augošu daudzkanālu darbību pret mērķiem, ko S-400 spēj ieraudzīt līdz 600 kilometru attālumā. Tas var likvidēt aerodinamiskos mērķus, kas pārvietojas ar ātrumu līdz 4,8 km/sek. un līdz 400 kilometru attālumā, tātad tas var savlaicīgi palaist lādiņu uz aprēķināto tikšanās vietu ar objektu.
Krievijā ražotās mobilās zenītraķešu sistēmas ir tehnoloģiski labākas nekā ārvalstu analogi. Tas ir redzams salīdzinājumā ar amerikāņu ZRK "Patriot" – tas veido ASV un to sabiedroto armijas taktiskās PGA pamatu.
S-400 un Patriot ir paredzēti svarīgu objektu aizsardzībai no gaisa uzbrukuma un ballistisko raķešu lādiņu pārtveršanai. Krievijas un ASV kompleksi saņēmuši radarus ar fāzēto režģi un var saņemt informāciju no PGA vadības punktiem satelītiem un RLS lidmašīnām. Tomēr atšķirības ir būtiskas.
"Triumf" ir panorāmas "redzesloks", tas var izpildīt komandas no ārienes un vadīt dažāda tipa ZRK (S-400, S-300, "Pancir S1", "Tor M1") tīklu, integrējot desmit starta iekārtas ar simtiem raķešu. Nerunājot jau par kontrolējamo mērķu skaitu (līdz 300), darbības rādiusu un pārvēršanas augstuma diapazonu – no 5 metriem līdz 30 kilometriem. Darbības cikls ir automatizēts, tāpēc S-400 spēj efektīvi atvairīt mūsdienu gaisa uzbrukuma līdzekļu masveida uzlidojumus – dažās sekundēs un intensīvas radioelektroniskās cīņas apstākļos.
ZRK "Patriot" radars ar 90 grādu redzesloku tiek uzstādīts iespējamajā mērķu parādīšanās virzienā, tātad daudzfunkcionālā RLS meklē, ierauga un identificē mērķus ierobežotā sektorā. Vienlaikus var apšaudīt līdz astoņus mērķus, ko raķete MIM-104 spēj pārtvert ātrumā līdz 2500 km/h un līdz 100 km attālumā (ballistiskos – līdz 25 km). Mērķa likvidācijas minimālais augstums – 60 metri ("amerikānis" neredz neko, kas lido zemāk). Manāms, ka ZRK "Patriot" būtiski atpaliek no S-400 visos parametros.
Зенитные ракетные комплексы С-400 Триумф - Sputnik Latvija, 1920, 10.03.2021
Viedoklis
"Sasniegs pat kosmosā": kāpēc NATO bīstas no Krievijas sistēmas S-500
"Triumf" izmanto dažāda tipa raķetes ar atšķirīgu starta masu un darbības rādiusu, tātad ļauj radīt ešelonētu aizsardzību. Piemēram, raķete 9M96E2 optimizēta cīņai ar precīzo bruņojumu, spārnotajām raķetēm un ballistiskajiem mērķiem, arī mazpamanāmajiem.
Lielāko daļu trajektorijas lidojumu vada inerciālā sistēma, izmantojot virszemes RLS noraidīto pirmsstarta informāciju. Gala posmā ieslēdzas paštēmēšanas radiolokācijas galviņa un manevrēšanas režīms. Mērķa likvidāciju nodrošina tiešs trāpījums vai zenītraķetes šāviņa šķembu enerģija.
Baltkrievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu gaida lielas pārmaiņas.
Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.
Lasiet militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālu Telegram.
Ziņu lente
0