Latvijā

Latvija vēlas pirkt elektroenerģiju Krievijā un sūdzas par Lietuvu Eiropas Komisija

© Unsplash / MossholderElektroenerģijas skatītāji
Elektroenerģijas skatītāji   - Sputnik Latvija, 1920, 26.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija iepērk elektroenerģiju Krievijā, bet Lietuva uzskata, ka tādējādi tiekot "maskēta" BelAES ražotā enerģija.
RĪGA, 26. septembris — Sputnik. Latvija plāno iesniegt sūdzību Eiropas Komisijā un ES Enerģētikas regulēšanas iestāžu sadarbības savienībā (ACER), ņemot vērā to, ka Lietuva vienpusējā kārtībā ierobežojusi caurlaides spējas elektrības padeves līnijās ar Baltkrieviju, lai nepieļautu BelAES ražotās elektroenerģijas nonākšanu Baltijas tirgū, vēsta obzor.lt.
Latvijas Ekonomikas ministrija informēja, ka tās ieskaitā "Litgrid" lēmumam samazināt caurlaides spēju starp Lietuvu un Baltkrieviju nav nekāda tehniska pamata. Tāpēc valdība lēmusi vērsties EK un ACER.
Elektropadeves līnija  - Sputnik Latvija, 1920, 14.09.2021
Baltijā
Vai Latvija samazinās elektroenerģijas importu no KF. Lietuva apstiprina jaunu plānu
Lietuvas enerģētikas ministrs Daiņus Kreivis paziņoja, ka Lietuvas darbības ir likumīgas un padeves sistēmu operatoru diskusijas laikā nopietnas piezīmes nav izteiktas.
"Es patiešām nezinu, ko uzsāks Latvija, taču patlaban mēs neredzam nekādus juridiskus riskus, jo visas darbības pildītas BRELL līguma ietvaros. Šis mūsu solis – nepārvaramas varas apstāklis – ne vienu vien reizi apspriests BRELL vienošanās ietvaros, pretenziju nebija ne tikai latviešiem un igauņiem, bet arī Krievijas vai Baltkrievijas operatoriem," Kreivis apgalvoja žurnālistiem.
Pagājušajā nedēļā Lietuva uz tā saucamā antiastravjecas likuma pamatiem samazināja maksimālo caurlaides spēju Lietuvas un Baltkrievijas saslēgumā. Tas nozīmē, ka līdz šim, kamēr nebūs panākts jauns trīspusējs Baltijas valstu līgums par elektroenerģijas tirdzniecību, Lietuva ņems vērā pati savus tirdzniecības noteikumus. Jau pērnā gada novembrī pēc BelAES darbības sākuma tika pārtraukts elektroenerģijas komerciālais imports no Baltkrievijas, taču fiziski elektrība vēl aizvien tiek padota.
Pēc Lietuvas datiem, Latvija līdz šim patērējusi Baltkrievijas elektroenerģiju, ko importēja no Krievijas un pārdeva Rīgas fondu biržā. Vienlaikus Latvija apgalvo, ka tirgo vienīgi elektroenerģiju no Krievijas.
Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija, 1920, 12.05.2021
Vainīga Latvija: enerģijas tirdzniecības metodika lietuviešiem izmaksās 100 milj. eiro
Kad Lietuva samazināja maksimālo caurlaides spēju saslēgumā ar Baltkrieviju, Latvija var tirgoties ar Krieviju tikai apjomā, ko ļauj pašmāju līniju caurlaides spēja. Pirms Lietuvas ierobežojumiem Latvija izmantoja Lietuvas un Baltkrievijas saslēgumu maksimālo caurlaides spēju.
Lietuvas politiķi ir pārliecināti, ka līdz šim elektroenerģija no Baltkrievijas AES Lietuvā nonaca caur Latviju – tas pārkpāpj "antiastravjecas likumu".

BelAES un tirdzniecības metodika

Lietuva pēc BelAES palaišanas izbeigusi elektroenerģijas tirdzniecību ar kaimiņu republiku. Likuma par BelAES elektroenerģijas boikotēšanas izpildīšanas nolūkos kompānija Litgrid 3. novembrī uzstādīja nulles caurlaides spēju elektroenerģijas komerciālajai plūsmai no Baltkrievijas, paziņoja operators. Litgrid paziņoja, ka Baltijas valstīs tagad netiek importēta elektroenerģija nedz no Baltkrievijas, nedz no Krievijas, izņemot Kaļiņingradas apgabalu, ar kuru Lietuva turpina tirdzniecību. Taču fiziski Lietuvu un Baltkrieviju savienojošie tīkli joprojām padod elektroenerģiju.
Sākotnēji Baltijas valstis vienojās par metodiku elektroenerģijas tirdzniecības tirdzniecībai ar trešajām valstīm – to bija plānots izmantot pēc BelAES starta. Metodikas pamatā ir prasība Krievijai, kam ir starptīklu saslēgums ar Krieviju, apstiprināt, ka elektroenerģija, ko tā piegādā Baltijai, nav ražota Baltkrievijā.
Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Baltijā
Lietuva aicināja ES pieprasīt BelAES komercdarbības atlikšanu
Latvija un Igaunija to apstiprināja, bet Lietuva – ne. Lietuvas Enerģētikas regulēšanas valsts padome ierosināja iekļaut metodikā nostādni par to, ka Latvijas un Krievijas komercjaudas tiek izsniegtas tirdzniecības sesijai nākamajā diennaktī, novērtējot faktiskās fiziskās plūsmas šajā saslēgumā. Turklāt jāievieš efektīva izcelsmes sertifikātu sistēma.
Lietuva ar EK starpniecību pūlas panākt jaunu trīspusēju Baltijas valstu metodiku elektroenerģijas tirdzniecībā ar trešajām valstīm.
Vienlaikus Latvija un Igaunija joprojām izmanto apstiprināto metodiku. Latvijas Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija apstiprināja, ka lūdz Krievijas resorus sniegt elektroenerģijas izcelsmes garantijas, lai būtu zināms, ka tā ražota Krievijā, nevis Baltkrievijā. Vēl vairāk, resors norādīja, ņemot vērā Lietuvas lūgumu neizmantot Lietuvas un Baltkrievijas starpsaslēgumus, caurlaides spēja tirdzniecībai starp trešajām valstīm un Baltijas valstīm samazināta par 38%.
Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Latvijā
Tas jau ir par traku: Latvenergo lūdz maksāt par elektrību vairāk nekā nosaka līgums
Savukārt Lietuvas Enerģētikas regulēšanas valsts dienesta vadītājs Renāts Pocis paziņoja, ka Latvijas un Igaunijas operatori plāno korekcijas savā divpusējā metodikā – plānots atcelt koeficientu 0,62, kas ierobežo importu no Krievijas uz Latviju, un noteikt koeficientu 1. Šādā gadījumā caurlaides spēja sastādīs apmēram 320 megavatus.
Pocis uzskata, ka tā ir kaimiņu reakcija uz Lietuvas jauno metodiku.
Ziņu lente
0