Baltijā

Lietuva aicināja ES pieprasīt BelAES komercdarbības atlikšanu

© AP Photo / Maxim GuchekBaltkrievijas AES
Baltkrievijas AES - Sputnik Latvija, 1920, 14.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas enerģētikas ministrs apgalvo, ka atomelektrostacija apdraud Lietuvas un visu pārējo Eiropas Savienības valstu iedzīvotājus.
RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Lietuvas enerģētikas ministrs Dainus Kreivis aicināja Eiropas Savienību pieprasīt Baltkrievijas AES komercdarbības atlikšanu līdz brīdim, kad tikšot atrisināti visi drošības jautājumi, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz resora preses dienestu.
Enerģētikas ministrijas vadītājs piedalījās ES enerģētikas ministru padomes sēdē Luksemburgā. Tās ietvaros Kreivis pastāstīja par "draudiem un riskiem", ko BelAES it kā radot Eiropas iedzīvotājiem.
"Atļauja elektroenerģeijas komerciālai ģenerācijai BelAES jau ir izsniegta, lai arī stresa testu prasības vēl aizvien nav izpildītas. Tas apdraud Lietuvas un visu pārējo ES valstu iedzīvotājus, ņemot vērā to, ka Baltkrievija pūlas slēpt problēmas un nepaskaidro AES energobloka apturēšanas un disfunkciju iemeslus," klāstīja ministrs.
EM atzīmēja, ka Lietuvas paziņojumu atbalsta astoņas vitas dalībvalstis. Izskanējis apgalvojums, ka nedrošas elektroenerģijas tieša vai netieša tirdzniecība ES tirgū cita starpā kavēs klimata pārmaiņu seku mīkstināšanas pasākumus, piemēram, tīrās enerģijas attīstību un elektroenerģijas tirgus stabilu un efektīvu funkcionēšanu.

BelAES celtniecība

Viļņa jau kopš paša sākuma kritizēja Baltkrieviju par AES celtniecību, pārmeta tās "nedrošību", lai arī objektā veiktas visas nepieciešamās un pat īpašās IAEA un citu kompetento struktūru pārbaudes. Virkne ekspertu jau ir pārliecinājušies – stacija ir droša.
Lietuvai ilgi neizdevās pārliecināt kaimiņvalstis atteikties no BelAES ražotās elektroenerģijas.
Белорусская АЭС, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.12.2020
ES misija uzsākusi Baltkrievijas atomelektrostacijas pārbaudi
Pērnā gada augustā Rīgā pazinoja, ka pārtrauks elektroenerģijas tirdzniecību ar Minsku, ja sāksies BelAES ekspluatācija, taču pie tam Latvija turpina tirdzniecību ar trešajām valstīm, izmantotjot saslēgumu starp Latviju un Krieviju.
Baltkrievijas Enerģētikas ministrija konstatēja, ka produktīva dialoga vietā Lietuva turpina "uzpūst BelAES apdraudējuma burbuli Eiropai" un ar nodomu turpina Baltkrievijai naidīgus izteicienu starptautiskajā arēnā.
Ziņu lente
0