Pasaulē

Sadārdzināsies gaļa un gāzētie dzērieni: vēl viens pārtikas cenu kāpuma iemesls

© Pixabay / CouleurКукурузное поле
Кукурузное поле - Sputnik Latvija, 1920, 22.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Produktu cenu veidošanu ietekmē daudz faktoru, tostarp sausums, darbaspēka trūkums un problēmas piegādes ķēdē; speciālisti atrāda vēl vienu iemeslu tam, kāpēc tuvākajā laikā sadārdzināsies gaļas produkti.
RĪGA, 22. septembris — Sputnik. VTB bankas analītiķe Jeļena Sahanova uzskata, ka pārtikas produktu cenu pieaugumu ietekmēja trīs galveno minerālmēslu grupu – kālija, fosfora un slāpekļa – sadārdzināšanās. Viņa uzsvēra, ka mēslojumu cena patlaban sasniedza rekordlielo līmeni pēdējo 10 gadu laikā, raksta Bb.lv.
Kā atzīmēja Sahanova, visvairāk tas ietekmēs kukurūzas cenu, jo mēslošana veido ap 20 % no tās audzēšanas izmaksām. Slikta kukurūzas raža veicinās tēriņu palielināšanu barībai, kam sekos gaļas cenu kāpums. Turklāt ir iespējams arī cenu pieaugums gāzētiem dzērieniem un sulām, jo to ražošanā izmanto kukurūzu. Speciālisti prognozē, kā nākamgad kukurūzas raža samazināsies līdz 36,8 miljoniem hektāriem, kas ir par 1 miljonu hektāru mazāk nekā šogad.
Kaķis uz radiatora - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Latvijā
Siltums Rīgā kļūs vēl dārgāks
Kā galveno iemeslu minerālmēslu sadārdzināšanai pasaulē speciālisti norāda nelabvēlīgos laika apstākļus. 2021. gada vasaras beigās ASV Meksikas līča piekrastē plosījās vētras, kas traucēja preču importu un eksportu. Tāpat reģionā uz laiku tika apturēta pasaulē lielākā slāpekļa kompleksa darbība, kas pieder lielākajam minerālmēslu izplātītajam "CF Industries Holdings". Turklāt gāzes cenas palielināšanas dēļ uzņēmums bija spiests slēgt divas rūpnīcas Lielbritānijā. Viens no pasaulē lielākajiem mēslošanas piegādātājiem "Yara International ASA" arī paziņoja, ka augstās dabasgāzes cenas dēļ spiests par aptuveni 40% samazināt amonjaka ražošanu Eiropā.
Tāpat pieauga cenas minerālmēslu transportēšanai. Jāatzīmē, ka aptuveni 15 % no preces iegādes vērtības sastāda transportēšanas izmaksas.
Politika arī nospēlējusi savu lomu pārtikas cenu veidošanā. Pret vienu no lielākajiem kālija minerālmēslu ražotājiem pasaulē "Belaruskalij" tika ieviestas ASV sankcijas.
Ukrainas gāzes ieguvējs Ukrgazdobiča  - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Viedoklis
Gāze biržā par 800 dolāriem: vai tuvosies tūkstotim?
Jāatzīmē, ka patlaban pārtikas preču cenas sasniegušas 60 gadu maksimumu. 2021. gada augustā tās pieauga par 33 procentiem.
Iepriekš Sputnik Latvija rakstīja, ka tuvākajā laikā maizes un miltu izstrādājumu cenas var augt apmēram par 10% salīdzinājumā ar aizvadītā gada rādītājiem. Miltu cenas neražas dēļ šogad jau pieaugušas apmēram par 30-36% atbilstoši šķirai. Visvairāk augušas rudzu miltu cenas.
Ziņu lente
0