Latvijā

Siltums Rīgā kļūs vēl dārgāks

© Pixabay / EliensKaķis uz radiatora
Kaķis uz radiatora - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
"Rīgas siltums" ražo tikai 30% no apkures sezonā nepieciešamās siltumenerģijas, bet pārējā siltuma iegādes izmaksas ir atkarīgas no dabasgāzes cenām.
RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Dabasgāzes cenas joprojām pieaug, un apkure Rīgā kļūs vēl dārgāka, vēsta Mixnews.lv.
Uzņēmuma "Rīgas siltums" vadītājs Normuns Talcis pastāstīja, ka siltumenerģijas cenas Rīgā tuvākajā laikā pieaugs, jo dabasgāzes cenu dramatiskā augšupeja turpinās, un tās jau pieaugušas desmitkārt salīdzinājumā ar pērnā gada vasaru. Gaidāms, ka siltuma tarifi var pieaugt vēl vismaz par 15% salīdzinājumā ar septembra tarifu, kas sastāda 57,31 eiro par megavatstundu.
Elektropadeves līnija - Sputnik Latvija, 1920, 20.09.2021
Latvijā
Tas jau ir par traku: Latvenergo lūdz maksāt par elektrību vairāk nekā nosaka līgums
"Rīgas siltums" piegādā rīdziniekiem siltumenerģiju no atjaunojamiem resursiem, ko ražo savās stacijās un pērk no citiem ražotājiem – šis siltums ir daudz lētāks. Pateicoties meitasuzņēmumam "Rīgas BioEnerģija", Rīgai līdz šim izdevies nodrošināt salīdzinoši zemas siltumenerģijas cenas.
Tomēr "Rīgas siltums" ražo tikai 30% no apkures sezonā nepieciešamās siltumenerģijas, bet pārējo iepērk tirgū. Pie tam galvenais siltumenerģijas piegādātājs ir "Latvenergo", kas to ražo no gāzes, un tās cenas aug jau kopš pavasara.
Talcis atzīmēja, ka degvielas diversifikācija vienmēr ir bijusi viena no uzņēmuma prioritātēm.
"Rīgas siltums" vadītājs atzīmēja, ka šoruden, kad dabasgāzes cenas strauji aug, kļūst skaidrs, ka jāturpina iesāktais kurss – siltuma apgādē jāizmanto atjaunojamie resursi, tas ļaus nodrošināt lielāku neatkarību un finansiālo stabilitāti.
"Rīgas siltums" piedāvātie siltumenerģijas tarifi septembrī jau pieauguši par 26,6%, jo no "Latvenergo" iepirktās siltumenerģijas cena pieaugusi par 57%.
Siltuma padeves regulators - Sputnik Latvija, 1920, 09.09.2021
RNP piedzīs parādus par apkuri ar jaunām metodēm: ko vērts zināt
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pārstāvji paskaidroja, ka straujais cenu pieaugums dabasgāzes tirgū novērojams jau kopš 2021. gada janvāra. Piemēram, Vācijas biržā "Gaspool" gāzes cena šī gada jūlijā pieaugusi pieckārt salīdzinājumā ar 2020. gada jūliju. Līdzīga tendence vērojama arī citās dabasgāzes biržās. Piemēram, Nīderlandē un Beļģijā gāzes cenas strauji pieaugušas.
Augstākā siltumenerģijas cena Rīgā bija vērojama 2012. gada otrajā pusē, kad dabasgāzes cenu straujā pieauguma dēļ tarifs pieauga līdz 64,63 eiro par megavatstundu.
Ziņu lente
0