Latvijā

Tuvākajā laikā par 10% var augt maizes cenas

© Sputnik / Pavel Lvov / Pāriet pie mediju bankasMaize
Maize - Sputnik Latvija, 1920, 21.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata, ka līdz ar gāzes un elektroenerģijas cenu pieaugumu, plānoto darba spēka izdevumu pieaugumu un citiem apstākļiem tuvākajā nākotnē gaidāms salīdzinoši ātrs maizes un miltu izstrādājumu cenu pieaugums.
RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Tuvākajā laikā maizes un miltu izstrādājumu cenas var augt apmēram par 10% salīdzinājumā ar aizvadītā gada rādītājiem, informēja Latvijas Maiznieku biedrības vadītāja Gunta Duka.
Viņa paskaidroja, ka pagaidām maizes cepēji vēl izmanto pērnā gada miltus, un to cenas neražas dēļ šogad jau pieaugušas apmēram par 30-36% atbilstoši šķirai. Visvairāk augušas rudzu miltu cenas.
Duka atgādināja, ka maizes un citu miltu produktu cenas ietekmē ne tikai miltu, bet arī citu izejvielu, piemēram, rapšu eļļas, margarīna, sēkliņu, riekstu un citu produktu cenu augšupeja. Pie tam jāņem vērā arī elektroenerģijas, gāzes un degvielas cenu pieaugums – arī šis faktors ietekmē maizes un miltu izstrādājumu gala cenu.
Картофель фри - Sputnik Latvija, 1920, 11.09.2021
Latvijā
Kartupeļu inflācija: laikapstākļi ietekmēja cenas
Cenu līmeni ietekmēs arī darba spēka izdevumi, jo patlaban pārtikas rūpniecībā vērojams kadru deficīts, un darba devēji būs spiesti celt algas, lai saglabātu darbiniekus vai piesaistītu jaunus kadrus.
Iepriekš eksperti jau brīdināja, ka pārtikas produktu un citu preču cenas Latvijā augs. Speciālistu prognozes pamazām piepildās.
Īpaši pieaugušas eļļas cenas – par 21,3%, rīsi sadārdzinājušies par 12,7%, svaigi dārzeņi – par 14,7%. Vērojams arī degvielas un transporta pārvadājumu cenu pieaugums – tas jau atspoguļos arī cenrāžos veikalu plauktos.
Ziņu lente
0