Pasaulē

Noskaidrojies tūkstošiem putnu bojāejas iemesls Eiropā un Amerikā

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Pāriet pie mediju bankasСтраны мира. Республика Корея
Страны мира. Республика Корея - Sputnik Latvija, 1920, 19.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jau vairākus gadus rudens nogalē un ziemas sākumā Ziemeļamerikas un Eiropas iedzīvotāji ziņo par gājputnu masveida bojāeju.
RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Zinātnieki konstatējuši, ka pie tūkstošiem putnu bojāejas, kurus ik gadus cilvēki atrod piekrastē abās Atlantijas okeāna malās, vainojami sezonas cikloni – to intensitāti ar katru gadu pieaug globālo klimata pārmaiņu dēļ, vēsta RIA Novosti. Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Current Biology.
Jau vairākus gadus rudens nogalē un ziemas sākumā Ziemeļamerikas un Eiropas iedzīvotāji ziņo par gājputnu masveida bojāeju. Lai noskaidrotu neparastās parādības iemeslus, ekologi no Francijas Nacionālā zinātnisko pētījumu centra sadarbībā ar kolēģiem no Norvēģijas un ASV nolēma sarīkot eksperimentu.
Vētra Ida plosās Luiziānā  - Sputnik Latvija, 1920, 03.09.2021
Pasaulē
Pēdējo piecdesmit gadu laikā stihisku nelaimju skaits pieaudzis
Vasaras sezonā viņi devās uz Grenlandes austrumu daļu un apgredzenoja 1500 putnus, piecu neaizsargātāko sugu pārstāvjus – Atlantijas tuklīšus, mazos alkus, trīspirkstu kaijas un divu sugu kairas. Putni saņēma miniatūrus detektorus, kas ļāva sekot to pārvietošanās trajektorijām, stāsta publikācija Current Biology.
Zinātnieki pētījumā izmantoja GLS (Global Location Sensor) marķierus, kuri nav tik precīzi kā GPS detektori, taču daudz vieglāki – tie sver nepilnu gramu, patērē ļoti maz enerģijas un nodrošina ilgstošu ekspluatācijas laiku.
Bojāgājušie putni parasti ir ļoti novārguši, tāpēc zinātnieki uzteica versiju, ka putni, nonākot ciklonu virpuļos, zaudē spēkus cīņā ar gaisa plūsmām un iet bojā. Lai noteiktu, kādā mērā šie laika apstākļi ietekmē putnus, zinātnieki izstrādāja datormodeli, kurā apvienoja putnu kustības līnijas ar ciklonu trajektorijām gājputnu lidojuma ceļā, kuri migrē no ligzdošanas vietām arktiskajos rajonos uz dienvidiem, uz ziemošanas vietām. Tādi cikloni var turpināties vairākas dienas un bieži vien ir ļoti intensīvi.
Наводнение в Чжэнчжоу, Китай - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Viedoklis
Kas sabojājis laika apstākļus. Pasauli pārņem ekstremālas klimata parādības
Autori modelēja putnu pārvietošanās aerodinamiku ciklonu gaisa plūsmām un negaidot noskaidroja, ka putnik iet bojā, domājams, nevis palielināta enerģijas patēriņa dēļ, bet gan tāpēc, ka nevar pienācīgi paēst. Izpētīto sugu pārstāvji iegūst uzturu, nirstot jūras ūdeņos pēc zivīm, bet spēcīga vētra apstākļos tie nespēj izpildīt tādus "manevrus" gaisā.
Pie tam putni nevar apstāties un atpūsties, bet spiesti turpināt lidojumu jebkādos apstākļos. Ja vējš nerimst vairākas dienas, putni ilgu laiku cieš izsalkumu, līdz beidzot iet bojā.
Tā kā sezonas ciklonu frekvence un spēks Ziemeļatlantijā palielinās klimata pārmaiņu ietekmē, pētījuma autori secināja, ka tuvākajos gados gājputni šajā reģionā būs vēl neaizsargātāki. Pagaidām zinātnieki nav secinājuši, kā labot situāciju.
Северный олень в рижском зоопарке - Sputnik Latvija, 1920, 28.07.2019
Špicbergenā iet bojā ziemeļbrieži
Ziņu lente
0