Krievijā

Putins aicina aktīvi strādāt un paplašināt auglīgu sadarbību

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин выступает на пленарном заседании ВЭФ
Президент РФ Владимир Путин выступает на пленарном заседании ВЭФ - Sputnik Latvija, 1920, 04.09.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jo efektīvāk visas ieinteresētās valstis izmantos Ziemeļu jūras ceļu, jo labāk, Austrumu ekonomikas forumā paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
RĪGA, 4. septembris — Sputnik. Krievija apņēmusies paplašināt Ziemeļu jūras ceļa iespējas un neplāno ierobežot nevienu valsti sadarbībā šajā virzienā, Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsvēra Austrumu ekonomikas foruma plenārsēdē. Forums notiek 2.-4. septembrī Tālo Austrumu federālās universitātes teritorijā.
Krievijas valsts vadītāja būtiskākos paziņojumus publicēja RIA Novosti.

Par Tālajiem Austrumiem

Krievija veidos Tālajos Austrumos kapitāla un ekonomikas pievilkšanas centru, radīs iespējas pilsoņiem un biznesam, paziņoja prezidents.
Reģiona attīstība ir valsts absolūtā ilgtermiņa prioritāte, uzsvēra Putins.
Zbigņevs Bžezinskis - Sputnik Latvija, 1920, 16.08.2021
Viedoklis
"Krievija kļūs par Eiropu". Kas noticis ASV un Polijas attiecībās

Par Kuriļu salām

Putins paziņoja, ka Kuriļu salās tiks izveidots "bezprecedenta nodokļu režims biznesam". Pēc viņa vārdiem, uzņēmēji tiks atbrīvoti no peļņas, īpašuma un zemes nodokļiem uz desmit gadiem, tiks samazinātas arī apdrošināšanas iemaksas. Plānots ieviest arī muitas atlaides.

"Ceram, ka preferenču režīms Kuriļu salās nesīs vērā ņemamus rezultātus salu attīstībā, ļaus startēt perspektīviem projektiem, pārsvarā – tādās nozarēs kā tūrisms, jūras kultūras un pārstrāde".

Īpašo stāvokli varēs izmantot arī ārvalstu kompānijas, kas patiešām strādā Kuriļu salās.

Par attiecībām ar Japānu

Krievija un Japāna ir ieinteresētas panākt attiecību normalizāciju, norādīja prezidents.

"Es runāju par mūsu savstarpējo stratēģisko interesi par sadarbības attīstību. Mēs vienmēr esam apliecinājuši, ka jāciena starptautiskos dokumentos norādītie Otrā pasaules kara rezultāti."

Viņa ieskatā, fakts, ka abas valstis nav parakstījušas miera līgumu, ir nonsenss. Putins atgādināja, ka Krievija vienmēr atbalstījusi dialogu šajā jautājumā.
Putins atgādināja, ka saskaņā ar atjaunoto Konstitūciju Krievija ir nedalāma un Dienvidu Kuriļu salas uz visiem laikiem būs Krievijas sastāvā, kā arī atzīmēja: Maskava aizsargāsies no ASV raķešu dislokācijas Japānas teritorijā.
Президент РФ В. Путин и председатель КНР Си Цзиньпин - Sputnik Latvija, 1920, 13.08.2021
Viedoklis
"Īstais laiks likt Maskavai sastrīdēties ar Ķīnu": ASV aicina rīkoties

Par Ziemeļu jūras ceļu

Krievija plāno paplašināt Tālo Austrumu transporta potenciālu, arī attīstīt Ziemeļu jūras ceļa iespējas – līdz 2024. gadam kravu pārvadājumu apjomam šajā maršrutā vajadzētu izaugt līdz 80 miljoniem tonnu gadā, paziņoja Putins.
Pirmie regulārie konteineru reisi no Vladibostokas uz Pēterburgu pa Ziemeļu jūras ceļu ir jāatklāj no 2022. gada, viņš piebilda.
"Vajag uzmanīgi novērtēt šāda transporta koridora perspektīvas, taču nekavēties."
Prezidents aicināja panākt, lai konteineru pārvadājumi pa Ziemeļu jūras ceļu būtu izdevīgi.

"Šeit mums vajag pastrādāt pie krasta infrastruktūras, ostu infrastruktūras attīstības un stiprināšanas, pie drošības jautājumiem, taču pats galvenais – konteineru pārvadājumiem jābūt rentabliem."

Pie tam Krievija nevēlas nevienu ierobežot koridora apgūšanas darbā, atzīmēja Putins. "Vēl vairāk, mēs vēlamies, lai šis darbs ritētu atbilstoši starptautiskajām jūras tiesībām, tā, manuprāt, ir 1982. gada konvencija. Artikas jautājumā ir vēl viens dokuments. Mēs esam gatavi, tagad pieturamies un nākotnē plānojam pieturēties pie šiem svarīgajiem dokumentiem."
Ziemeļu jūras ceļa drošākais un izdevīgākais maršruts ved pa Krievijas teritoriālajiem ūdeņiem, atgādināja valsts vadītājs. Un, pēc viņa domām, jo efektīvāk visas ieinteresētās valstis izmantos Ziemeļu jūras ceļu, jo labāk.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Politika
Nozīmīgākās atziņas no Vladimira Putina raksta par krievu un ukraiņu vienotību

Par pandēmiju

Putins nosauca par milzīgu kļūdu vairāku valstu centienus politizēt visus ar pandēmiju saistītos jautājumus, jo nebūt ne visa pasaule ir aizsargāta ar vakcīnām un šis fakts atgriežas kā bumerangs.

"Bet vēl svarīgāk, manuprāt, ir šodien, atmetot politizāciju, kopā cīnīties par pašas pandēmijas un tās seku pārvarēšanu. Tas ir ārkārtīgi svarīgi visai cilvēcei."

Par Ukrainu

Prezidents vēlreiz pauda viedokli, ka attiecības ar Kijevu ir nedabiskas un nenormālas.

"Un agri vai vēlu – un labāk, ja tas notiks agrāk, jo agrāk, jo labāk, - mēs pilna formāta mērogā atjaunosim savas attiecības ar Ukrainu."

Uz jautājumu, vai pienāks diena, kad forumu Krievijā apmeklēs Ukrainas prezidents, Putins atbildēja, ka ļoti cer uz to.

"Tas nav atkarīgs no Krievijas. Tas ir atkarīgs no ukraiņu tautas un vēlētājiem. Viņiem ir jānosaka to cilvēku darba līmenis, kvalitāte, rezultāti, par ko viņi nobalsojuši. Ja prezidents Zeļenskis tiks ievēlēts un savu reālo politiku – ne vārdos, bet darbos – veidos, lai normalizētu attiecības ar Krieviju, kāpēc ne?"

Par Afganistānu

Krievijas valsts vadītājs pievērsa uzmanību arī notikumiem Āzijas dienvidos. Notikumus Afganistānā viņš raksturoja kā humanitāro katastrofu.

"Tie nav mani vārdi. Tie ir pašu amerikāņu analītiķu vārdi. (..) Amerikāņi – vispār, viņi ir ļoti pragmatiski ļaudis – visai šai kampaņai šajos gados iztērējuši vairāk nekā pusotru triljonu dolāru. Bet kāds ir rezultāts? Nulle. Ja paskatīsimies uz to, cik daudzi Afganistānā pamestie cilvēki strādājuši kolektīvo Rietumu, ASV un to sabiedroto labā, tā ir humanitārā katastrofa."

Putins pauda cerību, ka Vašingtona pātrauks rīkoties no agrākajām pozīcijām, mēģinot "civilizēt" citas tautas.
"Ja kādai tautai vajadzīga demokrātija, tauta pati pie tās nonāks. Nevajag to darīt ar vardarbīgām metodēm."
Noslēgumā Putins teica, ka jautājumā par talibu valdības atzīšanu vajag ņemt vērā, uz kā balstās viņu paziņojumi. Viņš aicināja pasauli risināt Afganistānas problēmu kopīgiem spēkiem.
Ziņu lente
0