Politika

Nozīmīgākās atziņas no Vladimira Putina raksta par krievu un ukraiņu vienotību

© Sputnik / Алексей НикольскийПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 14.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins konstatēja, ka mūsdienu Ukraina caurcaurēm ir padomju laika lolojums.
RĪGA, 14. jūlijs — Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins sagatavojis materiālu par krievu un ukraiņu tautu vēsturisko vienotību. Tas publicēts Kremļa vietnē.
Nesenās sarunas laikā ar pilsoņiem prezidents apsolīja, ka sagatavos analītisku materiālu par Krieviju un Ukrainu, kurā atklās savu viedokli par pašreizējo situāciju. Viņš uzsvēra, ka uzskata krievu un ukraiņu tautas par vienotu veselumu, un pauda cerību – rakstu izlasīs abu valstu iedzīvotāji.
Materiāla ievada daļā Putins atzīmēja, ka sienu, kas pēdējos gados radusies starp Krieviju un Ukrainu, kas atdala vienotas vēsturiskās un garīgās telpas daļas, viņš uzskata par lielu kopīgu nelaimi.
"Tās pārsvarā ir mūsu pašu kļūdu sekas, kas pieļautas dažādos periodos. Tomēr tas ir arī to spēku mērķtiecīgā darba rezultāts, kuri vienmēr tiekušies sagraut Krievijas un Ukrainas vienotību. Pielietotā formula ir labi zināma no senseniem laikiem: skaldi un valdi. Tas nav nekas jauns. Tāpēc rodas mēģinājumi izspēlēt nacionālā jautājuma karti, sanaidot cilvēkus. Kā vislabākais – sadalīt un pēc tam savā starpā sarīdīt vienu tautu."
Valsts vadītājs atzīmēja, ka tagad par "pareizu" patriotu Ukrainā atzīst tikai cilvēku, kurš ienīst Krieviju. tomēr "naids un dusmas ir visai trausls pamats suverenitātei."
Prezidents atgādināja, ka Krievija ne tikai atzinusi Ukrainas suverenitāti, bet arī daudz darījusi, lai Ukraina kā neatkarīga valsts gūtu panākumus.
"Mūsdienu Ukraina visā pilnībā ir padomju laikmeta lolojums. Mēs zinām un atceramies, ka lielā mērā tā tapusi uz vēsturiskās Krievijas rēķina. Atliek tikai salīdzināt, kādas zemes pievienojās Krievijas valstij XVII gadsimtā un ar kādām teritorijām UPSR izstājās no Padomju Savienības."
Viņš norādīja, ka Ukraina un Krievija gadsimtiem ilgi attīstījusies kā vienota ekonomiskā sistēma un ES varētu apskaust kooperācijas dziļumu, kāds bija vērojams pirms 30 gadiem.
"Kijevā izmanto savu "politisko aritmētiku", tomēr 1991.-2013. gados tikai uz gāzes zemo cenu rēķina Ukraina ietaupīga savā budžetā vairāk nekā 82 miljardus dolāru, bet šodien burtiski "ķeras" pie 1,5 miljarda dolāru – Krievijas maksājumiem par mūsu gāzes tranzītu uz Eiropu. Taču, saglabājot ekonomiskos sakarus starp mūsu valstīm, pozitīvais efekts Ukrainai būtu desmitos miljardu dolāru vērtējams."
Krievijas valsts vadītājs atzīmēja, ka Ukrainas tagadējais prezidents Vladimirs Zeļenskis nācis pie varas ar saukļiem par miera panākšanu, bet viņa "solījumi izrādījās meli".
"Nekas nav mainījies. Turklāt savā ziņā situācija Ukrainā un ap Donbasu pat degradējusi."
Savā rakstā Putins pauda pārliecību, ka Donbass Kijevai vienkārši nav vajadzīgs.
"Kāpēc? Tāpēc, ka, pirmkārt, šo reģionu iedzīvotāji nekad nepieņems kārtību, ko viņiem centās un vēl aizvien mēģina uzspiest ar spēku, blokādi, draudiem. Un, otrkārt, gan pirmo, gan otro Minskas protokolu rezultāti, kas dāvā reālas izredzes miermīlīgi atjaunot Ukrainas teritoriālo vienotību, tieši vienojoties ar Doņeckas un Luganskas tautas republikām ar Krievijas, Vācijas un Francijas starpniecību, ir pretrunā visai "antikrievijas" projekta loģikai. Tas var saglabāties, balstoties tikai uz iekšējā un ārējā ienaidnieka tēla pastāvīgas kultivēšanas. Un piebildīšu – protektorāta, rietumvalstu kontroles apstākļos."
Putins atgādināja, ka Doņeckas un Luganskas iedzīvotāji ņēma rokās ieročus, lai aizstāvētu sevi, savas mājas un valodu. Pēc grautiņiem, kas vēlās pāri visai valstij, un ugunsgrēka Odesā 2014. gada 2. maijā viņiem citas iespējas nebija.
Šodien Ukrainā rit militarizācija, tiek ieviesta tieša ārējā pārvalde, ieskaitot varas iestāžu un bruņoto spēku kontroli, uzsvēra Putins. Tas viss notiek ukraiņu sabiedrībā radītās baiļu, atmosfēras un agresīvu izteikumu fonā, kā arī iztopot neonacistiem.
"Tādā pašā aizsegā tiek aprītas Ukrainas ekonomikas atliekas, notiek tās dabas resursu ekspluatācija. Nav aiz kalniem lauksaimniecības zemju izpārdošana, un ir skaidrs, kas tās nopirkt. Jā, laiku pa laikam Ukrainai piešķir finansiālus līdzekļus, kredītus, taču atbilstoši saviem noteikumiem un interesēm, pret privilēģijām un atlaidēm Rietumu kompānijām. Starp citu, kas tos parādus atdos? Acīmredzot, plānots, ka to nāksies darīt ne tikai tagadējai ukraiņu paaudzei, bet arī viņu bērniem, mazbērniem, droši vien, arī mazmazbērniem."
Par mīnu ar pulksteņa mehānismu, kas vēlāk uzsprāga, Putins nosauca 1924. gada Konstitūcijā iekļautās padomju republiku tiesības izstāties no PSRS sastāva.
Krievijas prezidents atgādināja, ka 1991. gada 8. decembrī tika parakstīta tā saucamā Belovežas vienošanās par NVS dibināšanu, kurā paziņots: "PSR Savienība kā starptautisko tiesību subjekts un ģeopolitiskā realitāte pārtrauc savu pastāvēšanu." Bet Ukraina NVS Statūtus neparakstīja un neratificēja, piebilda prezidents.
"Esmu pārliecināts, ka Ukrainas patiesā suverenitāte iespējama vienīgi partnerībā ar Krieviju. mūsu garīgie, cilvēciskie, civilizāciju sakari veidojušies gadsimtu gaidā, tiem ir vieni avotim tos rūdījuši kopīgi pārbaudījumi, sasniegumi un uzvaras. Mūsu radniecība tiek nodota no vienas paaudzes otrai. Tā ir mūsdienu Krievijā un Ukrainā dzīvojošo cilvēku sirdīs, atmiņā, asinsradniecībā, kas apvieno miljoniem mūsu ģimeņu. Kopā mēs vienmēr esam bijuši un būsim daudz stiprāki un sekmīgāki. Jo mēs esam viena tauta. Tagad dažs labs šos vārdus uztver naidīgi. Tos var tulkot, kā vēlaties. Tomēr daudzi cilvēki mani izdzirdēs. Un teikšu, lūk, ko: Krievija nekad nav bijusi un nebūs "antiukraina". Bet kāda būs Ukraina – tas jālemj tās pilsoņiem."
Pilnu Vladimira Putina rakstu "Par krievu un ukraiņu vēsturisko vienotību" lasiet Kremļa mājaslapā.
Ziņu lente
0