Viedoklis

Krievijas jaunā hiperskaņas raķete X-95: kas par to zināms

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasBallistiskās raķetes palaišana
Ballistiskās raķetes palaišana  - Sputnik Latvija, 1920, 11.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija strauji attālinās no Rietumiem tehnoloģiski attīstītā bruņojuma izstrādes un ražošanas jomā. Lielā darbības rādiusa aviācijas hiperskaņas raķete X-95 ir vēl viens vērā ņemams tehnoloģiskā un militārā pārākuma pierādījums.
Augusta sākumā jauno hiperskaņas raķeti X-95 "atslepenoja" Krievijas BS Ģenerālštāba Kara akadēmijas priekšnieks Vladimirs Zarudņickis Aizsardzības ministrijas žurnālā "Vojennaja misļ" ("Kara doma". Viņa raksts veltīts pārākumam gaisa un kosmosa sfērās, kas tiek sasniegts ar trieciena un iznīcinātāju aviācijas palīdzību. Pie tam izšķirošā loma ir precīzajām gaisa bāzes tālā darbības rādiusa raķetēm, it īpaši hiperskaņas bruņojumam. Ja runas par raķeti X-95 sākušās tādā līmenī, tā ir "nobriedusi", konstatēja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Испытания гиперзвуковой крылатой ракеты AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW) - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Viedoklis
ASV hiperskaņas izgāšanās: raķete nedarbojas pat par milzu naudu
Lielā darbības rādiusa aviācijas hiperskaņas raķete X-95 ir paredzēta bumbvedēju Tu-22M3M un Tu-160M iespēju paplašināšanai, kā arī perspektīvajam tālās aviācijas kompleksam (PTAK). RIA Novosti avots atklāja, ka X-95 izmēģinājuma paraugi jau pārbaudīti no nesējlidmašīnas.
Jaunās aviācijas raķetes tehniskās īpašības netiek atklātas, tomēr zināms, ka hiperskaņas raķete X-47M "Kinzhal" sasniedz līdz 12 Mahu ātrumu, tās darbības rādiuss pārsniedz 2000 km, neskaitot tās nesēja MiG-31K darbības rādiusu (hiperskaņas raķetes komplekss "Kinzhal" pieņemts bruņojumā 2018. gadā).
Domājams, jaunā X-95 būs ātrāka un tālāka, 5000 kilometri nav maksimālais rādītājs. Viena no Krievijas AM galvenajām prasībām aviācijas bāzes hiperskaņas bruņojumam ir spēja likvidēt pretinieka stratēģiskos objektus vismaz 5500 km attālumā no palaišanas robežas. Ir svarīgi, lai GKS lidmašīnas paliktu ārpus F-22 tipa iznīcinātāju-pārtvērēju un PGA-PRA kompleksu darbības zonas. Domājams, vidēja darbības rādiusa perspektīvās raķetes ģenerāli Zarudņicki interesē mazāk.
Šodien Tālās aviācijas lidmašīnas Tu-160 un Tu-95MS ir bruņotas ar mūsdienīgajām spārnotajām raķetēm X-101 (X-102 ar kodoltermisko lādiņu) ar darbības rādiusu līdz 5500 km. Tām nav analogu visā pasaulē, tomēr mazpamanāmo X-101 var pārtvert domājamā pretinieka pretraķešu aizsardzības līdzekļi. Hiperskaņas raķetes ir gandrīz nemanāmas visām esošajām un perspektīvajām PGA-PRA sistēmām.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Viedoklis
Ar Krievijas jūras "Cirkon" – pa mērķi uz zemes. Rietumi uztraucas
Hipotētiskajā cīņā ar tehnoloģiski attīstītu pretinieku liela darbības rādiusa raķete X-95 būs nozīmīgs uzvaras faktors.

Optimistiska trajektorija

Jautājums par jauno hiperskaņas raķešu X-95 stratēģiskajiem nesējiem grūtības neradīs. Pat neņemot vērā "mūžīgos" Tu-95MS, Krievijas GKS ierindā šobrīd ir 16 raķešnesēji Tu-160. "Baltos gulbjus" pakāpeniski modernizēs līdz Tu-160M līmenim, nodrošinās ar 2. sērijas dzinējiem NK-32, kas ļauj sasniegt 2200 km/h ātrumu.
Aptuveni piecdesmit atjaunotās Tu-160 plānots uzbūvēt Kazaņas aviorūpnīcā. PTAK sērijveida ražošanu plānots sākt 2028.-2029. gadā.
Iepriekš Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu norādīja, ka hiperskaņas kompleksi ir konvencionālās savaldīšanas spēku pamats. Februārī parādījās informācija, ka Krievijā top jauna hiperskaņas raķete "Gremlin" 5. paaudzes iznīcinātāju Su-57 vajadzībām ("Gremlin" izmēģinājumi plānoti 2023. gadā). Krievijas hiperskaņas raķešu skaits un kvalitāte vienmēr būs atbilstoši ārējiem draudiem.
Krievijas hiperskaņas bruņojums: kompleksi "Avangard" (stratēģiskie raķešu spēki), "Kinzhal" (GKS) un raķetes "Cirkon" (JKF) ir darba stāvoklī un efektīvi atvēsina pašas karstākās galvas Pentagonā un NATO.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Jūras bāzes hiperskaņas raķetes "Cirkon" sekmīgi noslēdz valsts izmēģinājumus, tās drīz saņems jaunās daudzfunkcionālās zemūdenes "Yasen M"°, fregates un modernizētais raķešu kreiseris "Admiral Nahimov".
Hiperskaņas bruņojuma izstrādes un ražošanas jomā Krievija ieņem līdera vietu. Kopš 2019. gada kaut kas līdzīgs ir Ķīnai – vidējās darbības rādiusa (līdz 2500 km) raķete DF-17 var sasniegt 10 Mahu ātrumu.
Tāpēc informācija par jauno X-95 radīja atbalsi vairākās valstīs. Šajā fonā Pentagons pieprasīja Kongresam papildu finansējumu, lai stātos pretī draudiem, ko radot krievu hiperskaņas ieroči. Acīmredzot, nu jau vairs nepietiek ar 740 miljardus lielo budžetu, lai sasniegtu hiperskaņas ātrumus. Vašingtona meklē apvedceļus, radoši manevrē, piedāvājot aizliegt hiperskaņas bruņojumu ar starptautiskām konvencijām.

"Partneri" nespēj panākt

Neskatoties uz ikgadējiem miljardiem lielajiem tēriņiem bruņojumam, ASV nevar panākt Krieviju hiperskaņas tehnoloģiju sacensībās.
Aviācijas raķetes AGM-183A Air-Launched Rapid Response Weapon prototipa neseno izmēģinājumu gaitā tas atdalījās no bumbvedēja pie Dienvidkalifornijas krastiem, taču reaktīvā vilkme neiedarbojās. Citi dati liecina, ka tūlīt pēc starta reaktīvais dzinējs aizdedzies un "raķete nevarēja trāpīt mērķī".
Авиабаза Военно-воздушных сил (ВВС) США Манас - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Viedoklis
"Viss ir mainījies": Pentagons atzīst, ka valsts lielākās armijas bāzes ir neaizsargātas
Sapulcējusies speciāla komisija, kas noskaidro hiperskaņas prototipa neveiksmīgo izmēģinājumu iemeslus. Tāda tipa avārijas (visa raķetes degvielas apjoma detonācija) nopietni apdraud nesēju. Šajā gadījumā tas bija bumbvedējs B-52H Stratofortress.
Neveiksmīgo izmēģinājumu sērija apdraud visu hiperskaņas projektu ARRW, patlaban – vienīgo GKS.
ASV GKS bruņojuma programmas izpilddirektors ģenerālis Hits Kolinzs augusta sākumā paziņoja, ka gaisa bāzes hiperskaņas raķetes ražošanas starts līdz 2022. finanšu gada beigām ir atkarīgs no tā, cik ātri izdosies atrisināt problēmas ar raķetes atteikšanos veikt pirmo lidojumu 28. jūlijā.
Iepriekš ASV GKS pieprasīja 161 miljonu dolāru 12 raķešu AGM-183A (ARRW) radīšanai 2022. budžeta gadā. ASV militārais budžets paredz izdevumus hiperskaņas pētījumiem 3,2 miljardu dolāru apmērā. Tātad liela nauda nenodrošina lielus panākumus hiperskaņas jomā pati no sevis.
Perspektīvā projekta ARRW dēļ amerikāņi 2020. gada februārī atteicās no dārgās hiperskaņas programmas HCSW (līgums ar "Lockheed Martin" par 928 miljoniem dolāru). Tas bija Pentagona pionieris hiperskaņas tehnoloģiju attīstībā. Iespējams, pienācis laiks pāriet pie drāmas trešā cēliena.
Эсминец ВМС США USS Carney во время учений в Черном море - Sputnik Latvija, 1920, 08.08.2021
Viedoklis
ASV mācības "Large Scale Exercise 2021": vai pietiks spēku Melnajā jūrā?
Savienotajās Valstīs rit darbs pie aptuveni astoņām atsevišķām hiperskaņas raķešu programmām, taču vēl nav neviena darboties spējīga vai pat "darbspējai tuva" izstrādājuma. ASV Kongresa Pētnieciskā dienesta atskaitē par hiperskaņas ieroci uzmanība pievērsta satraucošajai situācijai un atpalikšanai no Krievijas un Ķīnas par vairākiem gadiem.
Parakstieties militārā analītiķa Aleksandra Hroļenko kanālā Telegram https://t.me/AKhrolenko
Ziņu lente
0