Viedoklis

Ar Krievijas jūras "Cirkon" – pa mērķi uz zemes. Rietumi uztraucas

© Sputnik / Пресс-служба Минобороны РФ / Pāriet pie mediju bankasФрегат "Адмирал Горшков" успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой "Циркон"
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 27.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pentagona rīcībā nav ne hiperskaņas ieroču, ar ko draudēt Krievijai, ne PRA sistēmas, kas spētu pārtvert Krievijas hiperskaņas raķetes.
19. jūlijā Krievijas Ziemeļu flotes fregate "Admiral Gorshkov" sekmīgi palaida hiperskaņas raķeti "Cirkon" no Baltās jūras akvatorijas pret mērķi uz zemes, Barenca jūras krastā, vairāk nekā 350 km attālumā, atgādināja militārais analītiķis Aleksandrs Hroļenko.
Tiešais trāpījums tika fiksēts apmēram 150 sekundes pēc starta. Lidojuma ātrums sastādīja 7 Mahus (8575 km/h). Raķetes kinētiskā enerģija, par ar inertu šāviņu ļauj "pārcist" uz pusēm "Dedender" vai "Arleigh Burke" tipa eskadras kuģi.
Šī tipa fregates var uzņemt 16 raķetes "Cirkon", "Kalibr NK" vai "Oniks". Pretgaisa aizsardzību nodrošina 32 kompleksa "Poliment-Redut" raķetes un divas artilērijas iekārtas "Palash". No pretinieka zemūdenēm kuģi sargā komplekss "Paket NK" ar 12 unikāliem prettorpēdu lādiņiem. Ar kompleksu "Cirkon" plānots ekipēt desmit kuģus un zemūdenes Krievijas flotē.
Циркон в действии: РФ показала испытания гиперзвуковой ракеты - Sputnik Latvija, 1920, 20.07.2021
Video
"Cirkon" darbībā: Krievija parādījusi hiperskaņas raķetes izmēģinājumus
Aizsardzības ministra vietnieks Aleksejs Krivoručko iepriekš paziņoja, ka "Cirkon" valsts izmēģinājumi noslēgies 2021. gadā ar raķešu palaišanu no zemūdenes, bet sērijveida ražošana Krievijas JKF vajadzībām sāksies 2022. gadā.
Rietumus satrauc Krievijas hiperskaņas raķešu neatvairāmā spēja "likvidēt mērķus jebkurā pasaules punktā, ieskaitot ASV" (citāts no ziņu dienesta Sky News komentāra), vienlīdz efektīvi jūrā un krastā. 19. jūlijā Pentagona oficiālais pārstāvis Džons Kirbijs paziņoja, ka Krievijas raķetes rada lielus draudus atšķirībā no amerikāņu lādiņiem. It kā ne jau Pentagonā nebūtu izstrādāta "ātra konvencionāla trieciena" stratēģija, kas konfliktā ar augstu attīstītu valsti atņem tai kodolpotenciālu, preventīvi atbruņo.
Pēc ASV JKS ministra pienākumu izpildītāja Tomasa Modlija domam, Savienotās Valstis nonākušas "bezizejas stāvoklī" Krievijas hiperskaņas raķešu dēļ un esot spiestas attīstīt bruņojumu tūlītējam konvencionālam triecienam. ASV Kongresa Pētījumu dienesta jūlija atskaitē atzīmēts, ka ASV par vairākiem gadiem atpalikušas no Krievijas un Ķīnas hiperskaņas bruņojuma izstrādes jomā, visām programmām vēl tāls ceļš ejams līdz darba stāvoklim, un gaidāmais finansējums 3,2 miljardu dolāru apmērā nespēs mainīt stāvokli nekavējoties.
Фрегат Адмирал Горшков успешно произвел выстрел гиперзвуковой ракетой Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 26.07.2021
Viedoklis
Aizvainotā nevainība. Krievijas "Cirkons" skāris Pentagona smalkās dvēseles stīgas

"Cirkon" maina spēles noteikumus

Fregate "Admiral Gorshkov" jau iepriekš izmēģinājusi hiperskaņas spārnoto raķeti "Cirkon" darbā pa objektu krastā. Izmēģinājumos 2020. gada decembrī tika sekmīgi likvidēts mērķis Čiža poligonā Arhangeļskas apgabalā. Tātad pretkuģu raķete apguvusi karadarbības teātri uz sauszemes un būtiski paplašinājusi pielietojuma spektru. Turklāt 350 km nav maksimālais darbības attālums.
20. jūlijā Military Watch Magazine informēja, ka "Cirkon" var likvidēt pretinieka objektus vairāk nekā 1000 km attālumā un ātrumā līdz 9 Mahiem: "Jaunā raķete mainīs spēles noteikumus, pateicoties augstajai precizitātei, milzīgajam trieciena spēkam un spējai izvairīties no visām zināmajām rietumvalstu PGA sistēmām."
Tas nav pārspīlējums. Krievijas hiperskaņas raķetes pārvērš par metāllūžņu kaudzi mūsdienīgākās amerikāņu sistēmas Patriot un Aegis.
Pentagona rīcībā nav ne hiperskaņas ieroču, ar ko draudēt Krievijai, ne PRA sistēmas, kas spētu pārtvert Krievijas hiperskaņas raķetes. Rietumu "partneriem" nav arī radiolokācijas līdzekļu, kas spētu fiksēt "Cirkon", kas pārvietojas ar ātrumu līdz 10 tūkstoši km/h.
Viņiem atliek tikai nākt klajā ar skaļiem izteikumiem un apsūdzībām pret Krieviju, kas aizsargā tikai savas robežas un nacionālās intereses.
Militāra konflikta apstākļos Krievijas JKF zemūdenes var slepus pietuvoties ASV vai jebkuras citas NATO valsts krastiem un dažu minūšu laikā likvidēt militāri stratēgisko infrastruktūru, pat nepaceļoties virs ūdens. Iepriekš Krievijas prezidents Vladimirs Putins daļēji atklāja automatizētā atbildes trieciena algoritmus pa pretinieka raķešu starta vietām un lēmumu pieņemšanas vietām.

Jauni "pārsteigumi" no Krievijas JKF

Hiperskaņas "Cirkon" nav vienīgais "pārsteigums" Pentagonam un NATO, kas atrodams Krievijas JKF arsenālā.
Valsts mūsdienīgās Jūras kara flotes attīstībā manāms, ka uzmanība pievērsta zemūdenēm. – jūlija vidū jūrā izmēģinājumiem izgāja vairākas ceturtās paaudzes projektu "Yasen M" un "Borey A" atomzemūdenes.
Iepriekš jūrā pirmo reizi izgāja speciālo uzdevumu atomzemūdene "Belgorod" – bezpilota kodoltermisko "Poseidon" nesējs (tā ir "savstarpējas ievainojamības garantija" gadījumam, ja ASV tomēr radīs PRA sistēmu, kas spētu pārtvert hiperskaņas raķetes).
Universālās torpēdas "Ihtiozavr", kas spēj strādāt lielā dziļumā – līdz 1000 metriem, jūlijā sāka nonākt Krievijas JKF bruņojumā. Šis "monstrs" pārspēj visus esošos analogus ātruma (50 mezgli, apmēram 93 km/h), beztrokšņainības, darbības rādiusa (25 km), kā arī mērķa – piemēram, amerikāņu zemūdenes "Virginia" fiksācijas attāluma ziņā. Jāpiebilst, ka šīs ir eksporta modifikācijas īpašības (tās ir zemākas), bet pamata specifikācija ir aizslepenota.
Испытание гиперзвуковой ракеты Циркон - Sputnik Latvija, 1920, 21.07.2021
Krievijā
Japāņi pareģo pasaules galu, ja Krievija pielietos raķetes "Cirkon"
Turpinās ZRA "Avrora" autonomā dziļūdens aparāta valsts izmēģinājumi. Kompleksu veido divi robotizēti neapdzīvojamie zemūdens aparāti: meklēšanas iekārta, kas spēj ar hidrolokatora vai eholotes palīdzību atrast objektus jūras akvatorijā un dibenā, kā arī inspekcijas aparāts, aprīkots ar foto un video sistēmu. Domājams, ar to kompleksa funkcijas nebeidzas.
Krievijā tiek izstrādāta mazā zemūdene "Serval". To aprīkos ar gaisneatkarīgu šķidrā skābekļa enerģētisko iekārtu. Tā paredzēta slēptām darbībām pretinieka pozīciju tuvumā (torpēdu un raķešu triecieni pa objektiem krastā) un savu jūras kara bāzu aizsardzībai. Zemūdene saņems 533 mm un 324 mm mīnas un torpēdas.
Mazais "Serval" spēj sarīkot kārtīgu "Pērlhārboru" jebkura pretinieka jūras kara bāzei. Bruņojuma nodalījuma moduļu shēma ļauj zemūdeni izmantot kā mazgabarītu aparātu "Triton" nesēju ar sešiem ūdenslīdējiem (izlūkošanas un diversiju operācijām).
Jāpiebilst, ka Krievijas Aizsardzības ministrija plāno iepirkt patruļas kuģus ar augstu automatizācijas līmeni. Tie izpildīti pēc moduļu principa, kas ļauj ātri uzstādīt konkrētam kaujas uzdevumam nepieciešamo bruņojumu. Zenītraķešu kompleksi "Redut" un "Pancir M", pretzemūdeņu kompleksi, moduļi ar spārnotajām raķetēm "Kalibr NK", hidroakustiskās stacijas un pārējās iekārtas izvietotas 40 pēdu jūras konteineros, ko uzstāda kuģī un pieslēdz pie enerģijas padeves un vienotās vadības sistēmas. Šī projekta kuģi pielāgoti arī jebkāda tipa bezpilota zemūdeņu un kuģu izmantošanai. Līdz 2023. gadam flote saņems sešus šī tipa patruļas kuģus, tomēr nepieciešams lielāks skaits.
Iznīcinātājs F-35 - Sputnik Latvija, 1920, 05.07.2021
Viedoklis
Kāpēc Krievijas hiperskaņas raķetes traucē amerikāņu F-35 un F-22
Kad Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņoja, ka mēģinājumi sarunāties ar Maskavu no spēka pozīcijas ir lemti sakāvei, bet uz nedraudzīgiem soļiem Krievija atbildēs stingri un apņēmīgi, "partneriem" nāktos ieklausīties un atsaukt atmiņā Krievijas JKF mūsdienīgos instrumentus.
Krievijas hiperskaņas raķetes radītas ar mērķi stiprināt nacionālo drošību un atjaunot militāro paritāti ar "partneriem". Savienotās Valstis un NATO ilgus gadus tuvinājušas "dubultas nozīmes" raķešu sistēmas Krievijas un tās sabiedrotās – Baltkrievijas – robežām. Šodien Krievijas "Cirkon" un citas hiperskaņas raķetes atjauno militāro paritāti un norāda agresīvajiem Rietumiem, to īsto vietu – atpalicēji aizsardzības tehnoloģiju sacensībās.
Ziņu lente
0