Politika

EDSO atteikusies novērot parlamenta vēlēšanas Krievijā

© Sputnik / Sergey MelkonovНа избирательном участке в Посольстве России
На избирательном участке в Посольстве России - Sputnik Latvija, 1920, 07.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācija apgalvo, ka lēmums atteikties no vēlēšanu novērošanas KF pamatots ar Krievijas valdības noteiktajiem ierobežojumiem.
RĪGA, 7. augusts — Sputnik. Eiropas drošības un sadarbības organizācija nolēmusi nesūtīt novērotājus uz Krievijas parlamenta vēlēšanām, vēsta RIA Novosti.
Organizācijas paziņojumā izskanējis apgalvojums, ka lēmums atteikties no vēlēšanu novērošanas KF pamatots ar Krievijas valdības noteiktajiem ierobežojumiem.
Пленарное заседание Госдумы РФ - Sputnik Latvija, 1920, 08.07.2021
Politika
Krievija protestē EDSO par Latvijas rīcības rezultātā cietušo deputātu
"Spējai patstāvīgi lemt par novērotāju skaitu, kāds mums nepieciešams efektīvai un ticamai novērošanai, ir liela nozīme jebkādiem starptautiskiem novērojumiem. Krievijas valdības uzstājīgās prasības ierobežot novērotāju skaitu, ko mēs varētu nosūtīt, bez jebkādiem ar pandēmiju saistītiem skaidriem ierobežojumiem diemžēl padarījuši neizbēgamu šo soli," atzīmēja EDSO Demokrātisko institūtu un cilvēktiesību biroja direktors Mateo Mekači.
Kviņš piebilda, ka EDSO un organizācijas Parlamentārā asambleja uzaicināta monitoringam, taču vēlāk novērotāju skaits ierobežots līdz 50 un 10 cilvēkiem atbilstoši. Pēc EDSO datiem, Krievijas varasiestādes lēmumu pamatoja ar sanitāri epidemioloģisko situāciju valstī.

Krievijas reakcija

Krievijas Federācijas Padomes vicespīkeris Konstantins Kosačovs uzsvēra, ka EDSO novērotāju klātiene vai prombūtne vēlēšanās nekādi neietekmē to leģitimitāti un demokrātiskumu.
Фриковая дипломатия: Лавров рассказал про новый феномен Запада - Sputnik Latvija, 1920, 20.03.2021
Video
Frīku diplomātija: Lavrovs pastāstīja par Rietumu jauno fenomenu
"Cik man zināms, skaita ierobežojumi attiecas uz visām novērotāju misijām un saistīti vienīgi ar pasākumiem Covid-19 ierobežošanai. Vēl vairāk, EDSO DICB kvota, cik man zināms, bija maksimālā iespējamā šajos apstākļos, nekādas diskriminācijas.
FP Valsts suverenitātes aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Andrejs Kļimovs norādīja, ka organizācija pati sākusi konfrontāciju.
"Šis lēmums bija sagaidāms, saskaņā ar komisijas datiem DICB izskatīja vairākus variantus vēlēšanu novērošanai Krievijā, rezultātā tika izraudzīts atklāta skandāla ceļš, tīri politisks lēmums, jo viņiem bija skaidrs, ka pārkāpumus parlamenta vēlēšanās viņi neatklās," uzsvēra politiķis.
Valsts domes deputāta Leonīda Slucka ieskatā EDSO lēmums ir politizēts. Viņš atzīmēja, ka Maskavai atliek vienīgi paust nožēlu šajā kotekstā.
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija, 1920, 29.08.2020
Putins paziņoja Krievijas pozīciju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu jautājumā
Krievijas ĀM, komentējot EDSO lēmumu norādīja: tā kā organizācija atteikusies novērot vēlēšanu procesu, tās slēdzieni par vēlēšanām Krievijā netiks ņemti vērā.
Valsts domes un citu līmeņu vēlēšanas notiks 17.-19. septembrī.
Ziņu lente
0