Putins paziņoja Krievijas pozīciju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu jautājumā

© Sputnik / Алексей Никольский / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ Владимир Путин
Президент РФ Владимир Путин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņoja, ka Maskava uzskata prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā par notikušām un leģitīmām. Tāpat viņš atzīmēja EDSO kļūdu, kas saistīta ar šīm vēlēšanām.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins intervijā žurnālistam Sergejam Briļovam izskaidroja Maskavas pozīciju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu jautājumā, vēsta RIA Novosti.

Krievijas līderis uzsvēra, ka Maskava atzīst 9. augustā Baltkrievijā notikušo prezidenta vēlēšanu leģitimitāti.

Turklāt Putins atzīmēja, ka Baltkrievijas varasiestādes bija ielūgušas novērotājus no Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO). Taču viņi neskaidra iemesla dēļ neieradās. Un tas, kā uzskata Krievijas līderis, liek domāt, ka pozīcija attiecībā uz vēlēšanu rezultātiem bija sagatavota jau iepriekš.

"Tādēļ mēs izejam no tā, ka vēlēšanas notika. Mēs – es uzreiz to izdarīju, mēs atzinām to leģitimitāti. Un, kā jūs zināt, es apsveicu Aleksandru Grigorjeviču Lukašenko ar uzvaru šajās vēlēšanās. Viss," paziņoja prezidents.

Protesti Baltkrievijā

Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Pirmajās dienās kārtības sargi nežēlīgi apspieda protesta akcijas. Saskaņā ar oficiālajiem datiem, tika aizturēti vairāk nekā 6,7 tūkstoši cilvēku, vairāk nekā 600 vērsās ar iesniegumiem par miesas bojājumu nodarīšanu aizturēšanas laikā. Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem, trīs cilvēki gājuši bojā.

Saskaņā ar IeM informāciju, nekārtību laikā cieta vairāk nekā 120 kārtības sargu. Vēlāk kārtības sargi pārstāja izdzenāt mītiņus un pielietot spēka metodes.

Ziņu lente
0