Latvijā

Visiem, kas nav aizbraukuši, Latvijā maizes pietiks: netipiskā vasara ietekmē labības ražu

© Sputnik / Pavel Lvov / Pāriet pie mediju bankasХлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня
Хлеб, испеченный на Арктической военной полевой кухня - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iedzīvotāju skaits Latvijā sarucis, un maizes viņiem pietiks pat ar tagadējo ražu. Arī graudu produktu cenu pieaugums nebūs pēkšņs.
RĪGA, 2. augusts — Sputnik, Jevgēņijs Ļeškovskis. Anomāli karstās un sausās vasaras dēļ speciālisti prognozēja, ka labības raža Latvijā būs teju vai divkārt mazāka par gaidīto, tātad arī miltu būs mazāk, līdz ar to apmēram par trešo daļu pieaugs gan graudu, gan visu miltu izstrādājumu cenas.
Tomēr valsts vadošais graudu apstrādes uzņēmums "Dobeles dzirnavnieks" apliecināja, ka drūmie mākoņi pagaisuši, vietējie produkti, tāpat kā agrāk, būs kvalitatīvi, pieejami par ierastajām cenām un sekmīgi konkurēs Eiropas tirgū ar labību no Vācijas un pat no Francijas.

Lauksaimnieki velti krita panikā

Lai noskaidrotu, kāda ir situācija, Sputnik Latvija korespondents aprunājās ar Latvijas lauksaimniecības universitātes pasniedzēju, profesoru Ziedoni Ieviņu. Viņš pastāstīja, kā graudu ražu ietekmējusi vasaras tveice un sausums un kāds būs gala produkts.
Покупки в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 19.07.2021
Latvijā
Kāpēc Latvijā gaidāms pārtikas produktu cenu kāpums: skaidro speciālisti
Ieviņš norādīja: nav noliedzams, ka vasara bija karsta un sausa, tāpēc arī raizējās lauksaimnieki, kam laukos daudz graudu izkalta pirms paspēja nobriest. Tomēr profesors uzsvēra, ka tāda situācija nav vērojama visā Latvijā. Piemēram, Kurzemē, tuvāk jūrai, lietus bija regulārs, un stāvoklis ir daudz labāks.
"Patiešām, lielākajā daļā Latvijas un pat Lietuvas laikā, kad labība un kvieši nobriest, zeme bija pārkaltusi, jo lietus nebija gandrīz mēnesi, toties saule nežēlīgi svelmēja. Galu galā graudi nenobrieda, vārpas vienkārši izkalta. Protams, daži analītiķi prognozēja, ka šogad graudu eksports visās Baltijas valstīs var izrādīties niecīgs, lai arī agrāk valdīja uzskats, ka Baltijas labība ir pat labāka nekā graudi un kvieši no Polijas, Vācijas un Francijas. Iespējams, šogad labības eksports būs sliktāks nekā agrākaos gados, taču tas nekādi nav saistīts ar vasaras tveici. Savukārt iekšzemes tirgū, protams, graudu pietiks visiem, lai nodrošinātu iedzīvotājus ar maizi (un tai nevajadzētu būt anomāli dārgai). Pirmkārt, mums vēl ir bagātas labības rezerves no agrākajiem gadiem, otrkārt, iedzīvotāju skaits valstī ir daudz mazāks salīdzinājumā ar agrākajiem gadiem, tāpēc maizes trūkums palikušajiem iedzīvotājiem noteikti nedraud," ir pārliecināts profesors.

Cenu pieaugums netiek prognozēts

Savus novērojumus Sputnik Latvija pastāstīja arī uzņēmuma "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Ansils. Viņš uzsvēra: par spīti prognozēm, labības raža šovasar nebūs sliktāka kā agrākajos gados. Arī produkta kvalitātes līmenis ir augsts, tāpēc var cerēt uz atzinīgu vērtējumu pasaules labības biržā, kur uz Latviju ar skaudību skatās lielākie un autoriatīvākie fermeri no Eiropas vadošajām labības audzētājvalstīm.
Vārpas - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Latvijā
Latvija ieņem trešo vietu pasaulē rudzu eksporta jomā
Ansils piekrita: šī vasara labībai nebija tipiska. Vietām bija pārlieku sauss un ne īpaši labi, bet citos reģionos labība auga pat labāk nekā pērn, jo tur labībai gan saulītes bija gana, gan lietus lija tieši tik, cik vajadzīgs. Viņš norādīja – Latvijas zeme labības kultūrām ir pietiekami laba.
"Mūsu graudos visa ir papilnam – gan proteīna, gan glutēna, un pasaules graudu birža tie pat atspiež malā produkciju no Francijas – Eiropas vadošās graudu valsts. Starp citu, arī labības cenas tiek noteiktas pasaules graudu biržā, ne tikai Latvijā. Tomēr pasteigšos visus nomierināt: šogad miltu un to izstrādājumu cenas nepieaugs," apliecināja Ansils.
Ziņu lente
0