Latvijā

Kāpēc Latvijā gaidāms pārtikas produktu cenu kāpums: skaidro speciālisti

© Pixabay / jackmac34Покупки в магазине
Покупки в магазине - Sputnik Latvija, 1920, 19.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtikas nozares ražotāji apliecina: izejvielu cenas ir pieaugušas, tātad jāgatavojas arī produktu sadārdzinājumam.
RĪGA, 19. jūlijs — Sputnik. Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centrs prognozē strauju pārtikas cenu kāpumu, pieaugot dažādu resursu (elektrības, degvielas, gāzes) un pārtikas produktu izejvielu cenām, kā arī darbaspēka izmaksām. Pārtikas ražotāji Latvijā jau ir sajutuši izejvielu sadārdzinājumu, bet pagaidām baidās palielināt savas produkcijas cenas, informē Latvijas Radio.
Vairāki aptaujātie uzņēmēji atzina, ka atsevišķas pozīcijas, kas ietekmē pašizmaksu (degviela, energoresursi), piekāpušas cenā jau gada sākumā. Tagad nākas prātot, kā padarīt ražotni efektīvāku, kur izdevīgāk iepirkt izejvielas, lai produkta cena paliktu pievilcīga.
Флаг евробанкнота - Sputnik Latvija, 1920, 18.07.2021
Latvijā
Gada inflācija Latvijā pārsniedza ES vidējo rādītāju
Piemēram, putnu fabrika Ķekava kopš gada sākuma ir spiesta rēķināties ar graudu sadārdzināšanos, pastāstīja uzņēmuma pārstāve Maija Avota. Jāatzīmē, ka tā cena veido 60% no ražošanas izmaksām. Pieaugusi kukurūzas un augu eļļas cena. Pēc Avotas vārdiem, nozare atgriežas 2018. -2019. gada cenās. Jau neizdodas saviem spēkiem segt pieaugošās izejvielu izmaksas, gaidāms putnu gaļas cenu pieaugums, saka speciāliste. No pavasara par 30% palielinājusies iepakojuma cena (gan plastmasa, gan kartons), pamazām pieaug darbaspēka izmaksas.
Piena kombināta "Rūjienas saldējums" valdes priekšsēdētājs Igors Miezis apstiprināja, ka sadārdzinājums jau ir jūtams:
"Teikt, ka ir histērija, būtu pārspīlēti, bet satraukums noteikti ir. Pamatizejviela ir piens, krējums, sviests, un tiem pagaidām cenas diezgan stabilas. Bet ir vesela virkne ar piedevām, kam jau ir jūtams cenu pieaugums. Lielākais lēciens ir uz iepakojumiem. Arī transportam pieaugums ir milzīgs. Pacelt cenu galaproduktam ir nopietns un stratēģisks lēmums. To neesam darījuši jau diezgan daudzus gadus."
Brokastu pārslu ražotājs kompānija "Milzu!" pārstrādā graudus un miltus. Uzņēmuma dibinātājs Enno Ence prognozē, ka līdz ar izejvielu cenu kāpumu gaidāms arī mazumtirdzniecības cenu izmaiņas.
"Produktu cena nesastāv tikai no izejvielām, bet no vairākām citām sastāvdaļām, sākot ar tehnoloģiju, investīcijām. Tad tas viss kopā liekas. Ietekme ir un būs. Tas, cik lielā mērā, nemācēšu prognozēt. Pašlaik jūtu tikai elektrībai. (..) Mēs tirgū esam sešus gadus. Neesam cenas cēluši nevienu dienu," sacīja Ence.
Акция по выдаче питания лицам без определенного места жительства. Архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 15.07.2021
Latvijā
Kā produktu cenu pieaugums atspoguļosies sabiedrībā?
SEB bankas ekonomists Dainis Gašpuitis uzskata, ka nākotnē pārtikas cenas pieaugs un to sekmē vairāki faktori, kas veidojušies gan pirms krīzes, gan krīzes laikā. Pēc viņa teiktā patlaban ir redzams, ka karstums un sausums negatīvi ietekmē topošo ražu vairākos reģionos, palielinājušies izdevumi par pārvadājumu, pieaugušas transportēšanas izmaksas, daudzās nozarēs ir problēmas ar darbaspēka pietiekamību, arī energoresursu cenas strauji pieaugušas, kas tieši ietekmē ražotājus.
"Gaidāmais kāpums nebūs katastrofāls. Superdramatisku kāpumu kopumā mēs negaidām. Protams, noteiktās preču grupās ir iespējams pietiekami straujš kāpums," sacīja speciālists.
Ilgtermiņā pārtikas izejvielu cenas, visticamāk, samazināsies, neizslēdzot īstermiņa izrāvienus, prognozē Gašpuitis. Jebkurā gadījumā izmaksu pieaugums uzreiz neatspoguļosies pārtikas produktu gala cenā: ķēde līdz veikalu plauktiem ir ļoti gara, un tirdzniecības uzcenojums var amortizēt sadārdzinājumu. Turklāt drīzumā Latvijas tirgū ienāks jauns mazumtirdzniecības pārstāvis, kas arī ietekmēs cenu samazinājumu, uzskata ekonomists.
Ziņu lente
0