Pasaulē

NI nobijies no Krievijas manevra "Ziemeļu straumes 2" darbības sākšanai

© Sputnik / Алексей Даничев / Pāriet pie mediju bankasНефтяная платформа "Приразломная"
Нефтяная платформа Приразломная - Sputnik Latvija, 1920, 02.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
National Interest vēsta, ka Krievija sākusi "manevru", lai uzsāktu "Ziemeļu straumes 2" ekspluatāciju
RĪGA, 2. augusts — Sputnik. Krievija sākusi "demonstrēt muskuļus" pirms gāzesvada "Ziemeļu straume 2" atklāšanas, rakstā National Interest vēsta analītiķe Diāna Frensisa, vēsta RIA Novosti.
Materiāla autore apgalvo, ka pēc ASV prezidenta Džo Baidena lēmuma neieviest sankcijas pret vācu kompāniju, kas nodarbojas ar cauruļvada ekspluatāciju, Maskava it kā esot sākusi "ierobežot gāzes piegādes caur Ukrainu uz Eiropas valstīm, samazināt zilās degvielas rezerves un celt cenas".
Народное вече на Михайловской площади в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Pasaulē
Ukrainā pieprasa no Rietumiem miljardiem dolāru Krievijas dēļ
"Acīmredzams, ka manevra mērķis ir vērst spiedienu pret Vācijas nākamo valdību, lai tā ātri piekristu sākt cauruļvada ekspluatāciju," Frensisa vēsta izdevuma National Interest.
Publiciste aicināja nepieļaut Krievijas cauruļvada būvdarbu noslēgumu, lai atņemtu Maskavai "spiediena" iespējas.
Taču, kā liecina Ungārijas tirdzniecības platformas RBP dati, koncerns "Gazprom" nolēmis nerezervēt augustam tikai papildu jaudas gāzes tranzītam caur Ukrainu. Izsolē tika piedāvāts rezervēt pārtraucamas tranzīta jaudas par 63,7 miljoniem kubikmetru diennaktī.
Nedēļu iepriekš notka galvenā izsole Ukrainas GTS stabilo tranzīta jaudu rezervēšanai, un, tāpat kā ieprieksējos mēnešos, Krievijas kompānija izpirka visu piedāvāto apjomu – 15 miljonus kubikmetru diennaktī.
Судно-трубоукладчик Фортуна в порту немецкого города Висмар - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Politika
ASV paskaidroja, kāpēc nolēma neieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"
2019. gada nogalē Krievija un Ukraina parakstīja līgumu par gāzes tranzītu uz pieciem gadiem. "Gazprom" apņēmās garantēt 65 miljardu kubikmetru gāzes pārsūknēšanu pirmajā gadā un pa 40 miljardiem gadā nākamo četru gadu periodā. Tātad šogad diennakts apjoms sasniedz apmēram 109 milj. kubikmetru. Pie tam "Gazprom" ik mēnesi rezervē Ukrainas GTS papildu jaudas. Līdz ar to jūlijā kompānija pārsūknē 124 miljonus kubikmetru gāzes diennaktī, tāds pats apjoms ieplānots augustā.
Vienlaikus, ņemot vērā gāzesvada "Jamala-Eiropa" un "Ziemeļu straume" remontdarbus, gāzes piegādes Eiropai ir mazliet sarukušas, bet Eiropas pazemes glabātavās veidojies krājumu deficīts, tāpēc augušas cenas Eiropas gāzes tirgū.
"Ziemeļu straume 2" ir gandrīz pabeigts gāzesvads no Krievijas uz Vāciju ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apmērā gadā. Pret projektu aktīvi iebilst Savienotās Valstis, kas plāno popularizēt Eiropas Savienībā savu sašķidrināto gāzi, kā arī Ukraina un Polija, kuru ieskatā tas ir politisks projekts.
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 02.07.2021
Pasaulē
Mediji stāsta, kas neļauj Baidenam sakārtot attiecības ar Krieviju
Vašingtona četras reizes ieviesa sankcijas centienos aizkavēt cauruļvada būvdarbus, taču tas nonācis fināla stadijā. Pagājušā nedēļā ASV un Vācija panāca vienošanos: piemēram, Vašingtona atzina, ka sankcijas neapturēs projektu, bet Berlīne uzņēmusies panākt Krievijas gāzes tranzīta saglabāšanu caur Ukrainu.
Maskava jau vairākkārt ieteikusi izbeigt politizēt situāciju un pievērsusi uzmanību faktam, ka gāzesvads izdevīgs ne tikai Krievijai, bet arī Eiropas Savienībai. Maskava uzsvēra, ka nekad nav izmantojusi energoresursus kā spiediena instrumentu.
Ziņu lente
0