Pasaulē

Ukrainā pieprasa no Rietumiem miljardiem dolāru Krievijas dēļ

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasНародное вече на Михайловской площади в Киеве
Народное вече на Михайловской площади в Киеве - Sputnik Latvija, 1920, 25.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ukraiņu politiķe pieprasa no rietumvalstīm kompensāciju – miljardiem dolāru "Ziemeļu straumes 2" dēļ.
RĪGA, 25. jūlijs — Sputnik. Ukrainas Augstākās radas bijusī deputāte Anna Gopko ir pārsteigta par to, ka pēc ASV un Vācijas vienošanās gāzesvada "Ziemeļu straumes 2" jautājumā neviens nav piedāvājis Ukrainai miljardiem dolāru, vēsta RIA Novosti.
Intervijā kanālam "Espresso" viņa apsūdzēja rietumvalstis par to, ka tās noslēgušas vienošanos aiz Kijevas muguras un pie tam neviens neko nav par to apsolījis Ukrainas valdībai.
Судно-трубоукладчик Фортуна в порту немецкого города Висмар - Sputnik Latvija, 1920, 24.07.2021
Politika
ASV paskaidroja, kāpēc nolēma neieviest sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2"
"Ne drošības garantiju – es runāju par perspektīvām iestāties NATO, - ne garantijas Ukrainas aizsardzības spēju stiprināšanas aspektā – miljardus mūsu Bruņoto spēku stiprināšanai reāla iebrukuma gadījumā," sūdzējās bijusī deputāte.
Gopko paziņoja, ka pavasarī Krievija esot savilkusi armiju pie Ukrainas robežas.
"Mēs neesam dzirdējuši neko par finansiālajām kompensācijām, arī miljardiem ASV dolāru. (..) Mēs neesam dzirdējuši neko konkrētu, ko Ukraina par to dabūs, ja tiks pabeigta "Ziemeļu straume 2"," viņa klāstīja.
Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divus gāzes cauruļvadus ar kopējo jaudu 55 miljardu kubikmetru apjomā gadā. Tas tiek izbūvēts no Krievijas krasta pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Būvdarbi ir tuvi noslēgumam, pirmais cauruļvads jau pabeigts, otrais, domājams, tiks pabeigts līdz augusta beigām.
Газокомпрессорная станция - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Krievijā
Krievijas ĀM pastāstīja par gāzes tranzīta likteni Ukrainā
Pret projektu aktīvi iebilst ASV, kas popularizē savu sašķidrināto dabasgāzi ES, kā arī Ukraina un vairākas Eiropas valstis. 2019. gada decembrī Vašingtona ieviesa sankcijas pret gāzesvadu. Maskava jau vairākkārt aicinājusi nepolitizēt situāciju un atgādina: "Ziemeļu straume 2" ir izdevīga gan Krievijai, gan Eiropas Savienībai.
Vašingtona jau vairākkārt ieviesusi pret projektu sankcijas, tomēr būvdarbi nonākuši fināla stadijā un plānots vasaras beigās tos noslēgt.
Iepriekš Vācija un ASV publicēja kopīgo paziņojumu par "Ziemeļu straumi 2". Dokumentā atzīmēts, ka projekta realizācijai jānodrošina dabasgāzes tālākas piegādes no Krievijas caur Ukrainu pēc 2024. gada. bez tam Berlīne apņēmusies panākt sankcijas pret Maskavu, ja Kremlis izmantot dabasgāzes eksportu kā "ieroci".
Президент США Джо Байден - Sputnik Latvija, 1920, 21.05.2021
Politika
Amerikāņi kritizē Baidenu par viedokli "Ziemeļu straumes 2" jautājumā
Ziņu lente
0