Viedoklis

"Mājsaimniece no Minskas" novedusi Lietuvu līdz nemieru robežai

© Šalčininkų rajono savivaldybėАкция протеста в литовском Девенишкесе против строительства центра для мигрантов
Акция протеста в литовском Девенишкесе против строительства центра для мигрантов - Sputnik Latvija, 1920, 01.08.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klusā Lietuva nonākusi uz tautas dumpju sliekšņa – nekas tamlīdzīgs nav redzēts kopš iepriekšējās konservatoru-liberāļu valdīšanas laikiem.
Nelielā Dievenišķes pilsētiņa ar nepilniem sešsimt iedzīvotājiem var kļūt par tautas pretošanās kustības centru konservatoru-liberāļu valdībai, atzīmēja Sputnik Lietuva autors Vladimirs Matvejevs. Nelegālo migrantu pārvietošana ir tikai viens no iemesliem, kuru dēļ pilsoņi ir neapmierināti ar tagadējās valdošās koalīcijas politiku.
Tas, ko deviņu mēnešu laikā sastrādājuši konservatori-liberāļi, lietuviešus jau novedis līdz baltkvēlei. Klusā Lietuva nonākusi uz tautas dumpju sliekšņa – nekas tamlīdzīgs nav redzēts kopš iepriekšējās konservatoru-liberāļu valdīšanas (2008.-2012.) laikiem. Atgādināsim, ka iepriekšējie masu protesti sākās 2009. gada janvārī atbildei uz "nakts reformu", kuras rezultātā tika apšņāptas pat neaizsargātāko iedzīvotāju – pensionāru sociālās garantijas. Tagad pie varas ir tā pati "Landsberģa kliķe".
Граница Литвы - Sputnik Latvija, 1920, 12.07.2021
Pasaulē
"Būvējiet žogu": Baltkrievija negrasās uz sava rēķina aizstāvēt Baltiju no migrantiem
Bezatbildīgā ārpolitika, ko īsteno "Landsberģis un Co". novedusi tiktāl, ka Baltkrievijā sākušās runas par Minskas un Viļņas diplomātisko attiecību iespējamu saraušanu. Tātad nelegālo migrantu plūsma augs.
Klīst runas par desmitiem tūkstošu arābu un afrikāņu, kas tuvākajā laikā var nonākt Lietuvas teritorijā. Pie kā tas var novest? Protesti sāksies ne tikai ap bēgļu izmitināšanas centriem ciemos, bet arī pašās nometnēs.
Pagājušajā svētdienā izcēlās konflikts starp migrantiem robežsardzes punktos "Kabeļā" un "Druskininkos". Provizoriski dati liecina, ka "Kabeļā" robežsardzes punkta teritorijā uzbūvētajā angārā dzīvojošie ārzemnieki sastrīdējušies kultūras un reliģijas jautājumos. Apmēram 40 migrantu konfliktā bija spiesti iejaukties no tuvākajiem punktiem steigšus izsauktās patruļas.
Фуры скопились на белорусско-литовской границе - Sputnik Latvija, 1920, 07.07.2021
Pasaulē
"Braukāsiet apkārt pāri Ziemeļpolam": Baltkrievija var ierobežot transporta tranzītu
Apsardze – policija un armija – aizvien biežāk pielietos spēku protestu izkliedēšanai. Un tad sāksies: cilvēki izies ielās un pieprasīs ārkārtas pasākumus: valdības demisiju un ārkārtas vēlēšanas.
Zīmīgi, ka Dievenišķu iedzīvotājiem pirmie palīgos nāca žemaiši – brīvību mīlošākā Lietuvas tauta. Sākumā valdība cerēja izspēlēt "poļu kārti", sak, dumpojas mūžīgi neapmierinātie poļi, pret kuriem nav grēks likt lietā spēku, taču, kad 24 jūlijā ciemā ieradāz žemaišu autokolonnas, tā rīkoties bija bīstami.
Acīmredzot, valdība nobijās no spēlēm ar uguni un pirmdien nolēma ņemt taimautu. Pusotra tūkstoša bēgļu izmitināšanai tika lemts celt telšu pilsētiņu Rudninku poligonā. Aizsardzības ministrijas teritorija tomēr nav nemierīgās un mūžam neapmierinātās tautas varā.
Кандидат в президенты Светлана Тихановская - Sputnik Latvija, 1920, 06.07.2021
Politika
Krievijā reaģēja uz jauno Tihanovskas biroja statusu Lietuvā
Tomēr tas nenozīmē, ka Dievenišķos arābu un afrikāņu nebūs. Iekšlietu ministre Agne Bilotaite preses konferencē paziņoja, ka "Dievenišķu jautājums" tikšot risināts tuvākajā laikā. Robežsargi ik dienas noķer vidēji pa simtam nelegāļu uz robežas. Telšu pilsētiņu iedzīvotāju skaits aug kā sēnes pēc lietus. Valdība jau morāli gatavojas tam, ka nelegālo migrantu skaits drīz būs mērojams desmitos tūkstošu.
"Ja migrkantu skaits pārsniegs desmit tūkstošus, būs iespējams vērsties ES par to solidāru sadali savienības valstīs, - tā zināmu laiku jau rīkojas Grieķija, Itālija, Kipra, Malta, kurp masveidā ierodas migranti," apgalvoja iekšlietu ministra vietnieks Arnolds Abramavičs.
Ikdienas ziņojumu fonā no nelegālo migrantu frontes noblāv pat ziņas par koronavīrusa izplatību Lietuvā. Un viss šis haoss, kas draud ar situācijas destabilizāciju un zaudējumiem ekonomikā, cēlies Svetlanas Tikanovskas dēļ.
Krievijas vēstniecības ēka Lietuvā - Sputnik Latvija, 1920, 17.07.2021
Baltijā
Atkal "highly likely": Krievijas vēstniecība atbildēja uz Lietuvas ĀM vadītāja fantāzijām
"Prezidentes Svetas" projekta autoriem Lietuvā sagribējās gūt starptautisku slavu cīņā par baltkrievu tiesībām un brīvībām. Tieši lietuviešu politiķi visskaļāk bļāva par sankcijām pret "Lukašenko režīmu". Toties tagad visa lietuviešu tauta strēbj Minskas mājsainieces kuratoru savārīto putru.
Pēc lietuviešu diplomātu saorganizētās Tihanovskas "skaļās" vizītes Amerikā viņa pati rūgti paziņoja: viņa nevarot solīt, ka ASV ieviesīs sektorālas sankcijas pret Minsku.
"Mēs šoreiz runājām par sektorālajām sankcijām. Es ļoti ceru, ka tuvākajā laikā ASV reaģēs uz mūsu tikšanos un tiks ieviestas sektorālas sankcijas. Datumu nosaukt nevaru, neko nesolu, tomēr ļoti ceru," viņa teica, tiekoties ar baltkrievu diasporu Ņujorkā.
Taču pagaidām lietuviešu nodokļu maksātāji joprojām uzturēs ne tikai "prezidentes Svetas" komandu, bet arī tūkstošiem nelegālo migrantu, ko Lietuva izmitina "Tihanovskas un Co" dēļ.
Ziņu lente
0