Latvijā

Gada inflācija Latvijā pārsniedza ES vidējo rādītāju

© Pixabay / geraltФлаг евробанкнота
Флаг евробанкнота - Sputnik Latvija, 1920, 18.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ne velti eksperti jau mēnesi pauž bažas par cenu pieaugumu Latvijā: gada inflācija valstī jūnijā bija augstāka, nekā vidēji Eiropas Savienībā un eirozonā, turklāt zemāka nekā Igaunijā un Lietuvā.
RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. Saskaņā ar "Eurostat" biroja datiem gada inflācija Latvijā jūnijā bija 2,7%. Šis rādītājs ir lielāks nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, raksta Mixnews.lv.
Gada vidējā inflācija ES jūnijā bija 2,2%, eirozonā – 1,9%.
Tiesa, apdzenot gada vidējo rādītāju ES, Latvijas inflācija tomēr nav sasniegusi dažu citu eirozonas valstu inflācijas līmeni.
Евро - Sputnik Latvija, 1920, 13.07.2021
Latvijā
Miljons eiro dienā kreditoriem: Rimšēvičs par to, kā valsts grimst parādos
Piemēram, Ungārijā jūnijā inflācija sasniedza 5,3% līmeni, Polijā - 4,1%, Igaunijā - 3,7%, Lietuvā un Rumānijā - 3,5%, Luksemburgā - 3,4%, Austrijā - 2,8%.
Salīdzinot ar maiju, patēriņa cenas ES jūnijā pieauga par 0,2%, bet eirozonā – par 0,3%. Latvijā cenu pieaugums jūnijā, salīdzinot ar maiju, bija 0,3%, Lietuvā – 0,5%, Igaunijā – 1,2%.
Atgādinām, ka eksperti ne reizi vien pievērsa uzmanību cenu pieaugumam Latvijā: skaitļi kļūst arvien biedējošāki.
Piemēram, Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra vadītāja Inguna Gulbe prognozēja ievērojamu pārtikas un degvielas cenu pieaugumu. Viņa apgalvo, ka tas var notikt jau tuvākajā laikā, turklāt atsevišķiem produktiem cenas pieauguma procents varētu būt divciparu skaitlis.
Eksperte atzīmēja, ka cūku karbonādes kilograma cena var pieaugt par 10%, proti, absolūtos skaitļos pieaugums būtu 50 centi.
Юноша и девушка в национальных латышских костюмах с флагами ЕС и Латвии у Памятника Свободы в Риге - Sputnik Latvija, 1920, 03.02.2021
Latvija slīgst nabadzībā: ES gaidāmas tikai nodevas un nekādu dotāciju
Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs skaidroja, ka mazumtirdzniecības cenu pieaugums ir saistīts ar pārtikas izejvielu globālās cenas palielināšanos. Gulbe apgalvoja, ka pārtikas cenu kāpumu lielā mērā nosaka norises pasaules tirgos.
Pieauga graudu, eļļas un cukura cenas, bet šie produkti ir izejvielas daudzu citu pārtikas produktu izgatavošanai. Graudu vērtība attiecīgi ietekmē olu, cūkgaļas un putnu cenu pieaugumu. Tāpat palielinājušās ir darbaspēka izmaksas, elektrības un gāzes cena.
Ziņu lente
0