Pasaulē

Zinātnieki brīdina par "neiespējama" karstuma iestāšanos

© Sputnik / Евгения Новоженина / Pāriet pie mediju bankasJūras piekraste
Jūras piekraste - Sputnik Latvija, 1920, 11.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zinātnieki no Nīderlandes meteoroloģijas institūta precizēja, ka karstums, kāds nesen fiksēts Kanādā, turpmāk uz Zemes būs gaidāms daudz biežāk, lai arī agrāk tas bija "neiespējami".
RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Zinātnieki brīdina, ka drīz vien uz Zemes iestāsies "neiespējams" karstums, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Sky News.
Латвийская клубника на Травяном рынке - Sputnik Latvija, 1920, 31.08.2020
Klimata pārmaiņas: ar Latvijas zemenēm varēs panašķoties pat oktobrī
Nesen Litona ciemā Kanādā tika reģistrēta rekordaugsta šim reģionam temperatūra – 49,6 grādi pēc Celsija skalas. Svelme izraisījusi meža ugunsgrēkus, kas gandrīz iznīcināja apdzīvoto vietu. ASV un Kanādā reģistrēto temperatūras rekordu dēļ gājuši bojā simtiem cilvēku.
Speciālisti uzskata, ka planēta pārkāpusi slieksni, pie kura neliels temperatūras pieaugums var novest ekstremālas temperatūras celšanās
Ar statistiskās analīzes metodes palīdzību zinātnieki noskaidroja, ka tamlīdzīgs karstums ir ārkārtīgi rets notikums reģionam, kas gadās tūkstošiem gadu diapazonā. Tas būtu noticis 150 reizes retāk, ja ne globālā sasilšana, ir pārliecināti laika apstākļu pētījumu grupas eksperti no World Weather Attribution.
"Tas ir ārkārtīgi rets notikums. Pilnīgi iespējams, ka šodien mēs novērojam ekstremālu karstumu, ko gaidījām daudz lielākas klimata sasilšanas apstākļos," atzīmēja Frederike Oto no Oksfordas universitātes.
Speciālists no Nīderlandes karaliskā meteoroloģijas institūta Sjuke Filips precizēja: nākotnē tāda svelme uz Zemes būs sastopama daudz biežāk, lai arī agrāk tas bija "neiespējami". Ja līdz 2040. gadam vidējā temperatūra pieaugs par diviem grādiem pēc Celsija skalas, kataklizmas, līdzīgas traģēdijai Litona, atkārtosies ik pēc 5-10 gadiem, secināja zinātnieki.
Ziņu lente
0