Klimata pārmaiņas: ar Latvijas zemenēm varēs panašķoties pat oktobrī

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская клубника на Травяном рынке
Латвийская клубника на Травяном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kā Latvijā izdodas izaudzēt saldas vēlās zemenes un kādas ārvalstu tehnoloģijas izmanto vietējie lauksaimnieki, lai augus nevajadzētu apstrādāt ar ķimikālijām.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Tagad ar Latvijas zemenēm varēs panašķoties septembrī un pat oktobrī – tikai tagad Mālpils pusē sāk ienākties vēlās zemenes, stāsta TV3

Saimniecības "Augusta zemene" agronoms Guntars Dzērve konstatēja, ka pirms 30 gadiem ne par kādām rudens zemenēm nevarēja būt ne runas, taču klimata pārmaiņu dēļ siltais laiks Latvijā turas ilgāk, tāpēc vietējie zemnieki var pārņemt ārzemju kolēģu izstrādātās metodes un atteikties no miglošanas un citām augu apstrādes metodēm ar ķimikālijām.

"Mēs tās audzējam uz plauktiem, kā arī dara mūsu kolēģi. Varbūt šie plaukti ir pielāgoti esošajai situācijai, jo tas, kas mums šeit bija, mēs tās laistām, pabarojam, un, tā kā mums tās ir uz plauktiem augšā, šeit netiek klāt kukaiņi, mēs esam pasargāti, šeit ir ļoti laba gausa aprite, slimību un puves šeit ir ļoti maz," pastāstīja Guntars Dzērve.

Padomju laikos šajās siltumnīcās audzēja puķes, bet tagad pārbūvētas un pielāgotas zemenēm.

Ogas audzē tā saucamajos tuneļos - šo tehnoloģiju pagājušā gadsimta vidū izgudroja Holandē. Tehnoloģija ļauj nodrošināt krasākas temperatūras maiņas, un tas padara ogu vēl saldāku: vēso nakšu dēļ zemenēs aug cukura saturs, kas uzkrājas ogās.

Сбор урожая картофеля - Sputnik Latvija
Lakstu puve un kaprīzais laiks kaitē ražai: vai augs kartupeļu cenas valstī

Guntars Dzērve ir pārliecināts, ka zemenes varētu būt vēl saldākas, tāpēc agronoms pastāvīgi eksperimentē ar šķirnēm, temperatūru, mitrumu. Veiksmīgākās kombinācijas tiks ņemtas vērā darbā nākmgad.

Pirms trim gadiem sāktais eksperiments ar rudens zemenēm jau dod labu ražu: apmēram 600 gramus ogu no viena krūma – divreiz vairāk nekā sākumā.

Agronoms cer, ka tuvākajā laikā viņam izdosies izaudzēt trīs zemeņu ražas sezonā, tāpat kā Nīderlandē, jo Latvijā vēlās zemenes ir ļoti pieprasītas un raža jau ir rezervēta trīs četras dienas uz priekšu.

Ziņu lente
0