Krievijā

Kārtīgi dabūs pa ādu: Gasparjans par aizliegumu pielīdzināt PSRS nacismam

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija, 1920, 03.07.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sankcijas par likuma pārkāpumu vēl nav noteiktas, taču sods noteikti būs nopietns, ir pārliecināts politologs Armens Gasparjans.
RĪGA, 3. jūlijs - Sputnik, Ņikita Čikunovs. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu, kas aizliedz publiski pielīdzināt Padomju Savienības un Vācijas lomas Otrajā pasaules karā. Kādam nolūkam tas vajadzīgs? Kas tieši ir aizliegts? Par to intervijā Sputnik pastāstīja vēsturnieks un politologs Armens Gasparjans, kurš līdz ar citiem ekspertiem piedalījās dokumenta izstrādē.

Nepieciešamība radās jaun sen

Nepieciešamība reaģēt uz centieniem pielīdzināt PSRS un Vācijas lomu un darbības raksturu radās jau pirms ilga laika, taču līdz šim Krievijā nebija atbilstošas tiesiskās bāzes, konstatēja Gasparjans.
"Padomju Savienībā nevienam ne prātā nebūtu nācis iekļaut grāmatā, teiksim, Vanaga ("meža brāļu" komandieris Ādolfs Ramanausks – red.) forogrāfiju un piedevām vēl slavināt viņu. Tas būtu vienkārši neiespējami," uzsvēra vēsturnieks.
Jebkādu ierobežojumu trūkums likuma līmenī galu galā novedis tiktāk, ka sākusies okupācijas varas attaisnošana un zināma uzslavēšana.
"Baltijas valstīs un Ukrainā vāciešu līdzskrējēji bieži pasludināti par atbrīvošanās cīņas varoņiem. Visa šī procesa apogejs – nacistisko kara noziedznieku fotogrāfiju publikācijas "Nemirstīgā pulka" vietnē. Tie, kas to darīja, pēc tam klāstīja, ka, viņuprāt, nekāds likums nav pārkāpts," paskaidroja vēsturnieks.
Pateicoties interneta izplatībai, vēstures falsificētāji piekļuva milzīgai auditorijai, un tad patiešām kļuva acīmredzama likumdošanas nepilnība, atzina Gasparjans.

"Rožainu poniju bars"

Krievijas prezidenta parakstītais likums nav vērsts uz cīņu pret tiem, kuri slavina nacistus – tādu Krievijā ir ļoti maz, piezīmēja Armens Gasparjans.
"Viņi ir, taču tā ir statistiskās kļūdas daļa. Viņu vidū ir "pārliecinātie", kuri lepojas ar savu iesīkstējušo rusofobiju. Ir tādi, kuri centīgi atpelna grantus, - šiem nolūkiem naudu piešķir visdažādākās struktūras. Tā ir daudz izdevīgāka nodarbe, nekā būt patriotam. Ir trešā kategorija – viņi vienkārši cenšas būt modīgi," paskaidroja politologs.
Знамя Победы над рейхстагом, 1 мая 1945 года - Sputnik Latvija, 1920, 09.05.2021
Viedoklis
"Viņi bija sajūsmā": kādu iemeslu dēļ tiek nomelnoti padomju karavīru varoņdarbi
Likuma galvenais uzdevums – nepieļaut Padomju Savienības un hitleriskās Vācijas darbību salīdzināšanu. Diemžēl pēcpadomju telpā tas notiek regulāri, norāda eksperts.
"Runa ir gan par Latviju ar tās stāstiem par "trim okupācijām", gan Krieviju, kur klāsta, ka Staļins ar Hitleru sarunājuši sadalīt Eiropu, tikai pēc tam sastrīdējušies. Tādu parādību pamatā ir centieni parādīt, ka padomju vara bija noziedzīga. Pierādīt, ka uzvaru Otrajā pasaules karā PSRS izcīnīja tikai ar ASV un sabiedroto palīdzību. Tādi ļaudis ņem un "nivelē" 27 miljonus cilvēku dzīvību," atzīmē vēsturnieks.
Sankcijas par likuma pārkāpumu vēl nav noteiktas, taču sods noteikti būs nopietns, ir pārliecināts politologs. Pie tam atbildība draudēt tikai nacistisko noziedznieku un viņu līdzskrējēju salīdzināšanas gadījumā.
"Ja jūs stāstāt par notikumu, jums nekas nedraud. Taču, ja vēlaties pastāstīt, ka lietuviešu "meža brāļi" patiesībā bija "rožainu poniju bars", par to var kārtīgi dabūt pa ādu. Ja glorifikācija notiek ar mediju starpniecību, sekas būs nopietnākas," norādīja Gasparjans.
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija, 1920, 26.02.2021
Viedoklis
Atmaskojot Solovjovu, Latvija atmaskojusi sevi: nacistu līdzskrējēji izrādījušies svētuļi
Politologs pieļāva, ka Krievijas pēdās līdzīgs likums var parādīties arī pēcpadomju valstīs, piemēram, Baltkrievijā, kas jau vairākus gadus pārņem Krevijas pieredzi cīņā ar vēstures falsificētājiem.
Ziņu lente
0