Latvijā

Uzņēmējs par sociālajām iemaksām: atlaidīšu studentu un apkopēju

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУборщица красит пол
Уборщица красит пол - Sputnik Latvija, 1920, 30.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmām kārtām darbu zaudēs darbinieki, kuri strādā nepilnu darba dienu - uzņēmēji neredz jēgas maksāt par viņiem sociālās iemaksas.
RĪGA, 30. jūnijs - Sputnik. Izmaiņas nodokļu jomā veicinās masveida atlaišanu, paziņoja nekustamā īpašuma kompānijas "Ritters" valdes loceklis Dmitrijs Trofimovs radio Baltkom ēterā.
Vakar notika Saeimas ārkārtas sēde, kurā deputātiem neizdevās pārcelt par trim gadiem obligāto sociālo iemaksu ieviešanas datumu. Saskaņā ar apstiprināto likumprojektu no 1. jūlija minimālais obligātais sociālais nodoklis būs 170 eiro mēnesī no minimālās algas 500 eiro.
Bezpajumtnieku patversme - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
Cilvēki paliks uz ielas bez darba: bizness ceļ trauksmi 1. jūlija nodokļu reformas dēļ
Ja darba ņēmēja reālie ienākumi būs zemāki par minimālo algu, starpību starp faktiski samaksāto sociālo nodokli un 170 euro nāksies piemaksāt darba devējam (vai pašnodarbinātajam – par sevi). Ja pašnodarbinātā ienākumi nesasniedz minimālo algu, viņam jāsamaksā sociālais nodoklis 10% apmērā no gūtajiem ienākumiem.
Pēc Dmitrija Trofimova domām, tas nopietni iedragās gan mazajam un vidējam biznesam, gan darbiniekiem.
"Sekas ir ļoti vienkāršas. Es personiski atlaižu divus darbiniekus, kuri strādā nepilnu likmi. Viens darbinieks ir apkopēja, otrs – students, kurš nodarbojās ar reklāmu sociālajos tīklos. Es vienkārši neredzu jēgu maksāt sociālās iemaksas par apkopēju, kas strādā trīs stundas nedēļā. Un es domāju, ka manam piemēram sekos vairāki uzņēmēji. Protams, mums teiks, ka var izmantot speciālus uzkopšanas servisus, taču, atvainojiet, nemaz ne visi uzņēmēji var apmaksāt šos pakalpojumus ar uzskrūvētām cenām. Pēc pandēmijas bizness teju izdzīvo, un tas ir vēl viens trieciens pa mazo un vidējo sektoru," stāsta Trofimovs.
Pēc viņa vārdiem, vairs nav cerību, ka valdība nomainīs savu lēmumu.
"Pēdējo mēģinājumu kaut ko mainīt veica opozīcijas deputātu grupa. Lūk, šodien Saeimā tika apsvērta iespēja atlikt šo reformu. Rezultātā visas koalīcijas partijas nobalsoja "par", izņemot "Nacionālo apvienību", kas atturējās no balsošanas. Tā bija pēdējā iespēja, rīt ir mēneša pēdējā diena, un es atlaidīšu savus darbiniekus," paziņoja Trofimovs.
VID ēka - Sputnik Latvija, 1920, 29.06.2021
Latvijā
"Sāku raudāt aiz bezpalīdzības": latviešu režisore par jaunajiem nodokļiem
"Kas notiks ar tiem, kuru ienākumi nav īpaši lieli, es nezinu. Domāju, pieaugs cilvēku skaits, kuri maksās nodokļus Igaunijā – tas jau sen ir populāri. Tāpat kāds cilvēku skaits aizies "ēnā". Taču, manuprāt, galvenā biznesa reakcija būs nodot atlaisto cilvēku pienākumus pārējiem darbiniekiem, iespējams, palielinot viņu algu. Uzsvēru — iespējams!" uzskata Trofimovs.
Iepriekš Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš brīdināja, ka, liels skaits cilvēku vienkārši paliks uz ielas bez darba, ja stāsies spēkā jaunie normatīvie akti. Pēc viņa domām, jaunā kārtība īpaši sāpīgi skars cilvēkus, kuri strādā nepilnu darba dienu, tātad apmēram 240 tūkstošus iedzīvotāju.
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2020. gada decembrī 6% strādājošo saņēma algu līdz 200 eiro, 8% — no 200 līdz 400 eiro.
Ziņu lente
0