Viedoklis

ASV, Krievija un Eiropa sazvērējušās pret Ukrainu

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГазодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области
Газодобывающее предприятие компании «Укргаздобыча» во Львовской области - Sputnik Latvija, 1920, 08.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar vakarā Džo Baidens tomēr apžēlojās un aprunājās pa telefonu ar savu kolēģi Ukrainā. Pēdējās dienas Vladimirs Zeļenskis pat publiski pazemojās, lai tik panāktu personīgu sarunu ar Baltā nama saimnieku pirms viņa tikšanās ar Vladimiru Putinu.
Tiesa, spriežot pēc komentāriem no ASV puses, runa netika tālāk par formāliem Ukrainas suverenitātes un teritoriālās vienotības atbalsta izpaudumiem. Skaidrs, ka nekāda kustība Kijevai pašā sāpīgākajā un svarīgākajā jautājumā nav vērojama, portālā RIA Novosti konstatēja Sergejs Savčuks.
Ziņas par gāzesvada "Ziemeļu straume 2" būvdarbu izeju finiša taisnē nevarēja neskart Ukrainu – tā jau kopš projekta pirmsākumiem visiem spēkiem pūlējās to bremzēt. Kijeva bez gala un malas lūdza kolektīvos Rietumus ieviest aizvien stingrākas sankcijas un klāstīja, ka cauruļvads padarīs bezjēdzīgu Ukrainas gāzes transporta sistēmu (tālāk – UGTS), atņems valstij vairākus miljardus lielus ienākumus gadā no degvielas tranzīta uz Eiropu.
Газокомпрессорная станция - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Krievijā
Krievijas ĀM pastāstīja par gāzes tranzīta likteni Ukrainā
Pamēģināsim tikt skaidrībā, kur te ir patiesība, kur – politiskas manipulācijas.
Sāksim ar to, ka UGTS kopš valsts apvērsuma 2014. gadā un visiem tālākajiem notikumiem plānveidīgi zaudēja pati savu nozīmi un vērtību. Pie tam jaunā vara apzināti izšķīrās piebeigt cienu no pedējiem garantētu valūtas ienākumu avotiem. Saskaņā ar vienošanos, ko 2019. gada decembra beigās noslēdza "Gazprom" un "Naftogaz", Krievijai pērn vajadzēja pārsūknēt līdz 65 miljardus kubikmetru gāzes, bet laikā no 2021. līdz 2024. gadam – pa 40 miljardiem gadā. Toreiz Ukraina skaļi svinēja uzvaru – tai izdevās iekļaut līgumā obligātu noteikumu "maksā vai sūknē". Tas paredz, ka "Gazprom" apņemas apmaksāt pilnu tranzītu pat gadījumā, ja tiks pārsūknēts mazāk.
Tā arī iznāca.
2020. gadā caur Ukrainas teritoriju tika pārsūknēti 55,8 miljardi kubikmentru gāzes. Tas ir absolūts antirekords pēdējo 30 gadu laikā. Salīdzinājumam: 2009. gadā caur Ukrainu uz ES tika nogādāti gandrīz 120 miljardi kubilmetru gāzes. Tātad UGTS, kuras projektētā jauda sasniedz 140 miljardus, tagad dīkā stāv divas trešdaļas cauruļvadu un kompresoru jaudu. Tik sarežģītu un garu objektu nevar vienkārši atslēgt, tam vajadzīga pastāvīga apkalpe, plānveida un profilakses remonts, naudas līdzekļi.
Te nu mēs pārejam pie otrās daļas.
2014. gadā "Naftogaz" vadītājs Andrejs Koboļevs UGTS vērtību lēsa 25-35 miljardu dolāru apmērā. Kijeva visiem spēkiem aicināja Eiropas kompānijas izpirkt akciju paketes. Starp ieinteresētajām pusēm minēja Polijas PGNiG, Šveices "AOT Energy", Itālijas "Snam S.p.A." un Slovākijas "Eustream a.s." Tikai Kijevas varasvīri nejustos labi, ja nebūtu tūlīt uz vietas sākuši krāpties. Eiropas tirgus dalībnieki bija gatavi nopirkt UGTS un uz visiem laikiem pielikt punktu jautājumā par Krievijas gāzes tranzīta stabilitāti, bet Kijeva atteicās pārdot akciju kontrolpaketi un aprobežoja piedāvājumu ar 49%. Galu galā visi iepirkumi izgāzās – pircēju nebija.
Газовая плита - Sputnik Latvija, 1920, 02.06.2021
Viedoklis
Poļi pareģo beigas ES. Krievijas gāzes dēļ
Laiks ritēja, un par labu UGTS nenāca. 2018. gadā tas pats Koboļevs rēķināja, ka nacionālās GTS vērtība jau ir 14 miljardi dolāru. 2019. gadā, kad kļuva aktuāls tranzīta pagarināšanas jautājums, "Ukrtransgaz" (par tranzītu atbildīgais operators parādījās pēc mātes kompānijas sadales) vērtība bija vairs tikai 1,45 miljardi. Šis cipars nav no gaisa grābts, Kijeva audita nolūkiem pieaicināja britu konsaltinga kompāniju Ernst & Young.
Vecais noteikums atkal nāk dienas gaismā: prece maksā tieši tik daudz, cik pircējs gatavs par to maksāt.
Nedomājiet, ka Kijeva neaptver stāvokli un perspektīvas.
Burtiski dienu pirms Vladimira Putina paziņojuma par gāzesvada pirmās līnijas būvdarbu noslēgumu Ukrainas prezidents deva interviju resursa Axios žurnālistam. Tajā Zeļenskis pasūkstījās par to, ka ASV atteikušās no sankciju spiediena pret Maskavu, nav ieguldījušas naudu UGTS, un tagad tas viss apdraud Ukrainas drošību un intereses.
Vēl vairāk, pans Zeļenskis, apzinoties, cik dziļā bedrē viņa priekšgājējs un viņš pats apzināti iedzinuši Ukrainu, faktiski pieprasīja NATO nekavējoties uzņemt Ukrainu.
Lai cik skaistus formulējumus Zeļenska izteikumiem izdomātu viņa diplomāti, faktiski tā ir atziņa par totālu fiasko principiālajā konfrontācijā ar Krieviju. Prasti izsakotues, Rietumu partneri Ukrainu ir "uzmetuši".
Vladimirs Zeļenskis nesaka neko par pašreizējās situācijas pirmsākumiem, bet galvenais – par to, kas gaidāms tālāk. Ukraiņu līdera klusēšana ir saprotama: viņš grib vēlkreiz nonākt prezidenta postenī, un viņam nemaz nav izdevīgi atzīt pašam savu bezspēku un nacionālo interešu nodevību.
Строительство газопровода Северный поток - 2 в Германии - Sputnik Latvija, 1920, 29.05.2021
Viedoklis
Izputēs: Kijeva pieprasa ASV atgriezt "Ziemeļu straumei 2" uzliktās sankcijas
Taču mēs varam runāt atklāti.
Maskavas un Kijevas attiecības sabojājās pēc Savienoto Valstu inicētā un finansētā Maidana notikumiem. Haosā, kas tam sekoja, saskaņā ar amerikāņu mediju vērtējumu, pie varas toreiz bijušie demokrāti caur Ukrainu "atmazgāja" vismaz sešus miljardus dolāru. Vienlaikus tur parādījās tagadējā prezidenta dēls Hanters Baidens, kura aprūpei uzticēja gāzes ieguves kompāniju "Burisma". Kopā ar Hanteru Ukrainā ieradās iespaidīgs desants – padomnieki iespiedās gandrīz visos varas līmeņos. Īpašu vērību amerikāņu speciālisti veltīja enerģētikai un gāzes tranzītam uz Eirpu.
Piemēram, Vladimira Zeļenska inaugurācijā ASV pārstāvēja toreizējais enerģētikas ministrs Riks Perijs.
Tagad ASV ir jauns prezidents-demokrāts, un pirms septiņiem gadiem rakstītais scenārijs turpina īstenoties mūsu acu priekšā. Vajadzīga tikai laba atmiņa un prasme salīdzināt faktus.
Ukrainas GTS amerikāņus vēl aizvien interesē – lieta tāda, ka arī pēc "Ziemeļu straumes 2" ekspluatācijas sākuma ar pilnu jaudu, Ukrainas tranzīts nozīmi nezaudēs. Saskaņā ar Nīderlandes oficiālo komunikē, jau nākamā gada vasarā tiks pilnībā pārtraukta dabasgāzes ieguve Groningenas baseinā, tātad Eiropa vienā rāvienā zaudēs 25 miljardus kubikmetru gāzes, ko deva piegādes no Holandes ziemeļiem. Tādu apjomu faktiski iespējams kompensēt tikai ar vienu noteikumu – saglabājot un audzējot gāzes piegādes no Krievijas, ieskaitot Ukrainas tranzītu. Vašingtonas uzrīdītā Kijeva nepielaida eiropiešus pie savas GTS, tādējādi pārliecinoši pierādot, ka absolūti nespēj vienoties nevienā lietā, kas skar Krieviju.
Tagad ir 2021. gada jūnijs. Parasta vasara bez anomālām temperatūrām. Pie tam dabasgāzes cena sadales centros Eiropā stabili turas 300 dolāru līmenī par tūkstoš kubikmentriem. Tas nav rekords, taču cena ir augsta. Un neviens neuzņemsies prognozēt, kāda būs gāzes cena 15. oktobrī, kad Eiropā sākas apkures sezona. Tomēr speciālisti uzskata, ka tā būs pietiekami augsta laikā, kad pasaules ekonomika atgūstas pēc pandēmijas.
Инчукалнское подземное газохранилище - Sputnik Latvija, 1920, 06.05.2021
Eiropa nesteidz papildināt gāzes rezerves: deficīts PGK sasniedzis 98%
Tagad vienkārši savirknēsim notikumus.
Apvērsums Kijevā, enerģētikas ministrs Ukrainas prezidenta inaugurācijā, amerikāņu padomnieki visos līmeņos, Eiropas kompānijas netiek pielaistas Ukrainas tranzītam, UGTS cena pamazām krītas, Džo Baidens nevēlas ieviest jaunas sankcijas pret "Ziemeļu straumi 2", kuras būvdarbus Krievija noslēdz zibenīgi, lai arī projekts teju vai tika apglabāts.
16. jūnijā Ženēvā tiksies Krievijas un ASV prezidenti. Nav ne mazāko šaubu, ka sarunā tiks skarta Ukraina un gāzes piegādes Eiropai. Varam pieņemt, ka Baidena apņēmības trūkums sankciju jautājumā nozīmē aicinājumu sākt dialogu.
Ja ASV svītros no tranzīta shēmas Ukrainu un kontrolēs piegādes, Vašingtona varēs ne tikai ietekmēt ES politiku, bet arī tīri labi nopelnīs.
Protams, tas ir tikai pieņēmums, taču tāda shēma ir izdevīga visiem. Krievijai, ko atbrīvo no šķēršļeim agresīvai izejai Eiropas tirgū. ES, kam Groningenas slēgšanas fonā ļoti vajag nodrošināt ar degvielu savas fabrikas un katlu mājas. Un Savienotajām Valstīm – lai arī neizdevās likvidēt projektu, pateicoties diplomātiskajai ekvilibristikai amerikāņi varēs saņemt tīri labas finansiālās un ģeopolitiskās dividentes.
Īstenojot tādu stratēģiju, vienīgais zaudētājs būs Ukraina. Taču tāda bija valsts apzinātā vēsturiskā izvēle.
Ziņu lente
0