Viedoklis

Tukša sezona: Krievijas dēļ Eiropa zaudējusi miljardiem eiro

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasГостиница Bel Azur Hotel в Хаммамете
Гостиница Bel Azur Hotel в Хаммамете - Sputnik Latvija, 1920, 03.06.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Savienība cenšas pēc iespējas ātrāk vērt robežas tūristiem, bet Krievijas vakcīnu reģistrēt nesteidz.
Tātad arī šogad, tāpat kā pērn, ES zaudēs desmitiem miljardu eiro, ko varētu iztērēt tūristi no Krievijas. Kamēr viesnīcnieki un restoratori rēķina gaidāmos zaudējumus, regulatori raizējas, ka Maskava audzēs savu ģeopolitisko ietekmi. Vācija labprāt pabīdītu malā politiku un ātrāk noslēgtu birokrātiskās formalitātes – "Sputnik V" piegādes gaidīja jau vasarā. Par "tukšo sezonu" ES portālā RIA Novosti pastāstīja Nataļja Dembinska.
Stiepj gumiju
"Sputnik V" oficiāli atzīts 46 pasaules valstīs, taču to vidū ir tikai divas Eiropas valstis – Ungārija un Slovākija. Eiropas zāļu aģentūras (EMA) komiteja iniciēja Krievijas vakcīnas reģistrācijas dosjē secīgas ekspertīzes procedūru 4. martā. Taču darbs nav izkustējies.
Российская вакцина Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) для профилактики коронавирусной инфекции - Sputnik Latvija, 1920, 31.05.2021
Vācijā aicina steidzami reģistrēt Krievijas vakcīnu "Sputnik V"
Maskava ir pārliecināta: tīšām "stiepj gumiju". Krievijas Ārējās izlūkošanas dienesta direktors Sergejs Nariškins pastāstīja, ka EMA šajā kontekstā saņēmusi "signālus no augstiem ES kabinetiem". Martā aģentūra Reuters atzīmēja, ka ES pretojas Krievijas preparāta piegādēm "kā nepatīkama režīma propagandas gājienam". Taču nav aizliegts iepirkt nepatentētas vakcīnas.
Jau februārī rietumvalstu eksperti ierunājās par Maskavas un Pekinas "vakcīnu diplomātiju". Krievija un Ķīna noslēdz līgumus par savu preparātu ražošanu un pārdošanu visā pasaulē, lai paplašinātu ģeopolitisko ietekmi, uzskata ES.
Tomēr eiropieši paklusām, apgalvoja Reuters, atsaucoties uz diplomātiskiem un oficiāliem avotiem, vēroja "Sputnik V" "ekspansiju" – 450 miljonus cilvēku vajag vakcinēt, ar pašmāju jaudu nepietiek.
Aprēķināti zaudējumi
ES valstis ver robežas vakcinētiem tūristiem, tikai ceļotāji no Krievijas – tradicionāli vieni no dāsnākajiem – to starpā nav iekļauti. Eiropas tirgus par to noteikti nav sajūsmā.
Переговоры министров иностранных дел РФ и Сербии С. Лаврова и Н. Селаковича - Sputnik Latvija, 1920, 25.05.2021
Lavrovs vērsies ES par robežu atvēršanu ar Covid-sertifikātiem
ANO Pasaules tūrisma organizācija (UNWTO) apIēsusi, ka pirms 2014. gada ekonomiskās krīzes tūristi no Krievijas ārvalstīs tērēja vairāk nekā 50 miljardus dolāru gadā un no šī parametra viedokļa atradās pirmajā piecniekā.
Vēl viens pirmspandēmijas pētījums – Visa Global Travel Intentions rāda, ka ceļotājs no Krievijas atpūtai ārzemēs vidēji izdod 1676 dolārus, bet eiropietis – 1174. Saskaņā ar prognozēm nākamajiem diviem gadiem, vidējam rādītājam pasaulē vajadzēja pieaugt par 36% - līdz 2443 dolāriem. Pie tam tūristi no Krievijas galu galā tērētu par 5% vairāk, no Saūda Arābijas – par 10% mazāk, bet eiropietis pat būtu samazinājis budžetu par 20%.
Tomēr 2020. gadā tirgus šo naudu nesaņēma, visu "apēda" pandēmija. Pērnie zaudējumi pasaules tūrisma nozarē sasnieguši vēsturisko rekordu. Ienākumi kritušies par 1,3 triljoniem dolāru – 11 reizes vairāk nekā 2009. gada krīzes laikā, konstatēja UNWTO.
Ампула с российской вакциной Спутник V (Гам-КОВИД-Вак) - Sputnik Latvija, 1920, 20.05.2021
Nariškins pastāstīja, kāpēc ES ieilgst vakcīnas "Sputnik V" reģistrācija
Piemēram, tūrisma plūsma uz Eiropu samazinājusies par 70%. Tur maksimālais braucienu skaita kritums absolūtā izteiksmē – 500 miljoni.
Aizmirst politiku
Nav nekāds brīnums, ka nozare pūlas atgūt garām palaisto. ES ierēdņu ieskatā pēc iespējas ātrāk nepieciešams kompensēt tūrisma zaudējumus. Tāpēc ieteikts atļaut iebraukšanu pilsoņiem no jebkuras valstis, ja viņi vakcinējušies ar PVO un EMA apstiprinātu vakcīnu. Pagaidām sarakstā ir Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson un AstraZeneca. Rindā - Ķīnas Sinovac.
Вакцинация препаратом Sputnik V - Sputnik Latvija, 1920, 05.05.2021
ES nolaiž "kovida priekškaru"? Krievijā novērtēja Briseles jauno plānu
Nav zināms, vai Krievijas tūristu un Eiropas tūrisma industrijas cerības uz "Sputnik V" reģistrāciju attaisnosies. Šķiet, arī šogad Eiropas vienīcām un restorāniem nāksies iztikt bez dāsnajiem krievu viesiem.
Pats pārsteidzošākais ir tas, ka ES ir gatavi pirkt uzticamu un drošu vakcīnu. Tikai Brisele neļauj. Spilgts piemērs – Vācija. Aprīlī Bavārijas premjerministrs parakstīja ar Krievijas tiešo investīciju fondu memorantu par "Sputnik V" iepirkšanu. Uz pirmajām piegādēm cerēja jau jūlijā, tagad būs jāgaida vismaz līdz rudenim. Bavārijas politiķis aicināja ES vadību pēc iespējas ātrāk apstiprināt preparātu un nekavēt procedūru politisku iemeslu dēļ.
Ziņu lente
0