Viedoklis

"Viņi jau ir pie robežām": kāpēc Krievija pārvieto bumbvedējus uz Arktiku

© Sputnik / Нина Падалко / Pāriet pie mediju bankasИстребитель-бомбардировщик Су-34
Истребитель-бомбардировщик Су-34 - Sputnik Latvija, 1920, 30.05.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Aizsardzības ministrija konsekventi pastiprina aviācijas grupējumu aiz Polārā loka. Tagad Arktikā strādā arī daudzfunkcionālie iznīcinātāji-bumbvedēji Su-34.
Grupējuma mērķis – savaldīt NATO bloka ekspansiju. Par šiem nolūkiem atvēlētajiem spēkiem un līdzekļiem portālā RIA Novosti pastāstīja Nikolajs Protopopovs.

"Uzbrukums" Arktikai

Pirms divām nedēļām MiG-31 pārtvēra Norvēģijas Gaisa kara spēku lidmašīnu, kas tuvojās Krievijas robežai. Mērķi fiksēja virs Barenca jūras. Iznīcinātāja ekipāža identificēja objektu – patruļas aviācijas lidaparāts Р-3С Orion – un pavadīja to, līdz lidmašīna mainīja kursu.
Стратегический бомбардировщик ВВС США B-1 - Sputnik Latvija, 1920, 16.12.2020
Viedoklis
Maketi pa ādu nesados. ASV armija iznīcinājusi it kā S-400 un it kā Su-34
Tas nav vienīgais gadījums. Pēdējos mēnešos NATO valstu izlūkošanas lidmašīnas regulāri parādās Ziemeļu flotes atbildības zonā. Reģionam pievērsta ASV un to sabiedroto uzmanība. Pie tam, pūloties nostiprināties aiz Polārā loka, Rietumi rīkojas visnotaļ agresīvi.
Maskava jau vairākkārt norādījusi uz alianses augošo militāro aktivitāti Galējos Ziemeļos. KF ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs atklāti nosauca NATO darbības par uzbrukumu.
"Uzsvēršu vēlreiz: tā nav mūsu apkaime – tā ir mūsu zeme un mūsu ūdeņi. Taču, kad NATO mēģina attaisnot savu uzbrukumu Arktikai, tā droši vien ir citāda situācija. Te mums rodas jautājumi tādiem mūsu kaimiņiem ka Norvēģija , kas visiem spēkiem pūlas pamatot, cik nepieciešama ir NATO ierašanās Arktikā," atzīmēja ministrs.
Krievija ir spiesta reaģēt uz ekspansiju, paplašinot sava bruņojuma un militārās tehnikas nomenklatūru, kas izmantota valsts aizsardzībā no ziemeļu puses. Īpaša uzmanība veltīta aviācijai – tas ir viens no efektīvākajiem potenciālā pretinieka savaldīšanas instrumentiem plašajā teritorijā aiz Polārā lokā.
GKS un PGA armijas štāba priekšnieks ģenerālmajors Igors Čurkins pastāstīja, ka nesen iznīcinātāju-pārtvērēju MiG-31 iespējas pārbaudītas rekonstruētajā aerodromā "Rogačovo" Novaja Zemļa arhipelāgā. Arktiskās ekspedīcijas "Umka 2021" gaitā Franča Jozefa Zemē divi MiG-31 izpildīja ilgstošu lidojumu no Nagurskas aerodroma – šķērsoja ģeogrāfisko Ziemeļpolu, sekmīgi izpildīja mācību kaujas uzdevumu un atgriezās bāzes aerodromā.

Lidojumi virs jūras

Aprīlī uz Arktiku no Čeļabinskas apgabala pārsvieda daudzfunkcionālos iznīcinātājus-bumbvedējus Su-34. Aizsardzības ministrija pastāstīja, ka MiG-34 izpildīja aptuveni divdesmit lidojumus aiz Polārā loka, ekipāžas izpildīja arktiskās zonas patrulēšanu, aeronavigācijas uzdevumus un manevrēšanu virs ūdens.
Российский многоцелевой истребитель-бомбардировщик Су-34 выполняет демонстрационный полет на авиасалоне МАКС-2019  - Sputnik Latvija, 1920, 02.11.2019
Amerikāņu medijus pārsteigusi Su-34 pārvadāšana pa ceļu
"Orientieru trūkums, aiz kā var aizķerties, prasa īpašas ekipāžu iemaņas, - RIA Novosti paskaidroja nopelniem bagātais Krievijas kara lidotājs Vjačeslavs Popovs. – Ļoti grūti lidot arī polārās nakts laikā. Izmanto doplera mērījumus, lidmašīnās uzstāda speciālus skaitļotājus, piemēram, iepriekšējās paaudzes bumbvedējiem Su-24. Tos pašus pirmos aprīkoja ar mazgabarīta inerciālajām sistēmām mērķu koordināšu noteikšanai apvidū bez orientieriem."
Lidojumu gaitā Su-34 palaida "gaiss-virsma" klases precīzās raķetes pa mērķiem jūrā, kas imitēja iznirušas zemūdenes un pretinieka kuģus, kā arī maza darbības rādiusa aviācijas raķetes.
Acīmredzot lidotāji izmantoja pretkuģu raķetes H-35U, ko jau zināmu laiku saņem Su-24. To darbības rādiuss – vairāk nekā 250 kilometri. Ar tām likvidē dažādus virsūdens mērķus, nesējiem neieejot PGA zonā.
Piedevām Su-34 vajadzībām izstrādāti jauni universāli izlūkošanas kompleksi optiski elektroniskai, radiolokācijas un radiotehniskajai izlūkošanai, tāpēc ekipāžām dāvāta iespēja fiksēt jebkāda tipa mērķus virs zemes un virs ūdens, kā arī nodrošināt likvidējamo objektu koordināšu precīzu noteikšanu. Dati pa aizsargātu kanālu automātiski tiek nodoti sauszemes spēkiem reālā laika režīmā.
Tāpēc Su-34 tagad var efektīvāk izmantot izlūkošanas un trieciena sistēmu sastāvā un piedalīties karadarbībā vienotā informācijas telpā.

Ir arī iespējas nosēsties

Jāpiebilst, ka iespējas pilnvērtīgi ekspluatēt Arktikā daudzfunkcionālos iznīcinātājus-bumbvedējus un citus ātros lidaparātus radās salīdzinoši nesen – pēc aerodromu tīkla rekonstrukcijas reģionā.
"Pēc 90. gadiem "ziemeļi" palika pliki, lidojumu nebija gandrīz nemaz, - atcerējās Popovs. – Stratēģiskā plānā Ziemeļpols ir īsākais ceļš no Kanādas un ASV līdz Krievijai. Ja pēkšņi izcelsies konflikts, triecieni nāks no turienes.
Tāpēc nepieciešams visu maksimāli sakārtot un pierādīt, ka mūsu lidmašīnas spēj bāzēties un strādāt Arktikā, pat pēc rotācijas principa."
Kā Krievijas bumbvedējs Su-34 uzpildījis degvielu gaisā - Sputnik Latvija, 1920, 03.11.2017
Video
Kā Krievijas bumbvedējs Su-34 uzpildījis degvielu gaisā
Pēdējo desmit gadu laikā Aizsardzības ministrija atjaunojusi virkni pacelšanās un nosēšanās joslu, uzbūvējusi virkni militārās infrastruktūras objektu. Piemēram, arktiskais aerodroms Nagurskoje Aleksandras salā Franča Josefa Zemē pēc jaunās pacelšanās un nosēšanās joslas ekspluatācijas sākuma var uzņem jebkuras klases lidaparātus, arī stratēģiskos bumbvedējus.
Laukumu netālu no Krievijas armijas bāzes "Arktičeskij trilistnik" iespējams ekspluatēt cauru gadu, tur var piezemēties gandrīz visu tipu lidmašīnas, ko izmanto GKS un JKF jūras aviācija.
Tempa aerodroma celtniecībai Koteļnij salā plānots atvēlēt piecus miljardus rubļu, un tas funkcionēs tāpat. Rekonstruēti arī arktiskie aerodromi Tiksi, Anadirā un Vorkutā.
Ziņu lente
0