Tūkstošiem pensionāru Latvijā nav saņēmuši aptuveni pa diviem tūkstošiem eiro

© Sputnik / Вадим АнцуповАкция протеста Союза фермеров Эстонии.
Акция протеста  Союза фермеров Эстонии. - Sputnik Latvija, 1920, 28.03.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts kontrole secinājusi, ka vairāk nekā 5000 Latvijas iedzīvotāju gadiem nesaņem pilnu pensiju likumdošanas trūkumu dēļ.

RĪGA, 28. marts — Sputnik. Tūkstošiem pensionāru Latvijā nesaņem pensiju pilnībā, jo nezina, ka jāizvēlas pensijas otrajā līmenī sakrātais kapitāls, informēja Valsts kontrole, vēsta Jauns.lv.

Aizvadītajā gadā stājās spēkā grozījumi likumā par valsts pensijām, kas paredz: iesniegumā par vecuma pensiju personai ir jānorāda, kā tiks tālāk izmantots pensijas otrajā līmenī uzkrātais kapitāls. Bez šī lēmuma nav iespējams aizpildīt pensijas iesniegumu.

Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Naudu no helikoptera neizmētās: Petraviča par pabalstu izmaksām pensionāriem

Aizpildot iesniegumu, pensionāri var izvēlēties vienu no diviem variantiem. Pirmais: pievienot uzkrāto kapitālu pensijas pirmā līmeņa kapitālam, iekļaujot to vecuma pensijas aprēķinā, ko nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), tādējādi palielinot pensijas apmēru. Otrais: ja uzkrātais kapitāls ir vismaz 2000 eiro (agrāk – 3000 eiro), iegādāties privātā pensijas pārvaldnieka piedāvāto pensijas mūža polisi, kas dod tiesības saņemt regulāras pensijas izmaksas papildus valsts vecuma pensijai.

Tomēr līdz 2020. gada 1. janvārim tādu prasību nebija, un daudzi cilvēki, sasnieguši pensijas vecumu, pat nezināja, ka jāsniedz informācija par savu lēmumu jautājumā par uzkrātā kapitāla izmantošanu, un šī nauda nevis, piemēram, tika pievienota ikmēneša pensijas summai, bet gan vienkārši atradās pārvaldnieku kontos.

Valsts kontroles pārbaudes gaitā noskaidrojās, ka līdz 2015. gada beigām 18 804 cilvēki, kam piešķirta vecuma pensija, nav izmantojuši otrajā pensijas līmenī uzkrāto kapitālu, jo nav norādījuši savu izvēli. 2015. gada beigās kopējā uzkrātā un neizmantotā pensiju otrā līmeņa kapitāla kopsumma sasniedza gandrīz 37 miljonus eiro. Valsts kontrole atzīmēja, ka, domājams, šie pensionāri vienkārši nav informēti par to, kas ir jādara.

Спасатель в костюме Санты-Клауса спускается с крыши детской больницы в Германии  - Sputnik Latvija, 1920, 10.01.2021
Viedoklis
Ziemassvētku stāsts Dikensa garā. Izrādās, Latvijā ir savs Salatētis

Valsts kontrole ieteica Labklājības ministrijai vismaz informēt iedzīvotājus par to, ka ir jānorāda, kā izmantot uzkrāto kapitālu.

2019. gada decembrī un 2020. gada martā VSAA nosūtīja atgādinājumus 9957 cilvēkiem. No viņiem tikai 5512 cilvēki, jeb 55% pieņēma lēmumu, kā izmantot pensijas otrā līmeņa kapitālu, un informēja par to.

Tāpēc Valsts kontrole kārtējo reizi acina cilvēkus, kuri devušies pensijā līdz 2019. gada 31. decembrim, pieņemt lēmumu par pensiju otrajā līmenī uzkrātā kapitāla tālāko izmantošanu. Ja tas netiks paveikts līdz 2021. gada 30. novembrim VSAA viņa vietā pieņems lēmumu pievienot uzkrāto kapitālu vecuma pensijai. Tad cilvēks vairs nevarēs iegādāties pensijas mūža polisi.

Ja sirmgalvis aizies viņsaulē līdz 2021. gada 30. novembrim, nepieprasījis savus uzkrājumus, tie tiks ieskaitīti speciālā valsts budžetā.

Ziņu lente
0