Naudu no helikoptera neizmētās: Petraviča par pabalstu izmaksām pensionāriem

© Sputnik / Sergey MelkonovЖительница Лудзы с собачкой
Жительница Лудзы с собачкой - Sputnik Latvija, 1920, 23.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban koalīcija lemj, kādu iedzīvotāju kategoriju varētu atbalstīt ar vienreizējo atbalstu, tāpat kā ģimenes ar bērniem, pastāstīja Ramona Petraviča.

RĪGA, 23. februāris — Sputnik. Valdības koalīcija lemj, kādas iedzīvotāju grupas vēl atbalstīt. Domājams, tie būs pensionāri un dažādu pabalstu saņēmēji, paziņoja labklājības ministre Ramona Petraviča Latvijas radio ēterā.

Пожилые женщина сидят на скамейке, архивное фото - Sputnik Latvija, 1920, 17.02.2021
"Tie ir cilvēki, kas cīnījās par Latvijas neatkarību": 200 eiro pensionāriem neizmaksās

Vienreizējo pabalstu varētu saņemt cilvēki, kam izmaksā vecuma un invaliditātes vai apgādnieka zaudējuma pensiju, kā arī cilvēki, kas saņem valsts sociālās apdrošināšanas pabalstu (tas tiek izmaksāts, ja pietrūkst darba stāža vecuma vai invaliditātes pensijas saņemšanai – red.).

Šoreiz nav runa par "naudas izmētāšanu no helikoptera" – uz pabalstu var cerēt vienīgi tie, kuru pensijas (pabalsta) līmenis nesasniedz noteiktu slieksni. Ramona Petraviča pagaidām nevarēja teikt, par kādu summu ir runa. Pabalsta apmērs varētu sastādīt gan 200, gan 500 eiro. Par summu lems valdība.

Pēc Petravičas vārdiem, šo iedzīvotāju grupu atbalstam būs vajadzīgi aptuveni 100 miljoni eiro no budžeta.
Lēmumu valdība varētu pieņemt jau šonedēļ, uzskata ministre.

Iepriekš vēstīts, ka 18. februārī Saeima divos lasījumos uzreiz apstiprināja likumprojektu par 500 eiro izmaksu katram bērnam. Līdz marta beigām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra automātiski pārskaitīs minētās summas (nekāds iesniegums nav jāraksta), bet tie, kam ir tiesības uz bērnu kopšanas pabalstu laikā no 1. marta līdz ārkārtējās situācijas režīma beigām, tāpat saņems šo vienreizējo izmaksu, taču vēlāk, kad būs noformēti dokumenti standarta pabalstu saņemšanai.

Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Pensionārus aplaupa bez darba palikuši radiņi

Aprēķini liecina: lai nodrošinātu pabalstu izmaksu 364 097 bērniem valstī, no budžeta nāksies piešķirt 182 miljonus eiro. Nauda tiks ņemta no neparedzētiem izdevumiem atvēlētajiem līdzekļiem.

Tomēr diskusijā februāra vidū koalīcijas partijas neatbalstīja ierosinājumu izmaksāt pabalstu 200 eiro apmērā pensionāriem, invaliditātes pensijas saņēmējiem un valsts sociālo pabalstu saņēmējiem.

Taču Petraviča paziņoja – lai arī ierosinājums netika atbalstīts, viņa apņēmusies neatkāpties no iniciatīvas un solīja to virzīt dažādos līmeņos.

Ziņu lente
0