Pensionārus aplaupa bez darba palikuši radiņi

© Pixabay / anaterateПенсионеры, деньги
Пенсионеры, деньги - Sputnik Latvija, 1920, 10.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvinieki, ilgu laiku bez darba palikuši, atņem pensiju pensionāriem vai apzog viņu dzīvokļus.

RĪGA, 10. februāris — Sputnik. Rīgas domes Sociālo lietu komitejas sēdē Rīgas sociālā dienesta vadītāja Guna Eglīte pastāstīja, kādas ar vardarbību saistītas problēmas parādījušās Rīgā, stāsta Jauns.lv.

Пожилая женщина - Sputnik Latvija, 1920, 22.05.2020
Zagļu vidū Latvijas veikalos pieaudzis pensionāru skaits

Apkopotie dati liecina, ka no 2020. gada augusta līdz 2021. gada janvārim saņemtas 498 policijas atskaites par vardarbību. 434 gadījumos cietušas sievietes, 64 gadījumos – vīrieši, 115 gadījumos konflikts noticis nepilngadīgo klātbūtnē, 38 gadījumos cietušais vērsies policijā ar lūgumu pieņemt lēmumu par iespēju dzīvot atsevišķi vai tiesas lēmumu par īslaicīgu aizsardzību.

Aizvien biežāk tiek konstatēta vardarbība pret cienījama vecuma personām (133 gadījumi) – viņiem atņem pensiju, apzog dzīvokli vai māju. Noziegumus visbiežāk pastrādā tuvi radi, uz ilgu laiku palikuši bez darba. Lielākajā daļā gadījumu konflikti izceļas starp dzīvesbiedriem (336), kā arī tuviniekiem (149), draugiem un paziņām (13). 470 incidentos tas nav pirmais vardarbības gadījums pret konkrēto personu.

Jau pērnā gada maijā Eiropas Komisija konstatēja mājas vardarbības gadījumu plašo pieaugumu ES valstīs, ņemot vērā cīņā ar Covid-19 pandēmiju pieņemtos ierobežojumus. Problēma novērojama arī Latvijā.

Открытие гастрономического павильона на Рижском центральном рынке - Sputnik Latvija, 1920, 01.01.2021
Latvijā nabadzībai ir sievietes seja, par ko runā skaitļi

Šī gada janvārī Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Egils Vidriķis pastāstīja, ka pandēmijas laikā aptuveni par 30% pieaudzis izsaukumu skaits sadzīves konfliktu gadījumā.

Īpaši trauksmains bija novembris un decembris: svētku un ar tiem sakritušās piespiedu izolācijas periodā daudzu ģimeņu sociālie kontakti izrādījās krasi ierobežoti, bet krīze noveda pie finansiālās un emocionālās spriedzes. Savukārt šī iemesla dēļ vērojams alkohola patēriņa pieaugums un nevērīga attieksme pret vecāku pienākumiem.

Ziņu lente
0