Krievijas ĀM komentēja Zviedrijas, Polijas un Vācijas diplomātu izraidīšanu

© Foto : МИД РФ / Pāriet pie mediju bankasБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Latvija, 1920, 08.02.2021
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova paziņoja, ka Maskava spiesta īstenot atbilstošus pasākumus pret personām, kas saņēmušas diplomātisko statusu, taču rīkojas tam neatbilstoši.

RĪGA, 8. februāris — Sputnik. Krievijas Ārlietu ministra informēja, ka tiek pasludināti par persona non grata Zviedrijas, Polijas un Vācijas diplomāti par dalību nesankcionētajās akcijās, kas notika 23. janvārī dažādās Krievijas pilsētās un iturpinājās 31. janvārī un 2. februārī, neskatoties uz vairākkārtējiem varasiestāžu brīdinājumiem, tostarp arī par risku inficēties ar Covid-19, vēsta RIA Novosti.

Protams, Polija, Zviedrija un Vācija reaģēja uz šo lēmumu, turklāt nopietni apvainojās.

Министерство иностранных дел России - Sputnik Latvija, 1920, 07.02.2021
Nelieniet mūsu lietās: Krievija paziņojusi par triju valstu diplomātu izsūtīšanu

Polijas ārlietu ministra vietnieks Marčins Pšidačs paziņoja: ja Polijas diplomāts tiks izraidīts, Varšava izskatīšot simetriska soļa iespējas pret Maskavu. Tiesa, politiķis atzīmēja, vispirms Varšava konsultēsies ar partneriem ES.

Reaģēja arī Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa uzskata, ka Maskava ar tādiem soļiem pret diplomātiem "atkāpjas no likuma virsvadības principiem". Un, protams, Berlīne atstāj sev tiesības paplašināt sankcijas, tomēr attiecības uzturēs "stratēģiskās nepieciešamības" dēļ.

Savukārt Zviedrijas ĀM nosauca izraidīšanu par "absolūti nepamatotu" un saglabāja tiesības uz tādu pašu atbildi.

ES priekšsēdētājs Žuzeps Borels ieteica Maskavai grozīt lēmumu.

Sarosījušies arī visuresošie amerikāņi, kam, šķiet, vispār nav nekāda sakara ar notiekošo. Tomēr ASV, kā vienmēr, deva savu artavu, paužot solidaritāti ar aizvainotajām valstīm un pārmeta Krievijai "voluntārismu".

Tikai neviens Rietumu politiķis nav ņēmis vērā faktu, ka dalība nesankcionētajās akcijās ne mazākajā mērā neatbilst diplomātisko darbinieku pienākumiem, vēl vairāk, tas ir neētiski un politiski nekorekti, kliedzošs fakts. Droši var konstatēt, ka diplomātu darbības neatbilst viņu statusam.

Сотрудник полиции и люди на Манежной площади в Москве во время несанкционированной акции сторонников Алексея Навального. - Sputnik Latvija, 1920, 01.02.2021
Viedoklis
Navaļnijs piebeidzis protestus

Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova, komentējot situāciju, paziņoja, ka triju Eiropas valstu diplomātu izraidīšana par dalību nelikumīgajās akcijās bija piespiedu pasākums.

"Diemžēl bijām spiesti sper soļus – mūs viekārši piespieduši tā rīkoties. Tā ir triju Eiropas Savienības valstu diplomātu izraidīšana, kuri piedalījās nesankcionētajos pasākumos, tātad – nelikumīgās akcijās," uzsvēra Zaharova.

Iepriekš Krievijas Valsts dome norādīja, ka Eiropas valstu diplomātu izraidīšana ir loģiska atbilde uz ārvalstu mēģinājumiem iejaukties Krievijas iekšējās lietās.

Pie tam Valsts domes Starptautisko lietu komitejas locekle Jeļena Paņina ieteica iedomāties, kāda būtu reakcija Rietumos, ja Krievijas diplomāti būtu nolēmuši piedalīties "dzelteno vestu" protestos Parīzē vai, piemēram, uzbrukumā Kapitolijam Vašingtonā.

"Šo valstu valdības būtu nekavējoties ziņojušas par visīstāko "uzbrukumu" no Krievijas puses," pamatoti konstatēja deputāte.

Ziņu lente
0